Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 09:22
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Ekwipunek
»
Sakwy, torby i worki
»
Torba na kierownicę
Strony:
<< Poprzednia
1
...
16
17
18
19
[
20
]
21
22
23
24
...
48
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Torba na kierownicę (Przeczytany 136881 razy)
wicy
Miasto: Łódź
Na forum od: 28.09.2012
Odp: Torba na kierownicę
«
23 Lip 2013, 19:33 »
Witam,
Nabyłem sobie torebkę Sport Arsenal SNC, głównie z myślą o krótkich wycieczkach i głównie do przewożenia aparatu. Z wykorzystaniem wkładki ochronnej, która nota bene jest tak cieniutka, że przed niczym nie ochrania oprócz ew. telepania sprzętu w torbie, aparat upycha się do środka na styk. Właściwie to ciut rozpycha nawet torbę, ale na tyle, że jeszcze daje się ją zamknąć. Lampa aparatu wystaje poza obrys pudełka torby. Na szczęście torba posiada górny komin w postaci dodatkowej przegrody, która jeśli pusta, pozwoli na domknięcie wieka.
Aparat to D7000 z gripem i kitowym obiektywem 18-55. Aparat ma wys. 15,8cm, szer. ~13cm.
Mam jednak problem z montażem uchwytu. Zastanawiam się jak powinienem poprowadzić linki by nie były zbyt napięte ani nie obcierały o torbę.
Standardowo linki wyglądają tak
i nie wiem, czy je upychać pod mocowanie
i czy to linkom w żaden sposób nie szkodzi?
paweł.70
Marin
Miasto: Ciepłe Łóżeczko
Na forum od: 28.11.2011
«
23 Lip 2013, 20:12 »
W moim przypadku cofnąłem linki hamulców i przerzutek UWAGA nie można zbyt mocno napinać linki przerzutek, ponieważ index może źle pracować, natomiast co do hamulców to póki co wszystko w porządku.Druga sprawa to cofając linki, pancerze będą niestety miały szybszą tendencje do wycierania się o siebie można wtedy zaradzić np. miejsca, które się wycierają zabezpieczyć taśmą izolacyjną.
Generalnie musisz robić w taki sposób,aby linki były jak najmniej napięte
Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.
wicy
Miasto: Łódź
Na forum od: 28.09.2012
«
24 Lip 2013, 20:44 »
Po krótkich mękach się udało. Musiałem skrócić chwyty na kierownicy o jakieś 1,5cm i szerzej rozstawić klamki oraz przekręcić kierownicę tak aby linki poszły możliwie najbliżej niej. Mocowaniem objąłem linki przerzutek, ale nie są ponapinane, chodzą luźno i indeksy się nie poprzestawiały.
Całość póki co trzyma się solidnie, choć nie jest to sztywne pudełko i na wybojach odrobinę się telepie/dynda. Takie dyndanie może nawet lepsze dla lustrzanki niż leżenie w całkiem sztywnym pudełku. Ma jakąś minimalną amortyzację i przynajmniej nie słychać klapania lustra na dziurach
Całość wygląda tak:
litthium
Miasto: kraków
Na forum od: 02.05.2012
«
30 Sie 2013, 19:45 »
Niestety podczas niedawnej podróży wzdłuż polskiego wybrzeża odpadł mi jeden nop w torbie Ultimate5 L Plus, odesłałem ja do sklepu, teraz czekam na odpowiedz co zrobią w tej sprawie.
Chciałem zaznaczyć ze posiadam ja od wiosny tego roku i nie była jakoś intensywnie używana i raczej uważałem podczas jej otwierania. A od jakiegoś czasu zauważyłem ze zaczęła ciężej się otwierać :/ może trzeba było przesmarowac nopy... sam już nie wiem :/
«
Ostatnia zmiana: 30 Sie 2013, 19:51 litthium
»
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
14 Wrz 2013, 11:15 »
Ostatnio zepsuł mi się zatrzask w torbie na kierownicy Ortlieba (która już raz była wymieniona na nową z tego powodu, zresztą z inicjatywy pracowników Bikemana). Choć nie miałam paragonu, dostałam od razu nową torbę, a na moje życzenie wymieniono mi ją na większą po dopłaceniu drobnej różnicy w cenie
Uwielbiam ten sklep!
marek.dembowski
Miasto: Ogrodzieniec
Na forum od: 06.04.2007
«
14 Wrz 2013, 14:23 »
Wyrywające się napy w torbach Ortlieba, to jakaś plaga. Ja też już raz wymieniałem torbę Ultimate5 (była jeszcze na gwarancji) ale w tej nowej znowu jedna z nap odpadła
. Ciekawe, że Bikemanowi opłaca się wymieniać tyle razy te torby zamiast zaproponować taką z zamknięciem na magnes
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz
JUREK
Miasto: Poznań
Na forum od: 21.11.2011
«
14 Wrz 2013, 20:50 »
Zamki na magnes mogą się odkręcić.
W mojej poluzowały się, jeden odkręcił całkowicie i odpadł gdzieś w trasie.
Szumgum przysłał mi nowy bezpłatnie.
Należy sprawdzać stan dokręcenia obudowy magnesu w pokrywie.
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
14 Wrz 2013, 23:46 »
Waxmund też urwał napa
Choć on to akurat wszystko potrafi zepsuć
Mam wersję z magesami. Mogę otwierać ją jedną ręką, spokojnie wyciągnąć jedzenie i zamknąć, wszystko to podczas jazdy. Nie wyobrażam sobie podobnych operacji z parówkami w ręce
Jedyne czego można żałować to brak rozmiaru L, choć i tak nośność nadal marna (3 kg) a różnica w wielkości niewielka.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
14 Wrz 2013, 23:52 »
Cytat: JUREK w 14 Wrz 2013, 20:50
Należy sprawdzać stan dokręcenia obudowy magnesu w pokrywie.
Może zaaplikować bloker do gwintów?
W mojej starej torbie MSX po 3 latach zaczyna się odrywać jeden z rzepów blokujących klapę, ale myślę, że nitka z igłą załatwi sprawę.
My home is where my bike is.
litthium
Miasto: kraków
Na forum od: 02.05.2012
«
16 Wrz 2013, 18:34 »
I moja torba została wymieniona na nowa z czego jestem kapitalnie zadowolony bo wydaje się bardziej spasowana od starej.
Teraz nopy zapinają się zdecydowanie lżej:) oby tylko sytuacja się nie powtórzyła
Robert
Miasto: Konin
Na forum od: 03.12.2007
«
16 Wrz 2013, 19:34 »
W napy warto wpuścić kropelkę smaru, chodzą znacznie lżej, swoją teraz otwieram bez problemu jedną ręką.
irbis9
Miasto: Częstochowa
Na forum od: 15.01.2012
«
29 Wrz 2013, 11:57 »
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Brand-Roswheel-Bike-Bicycle-Tube-Triathlon-Strip-Frame-Handlebar-Cycling-Waterproof-Bag/901012032.html
worek_foliowy
«
29 Wrz 2013, 22:16 »
Wygląda na to, że niestety nie posiada ramki lub sztywnej konstrukcji. Prawdopodobnie będzie się rozłazić jak Sport Arsenal.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
laxigen
Miasto: Bielsko-Biała
Na forum od: 23.04.2012
«
25 Lut 2014, 07:04 »
Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy generacją toreb na kierownicę 5 i 6 Ortlieba? Czym się różnią. Te wcześniejsze modele chodzą po około 20zł taniej i zastanawiam się czy nowsze lepsze.
worek_foliowy
«
25 Lut 2014, 12:54 »
W 6 zamiast zatrzasków są magnesy. Moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić.
Aha. Mapnik też jest inaczej mocowany w nowej wersji i da się łatwo samemu wyprodukować kompatybilny z torbą.
Janus:
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
16
17
18
19
[
20
]