Autor Wątek: rower mtb na wyprawy  (Przeczytany 2477 razy)

Offline Polokolo12

• Miasto:
  • Na forum od: 13.04.2019
rower mtb na wyprawy
« 13 Kwi 2019, 21:43 »
Do tej pory przez długi czas jeździłem na starym Kandsie i stwierdziłem że czas kupić coś lepszego.

Roweru będę używał do poważnych wypraw jak i do bardziej ambitnego jeżdżenia po lesie.

Mój budżet wynosi max 4000zł.

Nie zależy mi aż tak bardzo na osprzęcie ani na wadze, bardziej na ramie (wytrzymała, z rozsądną geometrią)

Bardzo podoba mi się Trek xcaliber 8 2019 ale martwi mnie to że ta rura do której bagażnik jest przymocowany jest nisko i nie wiem jak bagażnik do radę na tym.

Macie może jakieś inne propozycje, a może ten trek się nada :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: rower mtb na wyprawy
« 13 Kwi 2019, 22:27 »
Bardzo podoba mi się Trek xcaliber 8 2019 ale martwi mnie to że ta rura do której bagażnik jest przymocowany jest nisko i nie wiem jak bagażnik do radę na tym.
To jak nisko jest ta rurka zależy od rozmiaru ramy. Ten konkretny rower ma nietypową piastę, ani to standardowe 135mm, ani sztywna oś 142mm. W razie problemów z tylnym kołem, jesteś w dupie. Odradzam.

Nie zależy mi aż tak bardzo na osprzęcie ani na wadze, bardziej na ramie (wytrzymała, z rozsądną geometrią)
Na chińskim noname za 300zł przejechałem już 30 tysięcy km :) To trochę ruletka, ale jak ważysz w okolicy 100kg i więcej, to szanse na problemy rosną.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 13 Kwi 2019, 22:38 »
To jak nisko jest ta rurka zależy od rozmiaru ramy. Ten konkretny rower ma nietypową piastę, ani to standardowe 135mm, ani sztywna oś 142mm. W razie problemów z tylnym kołem, jesteś w dupie. Odradzam.

Ten stan niedostępności piasty można uznać za rozwiązany . Tu shimano -model 2019- nadeszło z odsieczą z piastą Fh mt200-B.

Jest tania i do kupienia w sieci. Ale mi się bardziej widzi do oś sztywna na mtb. Ale naradzie tego nie wiele w rozsądne cenie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Kwi 2019, 22:52 »
Ten stan niedostępności piasty można uznać za rozwiązany . Tu shimano -model 2019- nadeszło z odsieczą z piastą Fh mt200-B.
Jak to ma być "wyprawowy", to piasta tego typu, przy każdej awarii, oznacza zerową szansę na znalezienie nowej piasty/koła.
Awarie tylnego koła nie są jakieś rzadko spotykane :D

My home is where my bike is.

Offline Polokolo12

• Miasto:
  • Na forum od: 13.04.2019
« 13 Kwi 2019, 23:16 »
Chodzi mi o wyjazdy typu Wisła 1200 i jakieś tygodniowe wyjazdy samemu w mniej zaludnione miejsca

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Kwi 2019, 00:24 »
Cześć . Też chętnie bym coś takiego przygarnął . ostatnio robiłem rozeznanie i póki co skłaniam
się poczekać na wyprzedaż Giant toughroad slr 1 . Nie jest to stricte MTB , bo hybryda z przednim
sztywnym amorem - ale i tak rewelacyjny i nic więcej mi nie będzie potrzeba - a możliwość jazdy
na oponach 2.2" plus ta geometria , niska waga - to prawie ideał dla mnie ..

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Kwi 2019, 19:50 »
A jak radzicie sobie z dbaniem o rower w okresie zimowym? Mi niestety ostatnio zdarzyło się, że rower zardzewiał nieco i chyba właśnie zabrakło odpowiedniej pielęgnacji z mojej strony. Kilka dobrych porad w tym zakresie znalazłam na tym blogu - https://www.tabou.pl/blog/jak-dbac-o-rower-zima. A co możecie doradzić jeszcze ze swojej strony?

Przede wszystkim robimy backup roweru na dysku zewnętrznym oraz w chmurze. Oprócz tego dbamy o aktualizację oprogramowania ramy i obręczy. No i oczywiście przykrywamy kołdrą.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Kwi 2019, 20:19 »
Warto też co jakiś czas wyprowadzić go na słońce bo jego brak może doprowadzić do krzywicy ramy (uważaj tylko na mróz, żeby się nie przeziębił, bo Ci wysmarka całe smary ze sterów). Ja jeszcze posypuję blaty i kastę preparatem witaminowym bo czytałem, ze brak witamin powoduje wypadanie zębów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum