Autor Wątek: Wybrzeże Normandii na koniec  (Przeczytany 706 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Wybrzeże Normandii na koniec
« 30 Kwi 2019, 12:29 »
Na ostatnią wycieczkę we Francji pojechałem tam, gdzie dwa lata temu na pierwszą - na wybrzeże Hauts-de-France i Normandii, od Calais po Le Havre, plażami, przybrzeżnymi mokradłami i klifami.

Pogoda była idealna, słonecznie ale chłodnawo, z lekkim wiatrem wiejącym w plecy przez cały czas. Jedynie mogę sarkać na widzialność, bo nie dało się dostrzec klifów po drugiej stronie Kanału La Manche.

Wiedząc co i jak, mogłem zaplanować trasę idącą jak najbliżej wybrzeża (około 70 km po plażach, ponad 20 po klifowych ścieżkach, łącznie 140 km poza asfaltem, choć przy lepszej organizacji można by więcej), w tym sporo odcinków 'koneserskich', wymuszających noszenie i przepychanie. Ograniczały mnie tylko pory pływów, również ułożone niemal idealnie - odpływ przypadał ok. 14, dzięki czemu zaledwie przez parę godzin w środku dnia plaże były nieprzejezdne (choć utrata przejezdności ok. 12 w paru miejscach zmusiła mnie do zjechania z piasku).

Na koniec udało się napchać siatkę jadalnymi wodorostami, tak więc jestem całkowicie usatysfakcjonowany. Ostrygi też niczego sobie, chociaż drogie to jak cholera. Ale raz sobie można zaszaleć.

Dodatkowo odniosłem małe zwycięstwo personalne - był to pierwszy słoneczny wiosenny wyjazd na którym, dzięki odpowiedniej manipulacji kremem i ubraniami, całkowicie uniknąłem spalenia się na buraka.

https://www.flickr.com/photos/103427468@N03/albums/72157680055837198

https://www.bikemap.net/en/r/4863540/

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Wybrzeże Normandii na koniec
« 30 Kwi 2019, 13:40 »
Jak się jeździ po tych plażach? Opony miałeś szerokie nieprzesadnie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 1 Maj 2019, 16:57 »
Opony 1.75, pojedzie się nawet na węższych. Generalnie jedzie się dobrze, ale trzeba sobie wyrobić wyczucie w którym miejscu jest najlepszy piach do jazdy, bo są miejsca rozmoknięte, z sypkim piachem itp. Gorzej jest tylko w okolicy największego przypływu, bo większość plaży jest zalana i nie ma wyboru. Do tego przy większych ujściach rzek raczej słabo się jedzie, jest mułowato i gorszy piach.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 1 Maj 2019, 18:59 »
Szkoda, że to ostatni, lubiłem popatrzeć na fotki czekając na kawę przy ekspresie w pracy :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Maj 2019, 14:44 »
Fajne tereny, z chęcią sie ogląda zdjęcia

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 2 Maj 2019, 15:54 »
Szkoda, że to ostatni, lubiłem popatrzeć na fotki czekając na kawę przy ekspresie w pracy :)

Macie tam Iwokącik?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 2 Maj 2019, 15:58 »
Z przyjemnością obejrzane  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: