Autor Wątek: Bryton?  (Przeczytany 1238 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Bryton?
« 28 Kwi 2019, 13:13 »
Siemanko!

Czy ktoś korzystał z komputerków Bryton - jako alternatywa dla Wahoo/Garmin edge? Na papierze wyglądają spoko. Ktoś na forum pisał, że nie warto, bo nie ma w Polsce wsparcia - co się chyba zmieniło, bo od niedawna można je nabyć w Decathlonie, który słynie z fajnego wsparcia dla klientów.

Ktoś z nich korzystał? Warto? W garminie najbardziej wkurza mnie zacinanie się mapy - szykuje człowiek rok formę na maraton, płaci kupę kasy za wpisowe i bilet na pociąg, inewstuje w sprzęt, bierze urlop, a potem startuje i daje z siebie wszystko, aby ukończyć go w dobrym czasie... A potem jedzie nie w tą stronę, co  trzeba, a garmin mówi "dalej, dalej prosto". Wahoo podobno tak nie robią. A Brytony?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Bryton?
« 28 Kwi 2019, 18:52 »
Ale to o czym piszesz zależy chyba od mapy, a nie od urządzenia. Jeśli do Brytona wpakujesz tą samą darmową mapę ( openstreet) co do Garmina to efekt będzie ten sam. Rób sobie ślady to nie będziesz miał takiego problemu.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Kwi 2019, 19:04 »
A potem jedzie nie w tą stronę, co  trzeba, a garmin mówi "dalej, dalej prosto". Wahoo podobno tak nie robią. A Brytony?

Mój garmin nie mówi ;) ani mapa mi się nie zacina (gpsmap 64s). Ale znam osoby w obecności, których nie działa nawet opiekacz do tostów a co dopiero mówić o nawigacji  ;D
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rolf

« 28 Kwi 2019, 21:30 »
Chodzi mi o zacinanie się mapy i nie pokazywanie bieżącej pozycji, tylko pozycji z momentu, kiedy mapa się zacięła.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Kwi 2019, 21:33 »
Chodzi mi o zacinanie się mapy i nie pokazywanie bieżącej pozycji, tylko pozycji z momentu, kiedy mapa się zacięła.

Większość takich błędów wynika z błędów użytkownika, nie urządzenia, jakoś dziwnym przypadkiem ludziom, którzy dobrze umieją Garminy obsługiwać takie wpadki bardzo rzadko się zdarzają.

Offline Mężczyzna Rolf

« 28 Kwi 2019, 21:42 »
A jakie to błędy mogą być? Trasy wyznaczam w ride with gps. Wrzucam tracka na urządzenie, w menadżerze śladów go znajduję, klikam "jedź" (czy tam "prowadź", czy jakoś tak) i tyle. Jedzie, jedzie, nagle staje i trzeba kliknąć, żeby się odświeżył. W sumie po przedostatniej aktualizacji softu zaczął tak dużo częściej robić, po ostatniej już nieco rzadziej, ale i tak częściej, niż przed pierwszą ze wspomnianych.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Kwi 2019, 21:46 »
opcja pt "zablokuj po drogach" - nie

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Kwi 2019, 21:47 »
A jakie to błędy mogą być? Trasy wyznaczam w ride with gps. Wrzucam tracka na urządzenie, w menadżerze śladów go znajduję, klikam "jedź" (czy tam "prowadź", czy jakoś tak) i tyle. Jedzie, jedzie, nagle staje i trzeba kliknąć, żeby się odświeżył. W sumie po przedostatniej aktualizacji softu zaczął tak dużo częściej robić, po ostatniej już nieco rzadziej, ale i tak częściej, niż przed pierwszą ze wspomnianych.

To może zależeć od wielu spraw, największa szansa, że od konkretnej mapy będącej w jakimś konflikcie  z routingiem urządzenia. Zależy jaki to konkretnie Garmin, jaki firmware, czy używasz nawigacji typu pokazywanie skrętów, czy też tylko jedziesz po śladzie itd.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 28 Kwi 2019, 21:57 »
Jechałeś po zwykłym śladzie (takim rysunku nałożonym na mapę), czy w końcu jak?

Mój Garmin nigdy mnie nie zawodził lub po prostu nie zwróciłem na to uwagi. Za to jeśli dawałem się nawigować, to działy się już cuda.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Kwi 2019, 22:14 »
1.Obstawiam, że twoje urządzenie jest popsute
2. bądź ma jakiś problem z oprogramowaniem.
3. Możesz przywrócić ustawienia fabryczne + załadować inną mapę + wymienić kartę pamięci.
Jeśli nic nie pomoże, patrz pkt. 1.
To co opisujesz, to nie jest stan normalny. Jeśli masz gwarancję, skorzystaj. Garmin ma też pomoc telefoniczną. Bryton czy wahoo też  może się popsuć.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Kwi 2019, 06:26 »
Skoro jedziesz po śladzie to nie ma sensu włączać routingu ..tylko jechać po śladzie. W ustawieniach śladu wybierasz opcję - widoczny na mapie" wybierasz jakiś oczojebny kolor, ustawiasz zoom na jakieś 300-500 m. i jedziesz jak po sznurku.  Ja wręcz wyłączam wyświetlanie map żeby ślad był dobrze widoczny i nie mylił się z drogami.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum