Autor Wątek: biały nalot na alu ramie  (Przeczytany 10694 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
biały nalot na alu ramie
« 4 Kwi 2019, 19:28 »
Pojawił się w kilku miejscach.
Czy to "aluminiowa rdza" i raczej nie ma szans na ratunek?
Gdzieś na forum motocyklowym czytałem, że to plon pozimowej jazdy i niektórzy stosują autosol, czy coś podobnego.
Ma Ktoś jakiś pomysł?
Boplight swoje przejechał i zastanawiam się czy inwestować w kolejny napęd, czy raczej szukać jego następcy...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: biały nalot na alu ramie
« 4 Kwi 2019, 19:30 »
a może jakaś fotka?
Jak lakier nie puchnie, to ja bym to olał. Od soli to nawet chromowane elementy przestają błyszczeć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sierra

« 4 Kwi 2019, 19:41 »
a może jakaś fotka?
Jak lakier nie puchnie, to ja bym to olał. Od soli to nawet chromowane elementy przestają błyszczeć.

tak to wygląda... jest po obu stronach widełek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Kwi 2019, 20:06 »
ok, te purchle lakieru nie wyglądają za ciekawie :-\
szykowałbym nową ramę niestety

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sierra

« 5 Kwi 2019, 09:39 »
ok, te purchle lakieru nie wyglądają za ciekawie :-\
szykowałbym nową ramę niestety

liczyłem na bardziej optymistyczne wieści, ale cóż pewnie czas powoli przesiąść się na coś bardziej profi... a na razie może jeszcze do równika dociągnę  ;)
Dzięki @globalbus za odzew.
Dziś po pracy podjadę do swojego serwisu i po konsultacji podejmę decyzję czy warto jeszcze inwestować (czas na zmianę napędu i fotela kierownika), czy szukać godnego następcy.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Kwi 2019, 19:02 »
W niczym to nie przeszkadza, poza wadą wizualną. Wada powłoki lakierniczej + sól.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Kwi 2019, 09:48 »
A nie warto przed decyzją zczyścić te purchy i zobaczyć jak wygląda materiał ramy w rzeczywistości?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Kwi 2019, 10:35 »
A nie warto przed decyzją zczyścić te purchy i zobaczyć jak wygląda materiał ramy w rzeczywistości?
To jest rozwiązanie trywialne i jako takim nie będziemy się nim zajmować

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Kwi 2019, 11:46 »

Skoro pojawiła się db. sposobność, by sprawić se neorower, czemuż? szczęście odtrącać.
Polacy! - co z wami?!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 6 Kwi 2019, 12:56 »
Słowiańska dusza.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Kwi 2019, 16:38 »
Teraz "lobby" producentów  ram rowerowych powinno ogłosić,  że aluminium wytwarza tlenki,  które są szkodliwe.
Wprowadzić zakaz poruszania się starszymi typami ram w cetrach miast. Aluminiowe ramy rowerowe zostaną jedynie w przemyśle budowanym i transporcie oraz we wojsku.  Prywatni posiadacze zostaną opodatkowani a chętnym na wymianę na hybrydowe (stalowo-plastikowe)  rząd (czyli my wszyscy)  wypłacii rekompensaty.

Aluminium Twöj Wróg!
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 7 Kwi 2019, 07:44 »
Teraz "lobby" producentów  ram rowerowych powinno ogłosić,  że aluminium wytwarza tlenki,  które są szkodliwe.
Wprowadzić zakaz poruszania się starszymi typami ram w cetrach miast. Aluminiowe ramy rowerowe zostaną jedynie w przemyśle budowanym i transporcie oraz we wojsku.  Prywatni posiadacze zostaną opodatkowani a chętnym na wymianę na hybrydowe (stalowo-plastikowe)  rząd (czyli my wszyscy)  wypłacii rekompensaty.

Aluminium Twöj Wróg!
Czyżbyś pracował w PE?

Offline Mężczyzna sierra

« 8 Kwi 2019, 08:24 »
W niczym to nie przeszkadza, poza wadą wizualną. Wada powłoki lakierniczej + sól.

no to też liczę, dzięki

rama Boplighta, to 1300 g wagi, zatem trochę mam obawy by za dużo nie sczyścić... a tak na poważnie, to zrobiłem próbę i pod tym białym nalotem, jest jeszcze materiał  ;)

To jest rozwiązanie trywialne i jako takim nie będziemy się nim zajmować

czasem rozwiązania najprostsze wydają się najmniej odpowiednie i wtedy pojawia się post by posłuchać rad, opinii bardziej doświadczonych w sztuce rowerowej.

Skoro pojawiła się db. sposobność, by sprawić se neorower, czemuż? szczęście odtrącać.
Polacy! - co z wami?!

chcę mu dać jeszcze szansę, bo jakoś trudno mi się z nim rozstać  ;)

Aluminium Twöj Wróg!

tylko carbon... ma wprawdzie trochę wad... ale jeśli alu jest be, do stali nie ma przekonania, to może właśnie on  ;)

P.S.
Na razie dostanie nowy napęd, nowy fotel kierownika i mam nadzieję jeszcze w wiele miejsc mnie poniesie. 

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 11 Kwi 2019, 12:50 »
Moja rama w wielu miejscach wygląda podobnie i to już od wielu lat (chociaż trudno mi tak wyrokować na podstawie zdjęcia) i jest to związane z poobijanym lakierem. Osobiście bym zdarł lakier i polizał żeby się przekonać, czy to faktycznie sól :P

Offline Mężczyzna sierra

« 20 Wrz 2023, 20:50 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum