Autor Wątek: O jeden most za daleko  (Przeczytany 1580 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
O jeden most za daleko
« 8 Kwi 2019, 21:37 »
Jesienia ubieglego roku natknalem sie na stronie holenderskiego stowarzyszenia turystycznego na pieszy szlak upamiętniający Operacje Market Garden . Zaczyna sie w belgijskim Lommel , a konczy w holenderskim Arnhem .
Wraz z nastaniem wiosny wrocilem do tematu , gdyz przed planowana w najblizszym czasie wieksza wyprawa potrzebowalem wybrac sie w przynajmniej dwudniowa wycieczke celem przetestowania sprzetu . Wybor padl na AirbornePad i w sobote rano udalem sie do Lommel skad ruszylem w 230 km wycieczke.
Pierwsze kilometry przebiegly zbyt sprawnie w wyniku czego dopiero na mosie granicznym pomiedzy Belgia a Holandia uswiadomilem sobie o minieciu polskiego cmentarza wojennego w Lommel . Most ten od konca II wojny swiatowej nazywany jest Mostem Joego na pamiatke zajecia w dniu 10 września 1944 roku przez zolnierzy irlandzkich pod dowództwem podpułkownika JOE Vandeleura.
Po pierwszym szybkim, prawie szosowym odcinku, zaczely sie szutry, lesne single a czasem i piachy . Szlak prowadzi bowiem przez  rezerwaty przyrody Liskes i Maay, aż do brytyjskiego cmentarza wojskowego.
Krotki postoj przy cmentarzu , chwila zadumy ,wpis do ksiegi pamiatkowej i ruszam dalej  przez rezerwat przyrody De Malpie, gdzie na przemian występują lasy, wrzosowiska i piękne torfowiska.
Mijam młyn wodny Venberg w Valkenswaard, nastepnie Waalre i dojezdzam do Eindhoven gdzie laduje akumulatory miejscowym przysmakiem czyli solonym sledziem w slodkiej bulce ;)
Dalsza droga przez Son Veghel Uden to glownie drogi i sciezki pod MTB dzieki czemu okolo godziny 18 i przejechaniu 130km  zatrzymuje sie na campingu przed Grove gdzie rozbijam namiot .
Nastepnego dnia o 7 rano pobudka ,sniadanie i spokojnym tempem ruszam w kierunku Nijmegen .Najpierw dorzeczem rzeki Maas a pozniej polderami . Trasa wiedzie wsrod zywoplotow szerokich na 2m i wysokich na 6m . Po przejechaniu 30km trafiam w piach . Pchanie przez kilka km roweru nie wchodzi w gre , wiec szybka decyzja i zaplanowana trase scinam drogami utwardzonymi by okolo poludnia dojechac do Nijmegen . Tam obiadowy sledz w bulce i juz lepszymi drogami dojezdzam do Driel .
W samym centrum Driel znajduje sie pomnik 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej gen Sosabowskiego ktora we wrzesniu 1944 roku ladowala w tej okolicy w ramach operacji Market Garden . Procz pomnika Brygady , tablicy poswieconej polskim zolnierzom ktorzy tam zginel jest tez pomnik samego generala Sosabowskiego .
Po przerwie ruszam w ostatni jak mi sie wydawalo etap podrozy . Nawigacja pokazuje 30 km do mety a ja napawam oczy widokiem Renu i wzgorz otaczajacych Arnhem . Slad prowadzi mnie najpierw sciezka rowerowa po zachodniej stronie rzeki by nagle odbic w kierunku promu - ktorego okazuje sie ze nie ma....
Szukajac alternatynej trasy wychodzi mi ze trzeba do tych 30km dolozyc kolejne 25 km do najblizszego mostu . Chcac postawic stope na drugim brzegu Renu i dotrzec do Arnhem przejezdzam te dodatkowe kilometry . Powoduje to jednak ze po raz kolejny musze zmodyfikowac trase zostawiajac na niej jedynie Airborne Muzeum "Hartenstein" - była kwatere wojsk Brytyjskich biorących udział w bitwie .
Trasa biegnie miedzy rzeka a wzgorzami ,zas sam ich widok sprawia ze tempo jazdy nie jest zbyt imponujace . Po dotarciu do Muzeum ,widok rozstawionych rusztowan sprawia lekkie rozczarowanie .  Nie mniej jednak warto tam zajrzec i obejrzec kolekcje autentycznej broni, umundurowania, wyposażenia, a także wywiadów, zdjęć oraz filmów zwiazanych z bitwa o Arnhem.
Po wizycie w Muzeum , kierunek stacja kolejowa i powrot do Belgii .
Podsumowujac , trasa jest bardzo ciekawa , okolo 150 km prowadzi sciezkami bardziej pod rower MTB niz szose . Majac do dyspozycji tylko dwa dni zmuszony bylem do korekcji jej przebiegu na ostatnich 80 km . Gdybym zakonczyl trase w Nijmegen , dojechalbym tam AirbornePad. Niestety, o jeden most za daleko ....

zdjecia :

https://flic.kr/s/aHsmCiLioe

Za ewentualne bledy i brak "ogonkow" przepraszam ;)
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: O jeden most za daleko
« 8 Kwi 2019, 21:55 »
Rewelacja. Jesteś moim natchnieniem :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 8 Kwi 2019, 22:04 »
Rewelacja. Jesteś moim natchnieniem :)

prosze sie nie nasmiewac ze starszego Pana  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 9 Kwi 2019, 07:05 »
Sznur! Dajci mi sznur.

Lester

• Gość
« 9 Kwi 2019, 08:58 »
Dla tych co nie wiedzą, o jaki sznur chodzi :)
https://youtu.be/VmIAsV6P1l0?t=8901
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2019, 09:08 Lester »

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 9 Kwi 2019, 09:47 »
Piotrze - szacunek!
Dziękuję!
Gdyby nie architektura miejska, rzekłbym swojskie klimaty. Wierzby jak na Mazowszu, woda jak na Żuławach.

« 9 Kwi 2019, 10:12 »
Trasa naprawdę fajna, pierwszego dnia przejechałem ok 30 km po drogach czy ścieżkach rowerowych. Jeszcze pewnie tam wrócę by przejechać tą część szlaku która musiałem ominąć.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 9 Kwi 2019, 11:00 »
Elegancki wyjazd, dodam od siebie, że ten najważniejszy most to ten w Grave (po ichniemu wymawiane Hrave) z fotki b4. Most im Johna Thompsona, tablicę informacyjną umieściłeś na fotce b2. 

« 9 Kwi 2019, 11:17 »
Wszystko się zgadza, łącznie z wymową litery G , zdjęcia są ułożone chronologiczne. Na zdjęciu B3 jest bunkier ochraniający most. Od strony rzeki widać na nim skutki niewielkiego ostrzału

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Kwi 2019, 11:24 »
Jesienia ubieglego roku natknalem sie na stronie holenderskiego stowarzyszenia turystycznego na pieszy szlak upamiętniający Operacje Market Garden .

A masz może jakiś gpx tego szlaku bo znalazłem tylko to https://www.olat.nl/airbornepad.
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2019, 11:32 Diver »

« 9 Kwi 2019, 11:38 »
Jest jeszcze ten https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/airbornepad-totaal-9041852 . W dwóch miejscach wprowadził mnie w maliny, ale dało się objechać nadrabiając kilkaset metrów

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Kwi 2019, 11:40 »
/.../ w Grave (po ichniemu wymawiane Hrave) /.../

Wszystko się zgadza, łącznie z wymową litery G , /.../

Sprawa jest bardziej złożona - zależnie od konkretnego słowa, akcentu, w tym umiejscowienia spółgłoski "g", sąsiedztwa spół-, samogłosek innych, tę wymawia się na dwa sposoby "hard" lub "zacht". Wyjaśnienia ciut w lince:

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 9 Kwi 2019, 11:49 »
/.../ w Grave (po ichniemu wymawiane Hrave) /.../

Wszystko się zgadza, łącznie z wymową litery G , /.../

Sprawa jest bardziej złożona - zależnie od konkretnego słowa, akcentu, w tym umiejscowienia spółgłoski "g", sąsiedztwa spół-, samogłosek innych, tę wymawia się na dwa sposoby "hard" lub "zacht". (...)

Ojtam, ojtam - rychtyk jak "h" i "ch" dla Czechów i wschodnich pobratymców oraz "s" dla członków Peezelu. ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Kwi 2019, 12:28 »
/.../ "s" dla członków Peezelu. ;)

Tej części nie rozumię, Dz. A tak bym chciał!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 9 Kwi 2019, 12:47 »
Myźlałem, słuchając W. Pawlaka czy W. Kosiniaka-Kamysza, że to partyjna wymowa a okazuje się - być może regionalizm:http://forum.gazeta.pl/forum/w,10102,23615464,23615464,Peezel.html.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum