Autor Wątek: Krzywy widelec?  (Przeczytany 5712 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Krzywy widelec?
« 9 Kwi 2019, 13:15 »
Mam wrażenie, że mam skrzywiony przedni widelec. Przypuszczenie jest niebezpodstawne, bo ok. 2 lata temu zaliczyłem drobną wywrotkę - jadąc dość powoli, podczas zakładania rękawiczki obsunęła mi się ręka, kierownica się obróciła ustawiając koło w poprzek i rower stanął dęba na odwrót ;)

Jak sprawdzić czy wszystko z widelcem jest ok i czy jest prosty? Mierzyć jakoś sznurkiem czy wymontować i po prostu położyć na czymś płaskim? Wideł to "podróbka" Surly LHT, materiał CrMo.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Krzywy widelec?
« 9 Kwi 2019, 14:01 »
Jak skrzywione, nierówne widełki czy przesunięte do tyłu jak po dzwonie? To pierwsze możesz sprawdzić zakładając dobrze wycentrowane koło i mierząc odstęp od widełek, drugie porównując z geometrią nowego widelca.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Kwi 2019, 14:04 »
Wydaje mi się, że jest OK. Też miałem kiedyś takie dylematy. Przy zwężających się rurkach widelca można odnieść takie wrażenie. Jednak w tego typu widelcach niemal zawsze któraś ze stron widelca jest równoległa do rury sterowej stąd to posądzenie o nieprostość :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Robert

« 11 Kwi 2019, 17:18 »
No i jest skrzywienie, delikatne. Przy widelcu położonym na płasko jeden hak jest wyżej względem drugiego o 1mm, a obręcz jest z jednej strony o 3mm bliżej (23 i 20mm), choć ten pomiar utrudnia element do mocowania przewodów ułożony idealnie na wysokości obręczy.
Widelec jest ze stali CrMo, waży ponad kilogram, chyba nie ma ryzyka, że pęknie?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Kwi 2019, 17:38 »
Chromo spawają przecież w szopie każdej wioski - się nie przejmuj.
Ważne, byś szkodę, spawanie, spawającego, szopę, wioskę db. uwiecznił (fajne kadry, słowo).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 11 Kwi 2019, 17:51 »
Niby ryzyka nie ma, ale ja w podobnej sytuacji widelca się pozbyłem (aczkolwiek był pewnie tańszy od Twojego).

Koncypuję sobie, że przy jeździe na takim widelcu może powstać problem nierównych obciążeń i przedwczesnego zużycia komponentów oraz mniej dogodnych właściwości jezdnych (w skrajnych przypadkach wymuszających niesymetryczną-nieergonomiczną sylwetkę, ale przy takiej niezbyt dużej asymetrii chyba nie powinno być problemu).

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 11 Kwi 2019, 18:56 »
Trafił mi się kiedyś fabrycznie nowy wideł z podobnymi odchyłkami. Na szczęście sprawdziłem go zaraz po zakupie i udało się wymienić. Był ameliniowy i nie odważyłbym się go prostować,
ale "żelazo" jest dość wyrozumiałe i myślę, że może istnieć szansa na zmniejszenie albo nawet wyeliminowanie problemu.
Jako inspiracja i garść informacji: http://www.rjthebikeguy.com/, https://www.youtube.com/user/shyflirt1/videos

Offline Mężczyzna Robert

« 12 Kwi 2019, 14:55 »
Chromo spawają przecież w szopie każdej wioski - się nie przejmuj.
No CrMo pospawają, tylko co z ryjem? Skuć tylko można, a to niepożądane.

Dziś jeszcze zauważyłem drobne wypukłości na sterówce tuż nad bieżnią. Pierwsze to lekkie zgrubienie z przodu.

Z boku jest ono znacznie grubsze i przytarte

No i obtarcie z tyłu na ukos (choć mogło powstać gdy miałem przez jakiś czas krzywo zamontowaną miskę łożyska)

Ktoś wie jak mogły powstać (szczególnie dwa pierwsze) defekty i czy to coś czym powinienem się przejmować?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Kwi 2019, 15:12 »
Czasem ignorancja jest błogosławieństwem, jakbys do tego nie zaglądał to pewnie by podziałało jeszcze ileś lat, ale teraz to już psychicznie nie będziesz miał spokoju dopóki tego nie wymienisz  ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Kwi 2019, 00:47 »
Co się zobaczyło, tego się już nie odzobaczy :lol:

Jeśli tylko zgięte, bez pęknięć, jeździłbym. Stal dużo zniesie. Ale jak się wyrypiesz, nie miej do mnie pretensji, OK? ;)

Offline Mężczyzna Robert

« 15 Kwi 2019, 23:40 »
Dałem stali kredyt zaufania i w gdy wysłałeś post widelec już był z powrotem w rowerze.

Offline Mężczyzna Robert

« 1 Kwi 2024, 13:25 »
A odkopię. Widelec bezproblemowo dalej jeździ :P

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 1 Kwi 2024, 14:30 »
Dużo jeździ?

Offline Mężczyzna Robert

« 1 Kwi 2024, 15:55 »
Kilka miesięcy z przednimi sakwami dał radę, a poza tym kilkadziesiąt wyjazdów weekendowych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum