Autor Wątek: Zmiana przerzutki  (Przeczytany 5741 razy)

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
Zmiana przerzutki
« 30 Kwi 2019, 00:37 »
W swoim rowerku mam przerzutkę MTB Altusa i zmuszona jestem ją sobie zmienić na coś innego. W ręce mi wpadła RD-TY21B SS Tourney. Z tego co sprawdziłam to jest ona przeznaczona dla napędów 6-rzędowych. Ja z kolei mam 9 rzędowy. Czy to zadziała? [dokonałam zmiany] Niby działa, ale niektóre biegi przeskakują za daleko, albo za mało. Przykładowo nie wchodzi mi 9 bieg (mimo poprawnego ustawienia śrubki H).
Pytania:
Czy faktycznie przerzutki MTB będą działać w innych napędach niż te, do których je kieruje producent? W sensie czy ta przerzutka, kierowana do 6-rzędowców ma prawo zadziałać w 9 rzędach czy też raczej nie lub z problemami tak jak przedstawiłam?
Czy kierowanie określonej przerzutki do określonej ilości rzędów jest faktycznie spowodowane np dokładnością zmieniania biegów w danej przerzutce? Czy jakimiś innymi cechami?

Uświadomcie mnie, proszę :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Zmiana przerzutki
« 30 Kwi 2019, 00:51 »
Szerokość kółka w przerzutce (i sam wózek) musi być dostosowana do łańcucha. Przez chwilę jeździłem na rowerze z napędem 10-rz i przerzutką 7-rz ;D :P Przez chwilę, bo zakończyło się to nagłą śmiercią przerzutki przez złamanie i dłuugim spacerem. Problem był taki, że wąski łańcuch zmieścił się między kółkiem a blaszką wózka i zaklinował.

Przerzutka teoretycznie powinna być kompatybilna. Komplikacje zaczynają się dopiero przy 10-rz. Możesz próbować tak jeździć, nawet jeśli połamiesz, to i tak jej nie szkoda :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 30 Kwi 2019, 06:50 »
Toueney to niższa grupa. Zmień na altusa albo acerę. Nie ma sensu robić kroku wstecz. Pozatym nazywanie tourneya przerzutka MTB to ekchm... Nadużycie 🤣
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna michalc13

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.05.2019
« 1 Maj 2019, 20:06 »
Z tanich i w miarę dobrych, to Acera RD-360 powinna dać radę z 9 rzędami. Jeśli chcesz coś droższego, to raczej bez systemu  Shadow bo różnie piszą o regulacji tych przerzutek. Moim zdaniem, jeśli nie jeździ się wyczynowo, warto postawić na sprzęt sprawdzony, który będzie łatwiejszy do regulacji w warunkach domowych.  ;)

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Maj 2019, 20:24 »
Moim zdaniem, generalnie podział jest taki:
1. 6-7-8
2. 9
3. 10
4. 11 i więcej

- do ósemki jest wszystko OK, bez względu na ilość spidów
- gdy pojawia się jakiś element dziewiątkowy, to może być różnie - pasować albo nie. Nie każdy np. łańcuch chce współpracować.
- dziesiątka to podobno spiętrzenie problemów, ale znam tylko z opowieści, bo na dziewiątce się zatrzymałem
- 11- tym to w ogóle się nie zajmuję, bo jest IMO bez sensu w moich zastosowaniach

Na pewno wolałbym starą,używaną (ale nie zużytą) przerzutkę klasy np. LX niż nówkę Turney'a (to nie jest niższa grupa jak delikatnie napisał Księgowy, tylko najniższa.

ed.
O, Worek dobrze gada. 570 to świetna seria. Teraz już retro, a ja jeżdżę na starociach, więc tym bardziej mi się podoba  :D

« 1 Maj 2019, 21:10 »
Według tego artykułu różnica między 6 a 9 jest większa niż między 7 a 10.

https://www.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

Bez obaw zdecydowałbym się na mieszanie napędu 7 i 9-rzędowego, ale więcej nie. 3-rzędy różnicy to już dużo jeśli chodzi o przerzutki. W jednym rowerze mam kasetę 10-rz, łańcuch 10-rz i korbę 7-rz. Po założeniu przedniej przerzutki 7-rz okazało się, że biegi nie wchodzą, albo jak już bieg wejdzie, to łańcuch ma tendencje do zeskakiwania z przedniej zębatki. Po prostu jest zbyt luźno. Z przerzutką 9-rz działało dobrze.

ed.
O, Worek dobrze gada. 570 to świetna seria. Teraz już retro, a ja jeżdżę na starociach, więc tym bardziej mi się podoba  :D
Ja lubię wyższe grupy głównie ze względu na snobizm. Widzę jednak, że elementy poniżej grupy Deore LX są zdecydowanie bardziej podatne na korozję. W grupach 7-rz nie było to może jeszcze tak bardzo widoczne jak w nowszych.

Offline Kobieta martap

« 1 Maj 2019, 22:17 »
Dzięki za pomoc :) Chyba doszłam do sedna sprawy - czyli wykrzywionego wózka przerzutki.

Dzisiaj wyjechałam na dłuższą wycieczkę (pierwsza po wymianie) i wyszło szydło z worka. Na podjeździe, jak mi łańcuch wyskoczył na zewnątrz koła (na szczęście, a nie na szprychy). Oprócz tego, biegi 1-5 jako tako wchodziły tam gdzie powinny a reszta skakała jak chciała.
Także pierwszą rzeczą jaką zrobiłam po powrocie to była wymiana przerzutki z powrotem na Altusa. Oczywiście nadal miałam ten sam problem co poprzednio, ale nie bacząc na nic zrobiłam to co chyba powinnam wcześniej - odgięłam wózek przerzutki o te 1-2-3 mm od osi i biegi zaczęły wskakiwać jak poprzednio. Chyba powinnam to zorbić znacznie wcześniej. :]
Jeśli chodzi o wybór przerzutki - koniecznie muszę mieć model SS czyli z krótkim wózkiem. Możliwie jak najkrótszym więc to co oferują na stronach to tak nie bardzo mi podchodzi. Najchętniej to bym wsadziła posiadaną Shimano Zee, ale ona jest 10 rzędowa (system Dynasys?) i raczej na pewno nie będzie współpracowała z 9-rzędami. A z kolei zmieniać na 10 rzędów nie mogę.

« 1 Maj 2019, 22:28 »
Z Szydło nie mam nic wspólnego, wypraszam sobie :L :L :L

Skąd pomysł, że wózek przerzutki jest wykrzywiony? Sprawdzanie zacząłbym od haka przerzutki. Warto posiadać zapas, bo w Polsce mają niezłą marżę :o
https://www.aliexpress.com/item/1PC-MTB-Bike-Bicycle-Rear-Gear-Mech-Derailleur-Hanger-Dropout-Convertor-Adapter/32993154824.html?spm=2114.search0104.3.115.5a054c93JTeaVf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_537_536,searchweb201603_52,ppcSwitch_0&algo_expid=4098158c-ab2f-4c6a-959d-ab5dd9faba7f-18&algo_pvid=4098158c-ab2f-4c6a-959d-ab5dd9faba7f&transAbTest=ae803_3

Najchętniej to bym wsadziła posiadaną Shimano Zee, ale ona jest 10 rzędowa (system Dynasys?) i raczej na pewno nie będzie współpracowała z 9-rzędami. A z kolei zmieniać na 10 rzędów nie mogę.
No nie podejdzie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Maj 2019, 22:41 »
Jeśli chodzi o wybór przerzutki - koniecznie muszę mieć model SS czyli z krótkim wózkiem. Możliwie jak najkrótszym więc to co oferują na stronach to tak nie bardzo mi podchodzi.
A jakiś powód tego jest? W tą stronę to jeszcze nie słyszałem, żeby komuś nie pasowało (poza oczywistą koniecznością posiadania dłuższego łańcucha)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michalc13

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.05.2019
« 1 Maj 2019, 23:32 »
Jakie blaty z przodu i jaki zakres z tyłu?
Btw
Co do grup osprzętu, to nowe Deore jest całkiem niezłe (FD-m590 i RD-m591), ale muszę przyznać, że stare klamki i manetki Deore LX spisują się świetnie.

Offline Kobieta martap

« 2 Maj 2019, 00:35 »
Z Szydło nie mam nic wspólnego, wypraszam sobie :L :L :L
;)
Skąd pomysł, że wózek przerzutki jest wykrzywiony?
Przyjrzałam się mu - faktycznie był przechylony w kierunku obręczy koła bardziej, a na pewno nie był ustawiony pionowo względem kasety.

Sprawdzanie zacząłbym od haka przerzutki.
Sprawdziłam przed zamontowaniem z powrotem Altusa i wyglądało na prostą - sprawdzałam ustawienie pionowe jak i wzdłużne względem roweru.

Warto posiadać zapas, bo w Polsce mają niezłą marżę :o
Ooo, tanioszka. A ja dawałam za hak przerzutki kilka lat temu 20 złotych nawet :] Może sobie kupię przy okazji, ale na razie to hak mam wspawany w widelec.

Jeśli chodzi o wybór przerzutki - koniecznie muszę mieć model SS czyli z krótkim wózkiem. Możliwie jak najkrótszym więc to co oferują na stronach to tak nie bardzo mi podchodzi.
A jakiś powód tego jest? W tą stronę to jeszcze nie słyszałem, żeby komuś nie pasowało (poza oczywistą koniecznością posiadania dłuższego łańcucha)
To skomplikowane, bo mowa jest o rowerze poziomym, który mam od niedawna (trafił w moje ręce od kogoś), a ten rower jest nieco podobny do tego jak tutaj: http://www.zoxed.eu/images/zox/my_ZOXv3_l.jpg
Jak widać - im dalej przerzutka od kółka napinającego łańcuch wracający z blatu, tym większy zakres skrętu przedniego koła (które to jest napędzane).

Jakie blaty z przodu i jaki zakres z tyłu?
Btw
Co do grup osprzętu, to nowe Deore jest całkiem niezłe (FD-m590 i RD-m591), ale muszę przyznać, że stare klamki i manetki Deore LX spisują się świetnie.

Z przodu jest 52T, z tyłu chyba 28 albo 30 (do 11), musiałabym policzyć.
Grupa - ja bardzo chętnie zainwestuję w coś dobrego, co będzie działało. Z wielką chęcią zainstalowałabym napęd 10rz, ale na przeszkodzie stoi... wytrzymałość łańcucha na skręcanie. Im szerszy łańcuch - tym lepiej to znosi. Z tego co usłyszałam od poprzedniego właściciela, to miał on nieprzyjemne zdarzenia po wsadzeniu tej przerzutki, włącznie z zerwaniem kółka napinającego łańcuch i porwaniem tegoż na kilka kawałków.
BTW: czy lepiej łańcuch rozkuwać i skuwać, czy stosować spinki? Jaka jest różnica w wytrzymałości?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Maj 2019, 01:37 »
Z wielką chęcią zainstalowałabym napęd 10rz, ale na przeszkodzie stoi... wytrzymałość łańcucha na skręcanie. Im szerszy łańcuch - tym lepiej to znosi.
Im węższy, tym lepiej pracuje na przekosach (wynalazki typu 1x11). Także hmmm.
BTW: czy lepiej łańcuch rozkuwać i skuwać, czy stosować spinki? Jaka jest różnica w wytrzymałości?
W łańcuchach starego typu, gdzie sworzeń był kawałkiem pręta, to było wszystko jedno. Lepsze łańcuchy mają zakuwane końcówki sworzni, które zwykle źle znoszą wyciskanie i nie nadają się do ponownego skucia. Shimano sprzedaje sworznie do skuwania (z urywaną końcówką), reszta spinki.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta martap

« 2 Maj 2019, 21:00 »
Im węższy, tym lepiej pracuje na przekosach (wynalazki typu 1x11). Także hmmm.

Jak tak, to moze zaryzykuję powrót do 10rz... Najpierw muszę wrócić do chaty i obejrzeć tą Zee.

W łańcuchach starego typu, gdzie sworzeń był kawałkiem pręta, to było wszystko jedno. Lepsze łańcuchy mają zakuwane końcówki sworzni, które zwykle źle znoszą wyciskanie i nie nadają się do ponownego skucia. Shimano sprzedaje sworznie do skuwania (z urywaną końcówką), reszta spinki.

Jasne, w takim razie przesiadam się na spinkowanie.
Wracając jeszcze do tematu przerzutki to dzisiaj na wycieczce padła mi manetka. Niby pod ręką coś tam przesuwała, ale po zapięciu do przerzutki ni milimetra. Bardzo fajnie to wpłynęło na pokonanie przeze mnie 12km do najbliższego sklepu rowerowego w Szydłowcu. Na jednym biegu znaczy się :D
Wymieniłam manetkę z Acery na Altusa i nawet zaczęło działać tak jak powinno. Być może więc problem tkwił nie tylko w wózku, ale i w samej manetce.
Tak czy inaczej - obecnie działa ok, a ja pewnie przestawię się niebawem na 10rz. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum