Autor Wątek: Garmin e1030 kaput .  (Przeczytany 1563 razy)

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Garmin e1030 kaput .
« 2 Maj 2019, 06:17 »
No i stało się . Znowu niezawodny garmin się popsuł , już raz wymieniałem go na gwarancji rok temu.
Już na PW zauważyłem że jest jakiś wolny , kilka razy skręciłem nie w ta stronę co potrzeba , bo kursor wolno poruszał się po śladzie .
Nie można zrobić transferu danych podłączając go do komputera , język tylko Angielski .
Próbowałem go zresetować na różne sposoby,  lecz po kilku próbach w ogóle nie chciał się uruchomić , tylko ,,mielił' 'na wyświetlaczu napis garmin .
Zostawiłem go tak na noc aby się rozładował.
Po nocy włączył się ale ... dalej nie ma transferu i dalej jest tylko język ENG , i pewnie jest zamulony .
Moje pytanie , jak przyspieszyć czas reklamacji.
Nie chce zostać teraz na 2-3 tyg bez nawigacji.
Ktoś można ma jakiś pomysł ?
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Garmin e1030 kaput .
« 2 Maj 2019, 14:03 »
Żeby wymusić podłączenie Garmina do komputera jako dysk zewnętrzny wyłącz urządzenie urządzenie, naciśnij i trzymaj guzik Lap/Reset i podłącz do komputera (cały czas trzymając wciśnięty guzik), po ok. 30 sekundach powinien go rozpoznać jako dysk zewnętrzny.

A jeśli nie ma innych języków - to można spróbować powrotu do ustawień fabrycznych, choć to wykasuje wszystkie ustawienia.

• FB
« 2 Maj 2019, 17:10 »
Żeby wymusić podłączenie Garmina do komputera jako dysk zewnętrzny wyłącz urządzenie urządzenie, naciśnij i trzymaj guzik Lap/Reset i podłącz do komputera (cały czas trzymając wciśnięty guzik), po ok. 30 sekundach powinien go rozpoznać jako dysk zewnętrzny.

A jeśli nie ma innych języków - to można spróbować powrotu do ustawień fabrycznych, choć to wykasuje wszystkie ustawienia.

O tego nie znałem , zadziałało jest transfer więc mogę wgrywać pliki i kursy ,dzięki
 ale dalej jest źle , język tylko Eng , nie można wyłączyć urządzenia bo jest ciągle logo stand by , tak długo aż się bateria nie skończy .
Powrotu do ustawień fabrycznych tez się nie da zrobić  bo się zawiesza, wczoraj nie mogłem go w ogóle uruchomić , czekałem aż bateria padnie do zera .

• FB
« 2 Maj 2019, 17:24 »
Dobra , już działa :)
Zgrałem i zastąpiłem w urządzeniu , pliki i foldery z komputera które miałem zapisane jak tylko pierwszy raz podłączyłem po zakupie garmina.
Michał dzięki już się martwiłem i dzwoniłem na Jerozolimskie ale dzisiaj maja zamknięte ,

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Maj 2019, 17:36 »
Mogę Ci podać metody resetu urządzenia, ale nie biorę odpowiedzialności, że nie skopie się bardziej ;)

Zwykły Reset - to przytrzymanie guzika Power przez 10 sekund
Soft Reset (kasuje wszystkie ustawienia profili, ale zostawia pliki aktywności) - wyłącz urządzenie, następnie włącz, a gdy pojawią się informacje o prawach itd. naciśnij i przytrzymaj lewy górny róg ekranu
Hard Reset (kasuje wszystko) - wyłącz urządzenie, następnie przytrzymaj przyciski Lap/Reset i Start/Stop i włącz urządzenie (jeden raz naciskając). Te dwa przyciski należy trzy,mać aż do pojawienie się loga Garmina, wtedy powinno się zacząć kasowanie i odpalanie urządzenia.

A OK, widzę, że dałeś już radę  ;)

• FB
« 2 Maj 2019, 19:23 »
Tak właśnie testowałem działa już chyba normalnie , dzięki

• FB
« 16 Cze 2019, 11:52 »

Już chyba wiem gdzie leży problem z tymi moimi garminami (810,1000,1030) Zawieszały mi się notorycznie , wymieniłem ich chyba w sumie 5 szt na gwarancji .

Problem to BASECAMP !!! 

Gdy wrzucam pliki do folderu ,,NewFiles'' nie ma problemu,
Gdy otworze BC pojawia się komunikat o jakimś błędzie  i potem nie zawsze garmin się muli , i robi różne  figle .

Jak ktoś miał podobnie i rozwiązał problem  , może coś napisać bo w sumie przyzwyczaiłem sie do BC .

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 16 Cze 2019, 12:14 »
BC - najbardziej gówniany program, jaki przyszło mi kiedykolwiek zainstalowac na kompie :/
Jakim cudem mogłeś się do tego przyzwyczaić?

• FB
« 16 Cze 2019, 12:26 »
BC - najbardziej gówniany program, jaki przyszło mi kiedykolwiek zainstalowac na kompie :/

Nie wiem  ,używam od początku przygody z garminem , w sumie to głównie tylko tego programu , no i stravy     stosuję,  do planowania trasy , a przecież tam jest wszystko pod ręka , foldery różne rodzaje mapy , myślę że to dobry program , tylko jakiś błąd się wkrada po dłuższym użytkowaniu , problem z BC znika kiedy zrobię reinstalację windowsa i nagram BC od nowa , to jest spokój na kilka miesięcy  , potem znowu błąd wywala , i garminy robią figle.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Cze 2019, 12:29 »

No mi też zupełnie nie podszedł, zamiast tego używałem MapSource, moim zdaniem sporo wygodniejszy. A nowsze Garminy mają teraz możliwość bezprzewodowego zrzutu plików, więc już w ogóle nie ma specjalnej potrzeby używania takich programów, można go podpiąć np. do Stravy i stamtąd bezprzewodowo zrzucać omijając w ogóle coś takiego jak BaseCamp, teraz to kabla głównie do ładowania używam, sporadycznie jest potrzeba do czegoś innego. Przed zakupem wydawało mi się, że ta bezprzewodowość to taki niespecjalnie potrzebny bajer, ale jednak fajnie to się sprawdza.

• FB
« 16 Cze 2019, 12:43 »
No tak ale waypoint'ów już w stravie nie ma , co do exportu treningów też się zgodzę że robi się to bezprzewodowo z garminconnectem  , ale do inporu jednak   basecamp ma foldery i waypointy .
Teraz planuje w BC i zrzucam plik na kompa , odłączam BC  ,i podłączam dopiero garmina , trochę utrudnienia są ale ciężko się odzwyczaić od BC

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Cze 2019, 13:24 »
To mało jeszcze instalowałeś :D
Stravy, itp webowe narzędzia nie posiadają podstawowych funkcjonalności do operowania na czymś więcej niż pojedynczy ślad. Jak chcesz sobie zaplanować trasę z wieloma wariantami, wyświetlić wiele tras/śladów na jednym ekranie, porządkować przejechane trasy, to jakiś organizer jest potrzebny. Basecamp nie jest zły, ale upiornie zwalnia, gdy się go zaśmieci (domyślnie guzik delete wcale nie usuwa danych, tylko przerzuca do nieprzypisanych).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 16 Cze 2019, 15:26 »
To mało jeszcze instalowałeś :D
Bo jeszcze młody jestem i wszystko dopiero przede mną ;P

• FB
« 17 Cze 2019, 21:46 »

Stravy, itp webowe narzędzia nie posiadają podstawowych funkcjonalności do operowania na czymś więcej niż pojedynczy ślad. Jak chcesz sobie zaplanować trasę z wieloma wariantami, wyświetlić wiele tras/śladów na jednym ekranie, porządkować przejechane trasy, to jakiś organizer jest potrzebny. Basecamp nie jest zły, ale upiornie zwalnia, gdy się go zaśmieci (domyślnie guzik delete wcale nie usuwa danych, tylko przerzuca do nieprzypisanych).

Zgadzam się , zamula i w moim przypadku źle działa na garminy nie wiem czemu  ???, a o jakie organizery Ci chodzi , podał byś jakiś przykład , to może przejdę z tego BC .

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Cze 2019, 22:50 »
Jest gpsprune z prostszych w obsłudze

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy