Autor Wątek: Cross do 3500 PLN ?  (Przeczytany 8850 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Cross do 3500 PLN ?
« 9 Lip 2019, 10:55 »
No chyba, że faktycznie jedyny teren to leśna ubita ścieżka - wtedy cross.
Czy coś polecam? Skoro jeździłeś Unibikiem i się sprawdzał to po co szukać innego...?

Staram się jak mogę unikać dróg nie tyle asfaltowych, co zatłoczonych przez pojazdy mechaniczne, dlatego sporo km po wioskowych (wcale dobrych) asfaltach. Przyjrzałem się ofercie Uni i spodobał mi się nowy Viper. Tylko ta cena :P
29'' kusi mnie dlatego, że pozwoliłoby wjechać na drogi typowo leśne i pokonywać zjazdy o dużym nachyleniu, co na crossie o rozmiarze ramy 23'' jest ryzykowne, a czasem po prostu niemożliwe :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 9 Lip 2019, 10:59 »
Dla mnie największą zaletą mtb jest jego uniwersalność, pozwalająca wjechać prawie wszędzie. Daje to możliwość układania bardzo urozmaiconych tras. Z tego też powodu wydaje mi się, że w sprawie wyboru typu roweru, kluczową dla autora tematu jest odpowiedź na pytanie, czy ta przewaga asfaltów wynikała z tego, że tak lubi, czy też przed wjazdem w teren ograniczał go dotychczas posiadany rower.

Nie lubię asfaltów, ale z roku na rok asfaltowane są coraz dłuższe odcinki i polne drogi zamieniają się w nitki asfaltu. Nie lubię, ale ... Natomiast wysoki cross z wielkim chłopem nie pozwala niekiedy na wjeżdżanie czy zjeżdżanie po części leśnych duktów i nie chodzi tu o podłoże :)

Offline Mężczyzna Skywalker

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.11.2018
« 10 Lip 2019, 10:23 »
Monterię omijaj z daleko, to tanie rowery, odstają sporo na minus w stosunku do Unibike.

W przypadku Unibike masz ten plus że rower jest złożony solidnie i bez oszczędzania, ale o tym nie muszę chyba mówić. Viper jest do kupienia za jakieś 2800, w 3500 zamknąłbyś się spokojnie z wymianą widelca na powietrzny. I to prawda - w przypadku dużych ram robi się z niego rower na którym ciężko zjechać w jakiś teren. Geometria Unibike jest prosta do bólu.

Ale jak szukasz czegoś wyprawowego i na asfalty to również podpisałbym się pod stalową ramą i takim też sztywnym widelcem.
Może to być np. Kona Unit - z geometrią bardziej MTB, albo coś bardziej uniwersalnego - np. Marin Muirwoods do którego spokojnie założysz szersze opony.

Offline fifek92

• Miasto:
  • Na forum od: 09.07.2019
« 10 Lip 2019, 18:41 »
Mam podobny problem. Jestem zupełnym amatorem jeżeli chodzi o jazdę na rowerze i tak przeglądam wyprzedaże w sklepie https://www.rowertour.com/ i kilku innych i męczy mnie kilka pytań. Po pierwsze jaki budżet jest "wystarczający" dla początkującego na zakup roweru? Czym kierować się przy wyborze? Mam zamiar jeździć głównie po lasach.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 11 Lip 2019, 09:40 »
I to prawda - w przypadku dużych ram robi się z niego rower na którym ciężko zjechać w jakiś teren. Geometria Unibike jest prosta do bólu.

Jeżdżę Crossfire z 2009 i ze średnio ciężkim terenem radzi sobie całkiem nieźle. Pod warunkiem, że nie ma dużych hopek, bo wtedy wysoki środek ciężkości robi swoje. A 23'', to naprawdę niezła kobyłka :P Mieszkam koło Gór Świętokrzyskich i czasem pojechałoby się szlakiem, ale ... No właśnie :) Z góry czy pod ostrzejszą górkę tylko prowadzenie :(
Najlepszą opcją byłoby mieć w stajni minimum trzy różne typy rowerów :D A na razie czekam na wyprzedaże :P

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 11 Lip 2019, 13:08 »
Być może zatem jednak MTB 29" + na starcie wąskie opony. Jeśli dobrze poszukasz to Znajdziesz taki o spokojnej geometrii niewiele różniącej się od cross-a.
Paweł.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 15 Lis 2019, 10:22 »
Fuji Jari 2.3
kolarz wybitny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy