Autor Wątek: Rower elektryczny a pożary  (Przeczytany 1405 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Rower elektryczny a pożary
« 6 Maj 2019, 10:40 »
Taka piekna ciekawostka, jak to rower elektryczny eksplodował na trasie i spowodował pożar buszu pod Adelaidą w Australii

https://www.forbes.com/sites/carltonreid/2019/01/14/electric-road-bike-explodes-on-adelaide-hill-climb-causing-bushfire/

Jazda na tym to trochę jak na bombie  :lol:
A tutaj jeszcze właścicielowi stopiło karbonowego Pinarello Dogmę, czyli rowerek za dobre 20 tysięcy ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Rower elektryczny a pożary
« 6 Maj 2019, 11:04 »
W ogóle coraz więcej się ostatnio czyta o pożarach wywołanych przez baterie litowo-jonowe. Sam zacząłem ostatnio podejrzliwie przyglądać się domowym sprzętom wyposażonym w takie zasilanie. A to po tym jak wyciągnąłem z szuflady, rozsadzony od środka przez spuchniętą baterię, dawno nieużywany smartfon. Już nie zostawiam ładowania na noc jak kiedyś.
« Ostatnia zmiana: 6 Maj 2019, 11:43 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Maj 2019, 11:35 »
Swego czasu było głośno o tym "jak często wybuchają " butle gazowe w samochodach.
O szkodliwości picia kawy,  coli czy spożywaniu masła nie wspomnę.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 6 Maj 2019, 14:27 »
Co nie zmienia faktu, że pożar( jeżeli już powstanie) samochodu elektrycznego, obecnej technologii, jest o wiele bardziej niebezpieczny oraz dużo trudniejszy do opanowania, niż samochodu z napędem konwencjonalnym-spalinowym.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 6 Maj 2019, 20:51 »
Swego czasu było głośno o tym "jak często wybuchają " butle gazowe w samochodach.
O szkodliwości picia kawy,  coli czy spożywaniu masła nie wspomnę.

Sądzisz, że ludzie przesadzają? A jak było z drimlajnerami? Kilkaset sztuk tylko wyprodukowali i już mieli problemy z tymi akumulatorami.

Druga rzecz - to jak mocno wspomniany rowerzysta katował te bakterie podczas tej jazdy, na tym podjeździe (i w ogóle)?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Maj 2019, 22:17 »
Trudno katować ogniwa, bo zwiększa się rezystancja wewnętrzna i spadek napięcia powoduje, że ogniwo tymczasowo zdycha.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum