Autor Wątek: Jak pociąć trasę .gpx na etapy? Dookoła PL według MRDP  (Przeczytany 18406 razy)

8850

• Gość
Chciałbym pociąć ślad MRDP na odcinki np. 150 km każde w osobnym pliku. (lista wyeksportowanych śladów MRDP tutaj: http://mrdp.pl/trasa-2017-wersja-ostateczna) i pojechać nim w wakacje dookoła PL. Problem w tym że próbowałem użyć mapsource, gpx editor, dalej gpsies.com, RWGPS i nie potrafię podzielić śladów na etapy które osobno wyeksportuję jako .gpx i wciągnę do mapy.cz.

Poza tym serwis mapy.cz widzi trasę jako przejechaną czyli ślad po którym nie można nawigować czyli nie ma projektu trasy. Jakie zasady rządzą edycjami śladów i jakie są kolejne procedury edycji?

« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2019, 09:35 8850 »

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
1) notatnik - znajdujesz interesujący Cię punkt końcowy odcinka i resztę usuwasz za pomocą ctrl+x, zapisujesz plik. Wycięty kawałek wrzucasz w nowy plik, z poprzedniego kopiujesz tagi rozpoczynające i kończące ślad. Następnie znajdujesz kolejny punkt końcowy i tak aż potniesz całą trasę.
2) GPS Track Editor - zaznaczasz punkty do usunięcia i zapisujesz pozostawiony kawałek jako nowy ślad. Tu jest trochę zabawy, bo trzeba każdy punkt kasować osobno. Przy dłuższym śladzie stawiasz coś ciężkiego na klawiuszu Del i idziesz na herbatę ;)
3) RWGPS - można wycinać segmenty i je edytować, ale do tego potrzebna jest opcja Pro.
4) Po każdym śladzie można nawigować.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Widzę że w GPS track Editor można dodać przerwę:
PPM na puncie z listy (zakładka Points) > Restructuring > Add break
Wówczas na liście ścieżek (Tracks) można rozwinąć ślad (drzewko) i są tam poszczególne części, które mozna zapisac osobno klikając na nich PPM i wybierając Save As.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
I jeszcze basecamp się nadaje do tego zadania. Rwgps także (i nie musi być PRO).
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
qbab - niech ci Allah w dzieciach wynagrodzi za ten "add break".

kawerna - możesz opisać, gdzie znajdę edytowanie segmentów w RWGPS? Wiem, że można zaznaczać fragment śladu na profilu wysokościowym, otrzymując ich dystans i przewyższenie, ale nigdzie nie widzę możliwości zapisu, a kazde klikniecie w ustawienia zaawansowane odsyła do zakupu wersji Premium.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
obsługę cięcia śladów ma też garminowy basecamp. Nie trzeba mieć garmina, by z niego korzystać :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Mapsource, Basecamp, nie wiem czy da się prościej. Ikonka "nożyczki" :). Z Basecampa łatwiej wyeksportować pojedyncze ślady. Szczerze mówiąc bardziej sobie cenię prostotę Mapsource i tam dokonuję edycji, ale potem kopiuję (kopiuj/wklej) ślady do Basecamp i eksportuję do gpx.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Mapsource, Basecamp, nie wiem czy da się prościej. Ikonka "nożyczki" :). Z Basecampa łatwiej wyeksportować pojedyncze ślady.

Dlaczego?
Kiedy już masz otwarty dowolny ślad w Mapsource, wybierasz polecenie "zapisz jako" i z rozwijanej listy: GPX

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Kiedy już masz otwarty dowolny ślad w Mapsource, wybierasz polecenie "zapisz jako" i z rozwijanej listy: GPX
Bo wtedy chyba zapisuje wszystkie ślady jakie mam akurat otwarte , a w jednym pliku dla wyprawy mogę miec kilkanaście śladów (przynajmniej u mnie tak to działa, albo do czegoś nie doszedłem :) ). W Basecamp można zapisać pojedynczo : Plik/eksportuj/eksportuj wybrane.  Ale to wtedy, gdy potrzebuję pojedyncze ślady, np do pokazania na Bikemap. Normalnie Garmin widzi te kilkanaście śladów w jednym pliku gpx bez problemu.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Bo wtedy chyba zapisuje wszystkie ślady jakie mam akurat otwarte , a w jednym pliku dla wyprawy mogę miec kilkanaście śladów

Tak. Wtedy trzeba otworzyć mapsource w drugim oknie i przekopiować do niego ten ślad, który ma zostać zapisany.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
kawerna - możesz opisać, gdzie znajdę edytowanie segmentów w RWGPS? Wiem, że można zaznaczać fragment śladu na profilu wysokościowym, otrzymując ich dystans i przewyższenie, ale nigdzie nie widzę możliwości zapisu, a kazde klikniecie w ustawienia zaawansowane odsyła do zakupu wersji Premium.

Proszę uprzejmie.

1) Tryb "View"

2)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

8850

• Gość
@kawerna: wersja podstawowa nie pozwala na zaimportowanie śladu MRDP do RWGPS w formie .gpx (jedynie konto premium). Twoje zrzuty ekranu pokazują pracę na dowolnym odcinku trasy ale najpierw całą trasę trzeba zaimportować czego się nie da bez premium. Natomiast RWGPS pozwala w wersji podstawowej jedynie wyeksportować trasę.

Z kolei widzę że mapy.cz nie pozwalają za jazdę po zaimportowanym śladzie *.gpx tylko go pokazują, jednakże mapy.cz potrafią nawigować po trasie który się wyklika jak projekt trasy. Patrząc na trasę MRDP na stronie www RWGPS czyli https://ridewithgps.com/routes/23843164  wyklikałem sobie 20 etapów w www.mapy.cz co wygląda na 3 tygodnie jazdy z sakwami przekraczając miejscami granicę państwa.

Jeżdżę na apce mapy.cz na rowerze ze względu na mapy offline bazujące na openstreetmap gdzie widać każdą kapliczkę i każdy szczegół turystyczny po drodze, gdyby nie to bym nie używał.
« Ostatnia zmiana: 5 Maj 2019, 13:09 8850 »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Chyba czegoś nie rozumiem. Po co importować trasę MRDP do RWPGS? Ta trasa już tam jest

https://ridewithgps.com/routes/23843164

Wystarczy pociąć i gotowe
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Cytat: 8850
Jeżdżę na apce mapy.cz na rowerze ze względu na mapy offline bazujące na openstreetmap gdzie widać każdą kapliczkę i każdy szczegół turystyczny po drodze, gdyby nie to bym nie używał.

:lol:

Bardzo zachwalasz mapy.cz - Twoje prawo, ale przykładowo OSMand też działa na mapach off-line OSM. I tu jest największy problem gdyż jakość OSM jest bardzo uzależniona od regionu a właściwie od aktywności osób go opracowujących. Z widokiem każdej "kapliczki/szczegółu" to bym raczej się nie rozpędzał, w każdym razie na Jurze, Wyż. Miechowskiej i szeroko pojętym Ponidziu... Pomijając już fakt że w terenie OSM bez poziomic jest totalnie nieprzydatna i nic nie zastąpi tradycyjnej mapy topograficznej (papierowej/elektronicznej - nośnik nie ma znaczenia).

Dla mnie aplikacja webowa mapy.cz jako planer jest kiepska, gdyż wymaga sporej ilości klikania i zdaje się nie można wytyczyć trasy na zasadzie znanej z gpsise/RWGPS, czyli rysowania odcinka poza drogą. Może to dobre żeby zdać się na algorytm i jechać jak program wyznaczył, ale rysowanie na dużym ekranie zaplanowanej samodzielnie trasy jest męczące.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Pomijając już fakt że w terenie OSM bez poziomic jest totalnie nieprzydatna i nic nie zastąpi tradycyjnej mapy topograficznej (papierowej/elektronicznej - nośnik nie ma znaczenia).
Jak chcesz render OSM z poziomnicami, to jest np. opentopomap.org. OSM jako projekt rozwija tylko domyślny render, czyli "mapnik" (w kilku wariantach). Dane o wysokościach są poza zakresem zainteresowania projektu OSM.

Dane w mapach nie biorą się z powietrza. Google maps zżyna dane z OSM na całego, inne komercyjne projekty też. Chcesz mieć lepsze mapy, widzisz babola? No to go popraw albo zaznacz w "uwagach", aby inni tworzący mapę mieli informacje. To nie jest rocket science, próg wejścia dla edycji punktu lub linii jest niski. Po każdym przejeździe poprawiam "coś".

Tak, ciągle część rejonów jest zmapowana w niskim stopniu, ale dla chcącego nic trudnego. Taka tam historyjka z Wielunia
https://geoforum.pl/news/16626/kartuja-wielun-dla-strazakow-i-nie-tylko

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum