Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136892 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odp: Torba na kierownicę
« 3 Maj 2014, 17:17 »
No dobra w poniedziąłek zamawiam ;) Tylko muszę wybrać...

Czy właściciele mogą napisać wewnętrzne wymiary toreb (Dł x Szer x Wys):
  • Ortlieb 6M
  • Ortlieb 6L
  • MSX CLS-55- MX MAINSTREAM

Wymiary podane przez producentów za bardzo nie wiem czego dotyczą :/

Jeśli ktoś dodatkowo wozi w tym lustrzankę to jego uwagi odnośnie używania konkretnego modelu będą bardzo cenne, bo za duża też nie musi być dobra.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 4 Maj 2014, 18:42 »
Do poprzedniego dodam jeszcze.

Dyskutowaliśmy tutaj trochę o mocowaniach. Zacząłem się zastanawiać nad pakowaniem roweru do samolotu. W przypadku konieczności zdjęcia kierownicy z mostka będę musiał też o zgrozo zdjąć jedno z tych mocowań więc nici z solidnego przykręcenia tego w domu.

Jak sobie z tym radzicie?

Słyszałem, że niektórzy nie mają potrzeby zdejmowania kierownicy, bo znajdują duży karton. Nie wiem co to jest duży karton bo na razie udało mi się dostać tylko taki na 140 cm długości, a rower mam z kołami 26" i ramą 22". Wątpię, że wejdzie z niezdjętą kierownicą :/

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Maj 2014, 18:53 »
Szukaj większego pudła albo zamontuj mocowanie dopiero po przylocie.

Duży karton wygląda mniej więcej tak:

« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2014, 21:19 Janus »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 4 Maj 2014, 21:11 »
Są też mostki które umożliwią zdjęcie kierownicy bez zdejmowania uchwytu (2 lub 4 śruby), a jeszcze prościej zdjąć kierownicę razem z mostkiem.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 4 Maj 2014, 22:07 »
Duży karton wygląda mniej więcej tak:

Pamiętasz jakie wymiary ma duży karton? Dzwonię po sklepach rowerowych, ale oni sami nie wiedzą co znaczy duży i dają taki w jakim rower się zmieści (długość 135 cm). Rower z kierownicą do tego nie wejdzie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Maj 2014, 22:47 »
Wyobraź sobie, że nie znam na pamięć wymiarów kartonów ::) Ale według właśnie przeprowadzonych przeze mnie niezwykle precyzyjnych pomiarów kartką A4 duży karton ma ok. 180 cm długości, czyli o kilka więcej niż (mój) rower z kołami. Wysokość to ok. 110-130 cm, zależy od kartonu. Szerokość - jakoś około 20-25 cm, często karton jest nieco wygięty przez kierownicę (chociaż to może przez mój odwrócony, a więc długi mostek).

Dzwoniąc do sklepów pytaj o karton, w którym zmieści się rower bez zdejmowania kół. Największe pudła, jakie znam, produkuje (jak sama nazwa wskazuje) Giant, więc może popytaj ich dystrybutorów.

Aha, karton tej wielkości (ten gigant Gianta) w dalszym ciągu przechodzi przez skaner na Okęciu, choć tylko na skos i niemalże na styk ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 4 Maj 2014, 23:27 »
Dzięki za szczegółową odpowiedz. Sorry, że tak dopytuję. To rzeczywiście Gigant karton :D Podzwonię jeszcze jutro i popytam, może trafi się coś lepszego niż mam w tej chwili.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 22 Lip 2014, 22:35 »
Może ktoś podpowiedzieć jak to jest z tą nośnością toreb Ultimate. Producent deklaruje 3kg przy 9k, które ma znieść MSX. Nie chcę się spakować do tej torby, ale ciekawi mnie czy zakup rozmiaru L i włożenia tam lustrzanki z obiektywami, jakiegoś GPSa, telefonu, notesu. No paru trochę ważących rzeczy.

Ostatnio miałem lustrzankę z jednym obiektywem, parę filtrów, telefon i kilka małych drobiazgów. Całość torby ważyła już 2,7kg. Trochę dużo, a gdzie reszta tych rzeczy, które wkładacie :)

Oczywiście chciałbym by to się sprawdziło na bezdrożach oczywiście. Czyli jak nagiąć specyfikacje i żądać działania ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 22 Lip 2014, 22:53 »
Oczywiście chciałbym by to się sprawdziło na bezdrożach oczywiście. Czyli jak nagiąć specyfikacje i żądać działania
U mnie nie ma żadnych problemów przy obciążeniu ok. 3 kg nie licząc wagi samej torby (sprzęt - 2.7 kg, do tego mapa i notatnik, a najczęściej również kurtka i jedzenie). Mocowanie bez problemu wytrzymało np. kilka dni jazdy (ze sztywnym widelcem) po kamieniach na Islandii.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 26 Lip 2014, 20:56 »
Czyli tak jak myślałem, trzeba z tym delikatnie;) W sumie to mnie trochę hamuje przed załadowaniem zbyt dużej liczby zbyt ciężkich rzeczy ;) L-ka jest w takim razie bardziej po to by okulary mogły się pojawić obok nić po to by wypełnić ją pod dach.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 26 Lip 2014, 20:59 »
Czyli tak jak myślałem, trzeba z tym delikatnie;)
Ja nic takiego nie napisałam :)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 26 Lip 2014, 21:00 »
Chodziło mi o to obciążenie. Ja mam lustro z obiektywem 17-70 i oprócz tego miałem jeszcze telefon i takie tam plastiki i już osiągnąłem wagę 2,7kg, a gdzie tam zapasowe obiektywy ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 26 Lip 2014, 21:21 »
To ile waży Twój aparat? U mnie 2.8 kg ważą: lustrzanka (805 g) z trzema obiektywami (593, 507 i 232 g), do tego telefon (141 g), czytnik z okładką (344 g), mapa i notatnik.
« Ostatnia zmiana: 26 Lip 2014, 22:16 Janus »

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 26 Lip 2014, 22:01 »
Ciężko mi to wytłumaczyć, ale ja do tej torby włożyłem stare dobre Nikon D80 + Sigma 17-70 (nie mam profi D4 ;) i jakoś tyle wyszło. Podzielę się tą wiedzą jak znów spakuję komplet. Oprócz tego miałem parę filtrów, komórkę, akumulator, okulary, kluczyki do zapięcia, lekkie wypełnienie z pianki, notes długopis, czołówka

więcej grzechów nie pamiętam  8)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 26 Lip 2014, 22:08 »
Ale ważyłeś torbę z zawartością, czy samą zawartość?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum