Autor Wątek: Z Polski na Nordkapp - Lipiec,Sierpień 2019  (Przeczytany 646 razy)

Offline Mężczyzna maciekandrzejczak

• Miasto: Tarnowskie Góry
  • Na forum od: 02.04.2019
Planuję w tym roku wyruszyć w wyprawę rowerową z Polski na Nordkapp. Wyjazd planuję gdzieś na 8-10.lipca ze Śląska i powrót do Polski samolotem z Tromso do Gdańska 3 lub 5.września. Trasa to 5200km licząc wyjazd ze Śląska, odwiedzenie miejsc które zaplanowałem odwiedzić, dojazd na Nordkapp i powrót na lotnisko obok Tromso. Trasa jest wymagająca i bardzo ciekawa gdyż zamierzam odwiedzić najciekawsze miejsca w Norwegii. W skrócie jest to: przejechanie całej Polski do Świnoujścia i przepłynięcie promem do Trelleborg lub Ystad, przejazd przez Szwecję do Oslo i następnie kieruję się pokolei na Kjerag, Preikestolen, Język trolla, Briksdalsbreen, Dalsnibby, Geirangerfjord, Droga Trolli, Trondheim, Lofoty (Rambergstranda,Reinebrigen,Ryten, Kvalvika,Henningsiver), Nordkapp a potem powrót do Tromso(Jeszcze zapewne dodam jakieś miejsca do tej listy). Trasę zaplanowałem w taki sposób aby wszystkie tunele przez które trzeba przejechać nie miały zakazu wjazdu dla rowerów. W planie jest w sumie 10 przepraw promowych (razem z promem z Polski do Szwecji). Średni dystans jaki zamierzam robić dziennie to 100km, lecz zależy to od trasy w danym dniu(np. w Polsce i Szwecji zamierzam robić dziennie120-130km, a na górzystych odcinkach Norwegii po 70-80km), ponadto planuję wejść na między innymi preikestolen czy też trolltunge na które rowerem się nie wjedzie i trzeba poświęcić trochę czasu aby tam wejść, dlatego też planuję na wyprawę tak dużo czasu. Podczas wyprawy zamierzam spać na dziko, czasami na gospodarza lub u Polaków których sporo w Skandynawii oraz w awaryjnych sytuacjach przyjmuję możliwość nocowania na campingu. Jeśli chodzi o wyżywienie, to zabieram swoją kuchenkę i zamierzam gotować wszystko samemu. Jedzenie zabieram z Polski, w Norwegii kupuję w sklepach "Kiwi" i możliwe że zabiorę wędkę z PL żeby coś łowić na fjordach. Budżet na wyprawę to będzie max 3500zł razem z samolotem powrotnym, promami, ewentualnymi campingami i jedzeniem. Rower na którym będę jechać to mtb z wąskimi oponami + sakwy. Ponadto zamierzam nagrać z całej wyprawy vloga. W zeszłym roku dojechałem rowerem z Polski do Grecji i nagrałem relację którą można znaleźć na YT (https://www.youtube.com/c/RoweremprzezEuropę), w tym roku również zamierzam to zrobić.
Moje doświadczenie z wyprawami rowerowymi to przedewszystkim zeszłoroczna wyprawa do Grecji. Zdaję sobie sprawę że w Norwegii będzie dużo padać, dlatego też zamierzam się na deszcz przygotować i podczas ulewy jechać dalej przed siebie. Jeśli ktoś byłby zainteresowany aby dołączyć na całość trasy lub jakiś jej odcinek to proszę o komentarz i prześlę tej osobie screeny trasy i porozmawiamy o szczegółach ;-) Jestem otwarty na towarzystwo, ale też wymagam od takiej osoby przygotowania fizycznego i sprzętowego oraz jakiegoś doświadczenia.  Pozdrawiam ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum