Mapsource, Basecamp, nie wiem czy da się prościej. Ikonka "nożyczki" . Z Basecampa łatwiej wyeksportować pojedyncze ślady.
Kiedy już masz otwarty dowolny ślad w Mapsource, wybierasz polecenie "zapisz jako" i z rozwijanej listy: GPX
Bo wtedy chyba zapisuje wszystkie ślady jakie mam akurat otwarte , a w jednym pliku dla wyprawy mogę miec kilkanaście śladów
kawerna - możesz opisać, gdzie znajdę edytowanie segmentów w RWGPS? Wiem, że można zaznaczać fragment śladu na profilu wysokościowym, otrzymując ich dystans i przewyższenie, ale nigdzie nie widzę możliwości zapisu, a kazde klikniecie w ustawienia zaawansowane odsyła do zakupu wersji Premium.
Jeżdżę na apce mapy.cz na rowerze ze względu na mapy offline bazujące na openstreetmap gdzie widać każdą kapliczkę i każdy szczegół turystyczny po drodze, gdyby nie to bym nie używał.
Pomijając już fakt że w terenie OSM bez poziomic jest totalnie nieprzydatna i nic nie zastąpi tradycyjnej mapy topograficznej (papierowej/elektronicznej - nośnik nie ma znaczenia).