Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136887 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Torba na kierownicę
« 17 Kwi 2014, 01:03 »
W Ortliebie bardzo podobnie. Mi póki co udało się zamontować Ortlieba raz, i jak odkręciłem to musiałem całe mocowanie zareklamować bo się już nie dało zamocować po raz drugi :P Ale że gwarancja 5 letnia...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 17 Kwi 2014, 01:19 »
Co się stało z mocowaniem, że aż do reklamacji poszło?

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 17 Kwi 2014, 20:37 »
W Ortliebie bardzo podobnie. Mi póki co udało się zamontować Ortlieba raz, i jak odkręciłem to musiałem całe mocowanie zareklamować bo się już nie dało zamocować po raz drugi :P Ale że gwarancja 5 letnia...

Waxmund czy tylko linka niszczeje po demontażu czy reszta mocowania też jest do bani. widziałem, że można samą linkę kupić w zapasie, chciałem się dowiedzieć czy jak kupię linkę na zapas to będę uratowany.

Mam w sezonie dwa wyjazdy, a zabawę w reklamację wolałbym odbyć po tym drugim ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 17 Kwi 2014, 20:39 »
U mnie też ostatnio podczas demontażu padła linka (i tylko linka, wystarczyło wymienić ją w serwisie). Ale wymieniałam ją po raz pierwszy od kiedy mam tę torbę, czyli od 5 lat. Po co tak często demontujecie to mocowanie?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 17 Kwi 2014, 20:53 »
Nie wiem jak inni, ale ja torby jak dotychczas używam tylko podczas dłuższych wyjazdów, a takie zdarzają mi się 2-3 razy w roku. Normalnie jeżdżę tym samym rowerem na jednodniowe wycieczki i ten plastik na kierownicy jest mi po prostu zbędny przez parę miesięcy ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 17 Kwi 2014, 21:57 »
Po co tak często demontujecie to mocowanie?
Denerwuje mnie klekotanie (no dobra, może tylko te Author'owe klekoczą) i w ogóle zbędne graty na kierownicy. Jeżdżę tym rowerem na co dzień, a torbę na kierownicy potrzebuję tylko na dłuższe wyjazdy.

Marek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 17 Kwi 2014, 22:00 »
Denerwuje mnie klekotanie
Mocowanie Ortlieba nie klekocze, nawet gdy zawiesi się na nim wypchaną do granic możliwości torbę ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 17 Kwi 2014, 22:32 »
Author pod obciążeniem też nie klekoce. Stukanie jest wtedy, kiedy torby nie ma.

Marek

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 18 Kwi 2014, 10:29 »
Podobnie jak Memorek torbę Ortlieba zakładam tylko na dłuższe wyjazdy. Normalnie mam zamontowany uchwyt do mapnika. Radze sobie z tym tak, że nie dociskam śrubą linki do oporu, tylko z wyczuciem. Wtedy linka nie rozpłaszcza się tak bardzo. Co prawda nie użyć siły, żeby przeciągnąć ją przez otwory, ale nie jest to jakiś większy problem.
Ostatnio pożyczyłem ją koledze, który woził w niej lustrzankę i taki "delikatny" montaż wytrzymał.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Kwi 2014, 10:31 »
MSX tez klekocze.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Peio

• Na forum od: 17.12.2012
« 20 Kwi 2014, 21:46 »
MSX tez klekocze.

Mam całkiem odwrotne doświadczenia. MSX jest bardzo stabilny i nie wydaje żadnych dźwięków. Używam mocowania KLICKfix.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 20 Kwi 2014, 23:33 »
Mam całkiem odwrotne doświadczenia. MSX jest bardzo stabilny i nie wydaje żadnych dźwięków. Używam mocowania KLICKfix.

Jak oceniasz mocowanie? Wytrzymałem na montaż i demontaż. Jak wygląda wytrzymałość tej śrubki/gwintu mocującej linkę?

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 21 Kwi 2014, 17:08 »
Twist działa w sposób pewny i umożliwia szybki montaż i demontaż torby.

Czy gwinty w mocowaniu do kierownicy są plastikowe czy metalowe. Chodzi mi o to jak wygląda. wytrzymałość modułu montażowego na montaż/demontaż. Nie jeżdżę z torbą cały rok, tylko zakładam ją 3-5 razy w roku i po wyjeździe demontuję.

Z tego co pamiętam to gwint w w korpusie uchwytu jest plasikowy bo jest wydrążony bezpośrednio w korpusie. Co do jego trwałości to niewiele mogę powiedzieć gdyż jak przykręciłem uchwyt do kierownicy to był odkręcany tylko raz i zamontowany do innego roweru i już go nie ruszałem. Podejrzewam, że należy to skręcać z czuciem aby długo mogło służyć.

Co do linki - to jest to coś podobnego do sznurowadła którego końce, po wcześniejszym opleceniu linki po kierownicy, są podkładane pod metalowe wkręty i tymi wkrętami unieruchamia się końce linki. Prymitywne ale skuteczne. Zaleta - możesz wymienić linkę na np sznurowadło za przysłowiowe grosze.
To co piszę tyczy się starszej wersji torby.

Offline Mężczyzna Peio

• Na forum od: 17.12.2012
« 21 Kwi 2014, 19:14 »

Jak oceniasz mocowanie? Wytrzymałem na montaż i demontaż. Jak wygląda wytrzymałość tej śrubki/gwintu mocującej linkę?

Linka do uchwytu jest mocowana za pomocą metalowych elementów (śruba i tuleja). Więc jeśli nie zerwiesz gwintów przez zbyt mocne dokręcenie śruby to możesz ją bez obawy demontować wielokrotnie. Uchwyt do kierownicy montowany jest za pomocą plastikowych obejm w które wkręca się metalowe wkręty które same nacinają sobie "gwint" w obejmach. Plastik uchwytu i obejm jest bardzo wytrzymały ale częste odkręcanie i przykręcanie może w końcu spowodować wyrobienie się otworów w obejmach. Jednak gdyby tak się stało to wystarczy kupić nowe obejmy http://www.szumgum.com/obejma-do-mocowania-torebek-na-kierownice-msx-26-1mm-do-31-8mm.html za kilkanaście zł i dalej wszystko będzie dobrze trzymało.  :) Mocowanie KLICKfix jest wg mojej oceny bardzo dobrze wykonane, z solidnego plastiku, bardzo dobrze trzyma nawet ciężką torbę i myślę, że długo Ci posłuży.

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
« 22 Kwi 2014, 07:09 »
Co do MSXa - widzę, że chwalicie mocowanie KLICKfix. Przymierzam się do tej torby ale myślałem o starszym mocowaniu Twist (tańsze o 50zł) - czy ktoś miał z nim jakieś przykre doświadczenia?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum