Autor Wątek: Rower na pieszym szlaku turystycznym  (Przeczytany 2980 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
wielodniowe wyprawy, którym miał służyć ŁSK.

Kilka lat temu widziałem fragmenty tego szlaku i jakoś już wtedy mnie naszło, że ma on służyć głównie do zarobienia pieniędzy na jego budowie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
Zrobił się wątek szlaków "dookoła" a więc i Rzeszów ma swój pieszy szlak żółty do okoła. Długość około 120 km. Południe zdecydowanie górzyste, północ płaska - przeważnie w lesie, oś północ południe wyznacza stara DK-4 / obecnie DK-94. Gospodarz szlaku PTTK Rzeszów. Mogą być problemy z oznakowaniem na północy - nie wiem jaki jest stan po budowach autostrady, kiedyś PTTK prosił o ostrożność przy pokonywaniu. Szlak przez pagórki na południe od Rzeszowa prowadzi przez liczne bardzo malownicze wąwozy z bardzo krótkimi i jeszcze bardziej stromymi ścianami. Mi zdarzyło się pokonywać podczas pogody "międzyburzowej". Odcinki z "wypychem" były tymi łagodniejszymi. Zjazdy przeważnie trzeba było pokonywać zsuwając rower, a potem dojeżdżając do niego na tyłku ;) Było to z 10 lat temu - teraz susza jest większa więc i błota mniej :)
Opis szlaku tutaj:
http://epodkarpacie.com/index.php?page=guide&main_guide_id=30&usection_id=210

W zasadzie nie spotkałem się z oczywistym śladem gps, ale pewną podpowiedzią może być trasa UP-115 km, która w dużej części pokrywa się ze szlakiem (startując z Rzeszowa na południe do mniej więcej lasów za Głogowem, potem trasy się rozdzielają) - do pobrania stąd:

https://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=F4D3A82957E04424C3727F29A0BA86D5.fe1?fileId=vjuadcflawplwuon

Ciekawskich - zapraszam
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Kilka lat temu widziałem fragmenty tego szlaku i jakoś już wtedy mnie naszło, że ma on służyć głównie do zarobienia pieniędzy na jego budowie.

Tak daleko (zarzut celowej malwersacji) bym się nie posunął - widzę w tym raczej zbyt wybujałą wyobraźnię łódzkich samorządowców, brak badań nad sensem budowy takiego szlaku, brak konsultacji z branżą, itp. Czyli właśnie dokładnie to, co w przypadku Green Velo :/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Po prostu wyprawa konna jest trochę bardziej skomplikowana logistycznie niż rowerowa. A po drugie podejrzewam że stadniny nie są tym zainteresowane.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Rozmawiałem z kilkoma koniarzami mającymi swoje obiekty na ŁSK - mają swoich klientów, ludzie interesują się jazdą konną, ogólnie interes jakoś tam się kręci. Ale gdy pytałem o faktycznych takich konnych turystów, wszyscy kręcili przecząco głowami.
Biznes się kręci. Obok mnie funkcjonują przynajmniej trzy stadniny i utrzymują się od lat. Znam też ich szlaki wycieczek do okolicznych lasów, bo nie nadają się ani do jazdy rowerem ani do biegania. To są jednak, i na szczęście, w miarę stałe trasy.

Tak daleko (zarzut celowej malwersacji) bym się nie posunął
Tutaj się mylisz. Tam były zarzuty prokuratorskie i sprawa trafiła do sądu. I było to w czasie kiedy prokuratoria nie była sterowana ręcznie. Nie pamiętam jednak jak się skończyła ale wydaje mi się ,że były wyroki skazujące.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Tutaj się mylisz. Tam były zarzuty prokuratorskie i sprawa trafiła do sądu.

O, ale te wyroki to dla prowadzących projekt? Czy dla wykonawców? Gdybyś w przy okazji znalazł na jakiś artykuł na ten temat, chętnie poczytam.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Fajna wycieczka, od paru lat przymierzam się do zwiedzenia tych okolic i jakoś mi się nie udało jeszcze tam dotrzeć. Trzeba będzie nadrobić w jakiś wolny dzień :)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Ze szlaków "dookoła czegoś" jest jeszcze Krakowska Wielka Pętla. Ze względu na przewyższenia i że w większości prowadzi po szlakach pieszych jest chyba trudna do pokonania w ciągu jednego dnia/doby. Niestety nie znalazłem czasu gdy pokonywany był na sportowo w ubiegłym roku.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
To jest to?

https://www.traseo.pl/trasa/wielka-krakowska-petla

Jeśli tak to nie jest żaden szlak, tylko trasa starająca się prowadzić po nieasfaltowych odcinkach, co nie jest proste i tego asfaltu jest na niej dużo (choć mogło by być mniej).

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Dziękuję Wam wszystkim za przychylne spojrzenie.  :)

Szlak wygląda dość łagodnie. Fajna okolica, może da się połączyć z jakąś dłuższą wycieczką wzdłuż Raduni?

Da się, ale nie zawsze będzie możliwa jazda tak blisko rzeki, bo nie na wszystkich odcinkach są jakieś drogi lub ścieżki nad wodą. A np. w rezerwacie Jar Raduni szlak jest, ale nie do przebycia rowerem. Ale generalnie Radunia jest malowniczą rzeką i moim zdaniem warto eksplorować jej okolice aż do obszaru źródliskowego, czyli kręgu Jezior Raduńskich. :)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Jar Raduni fajna sprawa. Naprawdę warto  :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
To jest to?
https://www.traseo.pl/trasa/wielka-krakowska-petla

To jest track mniej więcej chyba do tego, natomiast informacja o całym przedsięwzięciu: https://piachulecorient.wordpress.com/krakowska-wielka-petla/

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Polecam "Dolinę Wałszy"...
tu w śnieżnej aurze:

http://sierra.bikestats.pl/1079080,Dolina-Walszy-terenowo.html

Byliśmy tam jeszcze wielokrotnie w innych porach roku  ;D

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Polecam

Dzięki. Temat to zgłębienia. Szukam takich tras na wycieczki gminne.  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum