Autor Wątek: Alpy i Dolomity lipiec-sierpień 2010 - Passo dello Stelvio  (Przeczytany 2792 razy)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Poszukuję jednej/dwóch osób chętnych na lipcowo-sierpniową wyprawę.

Trasa będzie przebiegać przez:
1. Cieszyn
2. Wiedeń – zwiedzanie miasta
3. Trasę Donauradweg wzdłuż Dunaju, aż do miasta Linz
4. Salzburg – zwiedzanie miasta
5. Großglocknerstraße z końcowym podjazdem pod przełęcz Hochtor (2504 m. nmp )
6. Cortina d'Ampezzo ( Dolomity ) oraz przełęcze:
- Falzarego ( 2105 m. npm )
- Campolongo ( 1875 m. npm )
- Pordoi ( 2239 m. npm )
- Costalunga ( 1745 m. npm )
7. Merano
8. Przełęcz Stelvio ( 2758 m. npm )
9. Przełęcz Gavia ( 2621 m. npm )
10. Lago di Garda – największe jezioro Włoch
11. Veronę, Vicenzę, Padovę, Wenecję – zwiedzanie miast
12. Ljubljana
13. Balaton na Węgrzech
14. Budapeszt
15. Słowację i Tatry

Punkty żelazne na trasie to na pewno Wiedeń. Trasa naddunajska, Przełęcz Stelvio i Wenecja. Na resztę jestem skłonny do kompromisów, w końcu to ma być wspólna wyprawa ;-)

Coś o nas. Studiujemy w Katowicach, mamy po 20 lat. Szukamy osób z przedziału wiekowego 18-25 no, z lekkim marginesem :P

Start mniej więcej od połowy lipca, około 15-20 lipca
Przewidywany czas to 30-35 dni.
Przewidywane dystanse dzienne to od 80-150 km ( w górach pewnie się zrobi 80, na prostych odcinkach chciałbym nadrabiać )
Średnia prędkość z sakwami ~ 17-22 km/h ( Zależy od odcinków, ale na pewno nie szybciej )
Całość trasy ma około 3400 km.
Wyprawa jest niskobudżetowa, noclegi na dziko/na gospodarza. (Namiot )
Wyżywienie własne, czyli kuchenka+makarony/ryże itp.
Koszt wyprawy na osobę ( nie licząc przygotowania przed wyjazdem ) to 1000-1200 zł ( przy takim kursie jak jest teraz, ja już część kasy kupiłem, bo się opłaca )
Naszym priorytetem jest zwiedzenie tej części Europy, spędzenie świetnych wakacji oraz zrobienie duużej ilości dobrych zdjęć ;)

Nie ukrywam, że bardzo chciałbym poznać chętną osobę przed wyjazdem. Najlepiej by było, gdyby ta osoba/y była/y na zlocie. Na tak daleką trasę bardzo ważne jest dobranie się pod względem kondycyjnym ale i także pod względem charakteru :)

Zapraszam na stronę wyprawy : http://passodellostelvio.xn.pl/

Próbowaliśmy pozyskać sponsorów, jednak dziś o to bardzo trudno, proponowano nam jedynie małe zniżki za kosmiczne zobowiązania. Dostaliśmy jedynie od firmy BCM koszulki, więc osoby przyłączające się do wyprawy nie będą dużo stratne  :)

Zapraszam i pozdrawiam

Offline Blaru

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 20.12.2009
Świetny plan:)
Chętnie bym się dołączył, ale niestety mam urlop wymuszony w lipcu.
Na swoją wyprawę wyruszam pod koniec czerwca. Zaliczam, jak Wy, m.in. Wiedeń, Linz, Wenecję, Passo dello Stelvio, Salzburg, Grosslockner Hochalpenstrasse...
Powodzenia!
"Jeśli otrzymacie drugą szansę w życiu, wykorzystajcie ją do końca" (Lance Armstrong)

www.blaru.blox.pl

blajo

• Gość
Bardzo fajna trasa. Mam niesamowitą chęć dołączenia do Was, no ale niestety niemożliwym jest bym dostał tyle urlopu... Więc życzę powodzenia i będę śledził relację :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum