Autor Wątek: Łancuch rowerowy - co ile km zmieniać?  (Przeczytany 15335 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Michał Wolff, jeździłem trochę na osprzęcie szosowym, albo dokłdaniej na kolarzówce z założonymi bagażnikami.. Hamulce (nawet dwuosiowe) pod obciążeniem i z błotkiem działają delikatnie mówiąc słabo, przerzutki delikatne (nówka Record'88 połamała się na zwykłym kawałku patyka). Obręcze + opony 23 (a.. założyłem zimowe :) tną każdy piasek na pół metra a dobry korzeń pod nim to piękna gleba (i prostowanie koła). Kijowe uszczelnienie piast zabija w terenie. Pedały szosowe to tylko jazda w pantofelkach albo trampkach. Korba szosowa + kondycja "niżucha" => nie pod każdą górkę dało się wjechać..

Za "pierwsze" wolne fundusze sprawiłem sobie "prawdziwego" trekinga (Giant Sqadron). Ciężkie, niezwrotne, głupia geometra.. i ukradli mi po paru miesiącach :(
I całkowicie świadomie kupiłem nowego trekinga. I tylko przestałem praktycznie jeździć.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Cytat: "pajak_gdynia"
jeździłem trochę na osprzęcie szosowym, albo dokłdaniej na kolarzówce z założonymi bagażnikami

Nie jestem Michałem, ale napiszę tylko, że jest znaczna różnica między szosówką na oponach <1" pod obciążeniem w terenie a trekkingiem z komponentami szosowymi...

różnica odpowiada mniej więcej przeskokowi szosówka-przełajówka (a i w trekkingu nawet można stosować jeszcze szersze opony)
Co do przełożeń - zawsze można założyć korbę kompaktową ;) (a widziałem gdzieś ostatnio kasetę Campy 12-29 więc trochę szerszą od zwykłej, z Shimano jest nawet lepiej bo chyba mają taki sam skok linki i można łatwo łączyć przerzutkę MTB z manetkami szosowymi)

Record'88 czyli taka sprzed 22 lat? Jeśli tak, to teraz prawdopodobnie będzie już trochę lepiej bo chyba nie tylko dla kasy co roku wypuszczają nowe (mam nadzieję :))

Edit:
pedały szosowe? można stosować zwykłe, ale nawet zatrzaski MTB - gwint w korbie jest wszędzie taki sam

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Cytat: "Quapcio"

Record'88 czyli taka sprzed 22 lat? Jeśli tak, to teraz prawdopodobnie będzie już trochę lepiej bo chyba nie tylko dla kasy co roku wypuszczają nowe (mam nadzieję :))

na szosie się nie znam, w MTB te 22 lata to zdecydowanie in plus dla wytrzymałości i proporcjonalnie in minus dla wagi  :P
Cytat: "madman"
No właśnie z informacji jakie ja znalazłem to nie jest żadne wznowienie - HG90 i HG91 pojawiły się w tym samym czasie

w katalogach do roku 95 znalazłem jedynie HG90 - są to przeważnie jednak małe broszury a nie obszerne katalogi serwisowe, może coś pomijają....

Offline pajak

Cytat: "skolioza"
na szosie się nie znam, w MTB te 22 lata to zdecydowanie in plus dla wytrzymałości i proporcjonalnie in minus dla wagi  :P

Trochę bym się nie zgodził. Przez prawie 20 lat rower mi przytył i to znacznie :) Zawsze była zależność odwrotnie proporcjonalna. Co do wytrzymałości.. zawodnik po wyścigu osprzęt po prostu zmienia, bo sprzęt zaczyna działać gorzej..

w katalogach do roku 95 znalazłem jedynie HG90 - są to przeważnie jednak małe broszury a nie obszerne katalogi serwisowe, może coś pomijają....

W MTB były chyba jeszcze grupy "wyższe" niż SIS. Sporo wiedzy jest na http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano :)

Co ciekawe.. Doczytałem się, że w "średniej klasie" są stosowane łańcuchy IG i kasety HG (aż muszę zobaczyć swoją kasetę, wydawało mi się że jest IG), co "powoduje przyspieszone zużycie łańcucha". Łańcuchy HG są węższe i twardsze (ale dostępne dopiero w wyższych klasach). Może najwyższy czas "dorzucić" trybik z tyłu (bo mam 8kę..) i przeprowadzić testy?  :roll:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Cytat: "pajak_gdynia"

W MTB były chyba jeszcze grupy "wyższe" niż SIS. Sporo wiedzy jest na http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano :)

Co ciekawe.. Doczytałem się, że w "średniej klasie" są stosowane łańcuchy IG i kasety HG (aż muszę zobaczyć swoją kasetę, wydawało mi się że jest IG), co "powoduje przyspieszone zużycie łańcucha". Łańcuchy HG są węższe i twardsze (ale dostępne dopiero w wyższych klasach). Może najwyższy czas "dorzucić" trybik z tyłu (bo mam 8kę..) i przeprowadzić testy?  :roll:

:shock:  :shock:  :shock:  jeśli taka wiedza idzie za wiki to lepiej tam nie wchodzić wcale!

- wspomniany HG90 to łańcuch najwyższej grupy XTR (przed 92r XT)
- SIS to oznaczenie Shimano Index System, indeksowania przełożeń - z jakąkolwiek grupą osprzętu ma wspólnego tyle że występował od TY15 do XTR...
- Shimano wprowadziło IG w roku 95 jako konwencję alternatywną dla HG, z wyraźnym zaznaczeniem że systemy nie są kompatybilne (czerwona naklejka na kasetach i koronkach IG chain only) Wyjątkiem była tu wspomniana grupa XTR z koronkami HG-I i kompatybilnością zarówno z łńcuchem HG (dedykowany wspomniany HG90) jak i IG (dedykowany IG90) jak więc widać IG to to nie domena klasy średniej
- dorzucenie trybiku do kasety 8s, czyli zrobienie dziewiątki na "starym" rozstawie to żadna nowość - pod koniec lat 90 wymyślił to niejaki Tom Ritchey System wymaga jednak zębatki o specjalnym kształcie, przedłużonej nakrętki do wielotrybu i - teoretycznie - asymetrycznej obręczy w kole

A w kwestii wagi - nie licz roweru jako całości 20 lat temu miałeś 6 lub 7 biegów z tyłu, węższy bębenek, brak amora itd Porównaj wagi poszczególnych komponentów

Offline pajak

Sorki. Faktycznie mój błąd. "SIS"ami zwane były systemy TY-XX (miały taki wielki napis "SIS" na dzwigienkach przerzutek, mimo że często były bez indeksacji :)

Jakbym dotarł do jakiś danych katalogowych, to pewnie mógłbym dokonać porównań. Jednak z "oryginału" pozostało niewiele: rama, manetki biegów, felgi (zawsze zmieniałem na te same :), obie piasty, suport, stery, fajka, kierownica, kanapa. Teraz waży 14kg (ale jest stalowy widelec, stalowy bagażnik, błotniki, kaseta MTB, 2mm szprychy, lemondka)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Kilka dni temu zaczął łańcuch przeskakiwać. Przebieg - ok. 5k km  8)
Ciekawe czy kaseta przyjmie nowy. :)
« Ostatnia zmiana: 13 Lip 2011, 03:59 yoshko »

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
A kaseta jaki przebieg?
Obstawiam, że trzeba będzie nową kupić.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Kaseta zakładana była z nowym łańcuchem czyli przebieg jest identyczny.
« Ostatnia zmiana: 13 Lip 2011, 07:40 yoshko »

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
To próbuj, sam jestem ciekaw. Moje ostatnie doświadczenie niestety w tej kwestii są raczej przykre  :-[
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Obecnie mam Sram PC-850. Pozostać przy takim czy zainwestować w coś innego?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Skoro wytrzymała jedynie 5 kkm to lepiej zainwestować w Shi... coś innego ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Zakupiłem HG-40 bo nic innego nie mieli :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Założyłem po męczarniach ze sramowską spinką, która jest węższa niż do shimano. :P
Łańcuch pasuje ale bez możliwości korzystania z 5 biegu. ;)
Jakoś nie mam ochoty zmieniać teraz kasety, więc potrenuje troszkę na cięższych przełożeniach. :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
pewnie na 5 po prostu najczęściej jeździłeś.... sam jak ostatnio kasetę zmieniałem, to okazało się że trzy z 9 zębatek są całkiem zajechane, a reszta jeszcze sporo by pojeździła...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum