Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136893 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odp: Torba na kierownicę
« 26 Lip 2014, 22:11 »
Całą torbę z zawartością. No chyba tak się powinno robić? W sumie to teraz mnie zastanowiłaś co oni mają na myśli pisząc nośność tego rozwiązania ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Lip 2014, 22:16 »
U mnie waga brutto to prawie 3.5 kg + jedzenie.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 31 Lip 2014, 21:27 »
Janus z tego co widzę to bardzo dobrze znasz swoją torbę :D

Myślałem że wiem wszystko, ale jedna rzecz mi została. Co polecacie do ucięcia tej stalowej linki? Montuję torbę na lotnisku po skręceniu kiery i ostatnio męczyłem się kupionymi w Castoramie cążkami do kabli i nic. Potem 15 minut targania nożem do tapet i w końcu się udało :|

Teraz wolałby mieć lepsze rozwiązanie :D

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 2 Sie 2014, 19:31 »
Nikt nie podpowie czym to najlepiej potraktować?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Sie 2014, 21:24 »
Niczym. Nie ucinać. Po co?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 2 Sie 2014, 21:34 »
Nie da się włożyć całej linki w ostatni otwór zgodnie z instrukcją. Torba się nie zatrzaśnie na mocowaniu z wystającą linka tak jak mi się wydaje.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Sie 2014, 22:31 »
Z której strony się nie zatrzaśnie? Ja nic nie ucinałam, torba spisuje się bezproblemowo. Koniec wkładasz w odpowiedni otwór, z tyłu sobie zwisa luzem.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 3 Sie 2014, 14:19 »
Hmm, mnie nie chciało minąć ostatnio kierownicy (jak się to wsadza w powrotną dziurę) podczas skręcania na lotnisku. Może byłem zbyt nerwowy. Gdyby tak było tym razem to wolałbym mieć jednak alternatywę ;)

Dzięki za uwagę, bo spróbuje jeszcze raz tak jak mówisz.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 16 Wrz 2014, 01:42 »
Po przejechaniu dwutygodniowej wyprawy ze Sport Arsenal Expedience (Art. 310) jeśli miałbym ją podsumować jednym słowem - Scheiße. Jak komuś nie chce się czytać szczegółowego opisu poniżej - sakwa ukończyła wyprawę z trwale zdeformowaną tylną ścianką usztywnienia, dziurami na wylot łatanymi powertapem i wsparta na dodatkowym troku, bo inaczej na wybojach podskakiwała jak głupia. Na szczęście producent w ramach reklamacji przyjął zwrot.

Główny zarzut, który przewijał się już wcześniej - usztywnienie tej torby to jakiś żart. Składa się z trzech płyt - przedniej, tylnej i wkłądki w kształcie litery U, który usztywnia boki i dno, oraz prostokątnej ramki, przytwierdzonej do frontu i tyłu na rzepy (!), usztywniającej brzeg zamknięcia. Płyty nie są ze sobą połączone, a mocowanie jest przytwierdzone do tylnej płyty. W efekcie całe obciążenie torby przenosi na uchwyt tylko tylna płyta. Skutki?
- Już obciążona ok 2kg bambetli (producent podaje maks. 4!) makabrycznie opada. Ja, żeby sakwa wisiała w miarę poziomo, musiałem mocowanie zamocować uniesione pod kątem około 30 stopni.
- Na wybojach (szutrowa tarka) sakwa tak lata w górę i w dół, że nic tylko wlać tam martini i na koniec wypić - mocno wstrząśnięte.
- Po dłuższej jeździe w upale tylna płyta mi się trwale zdeformowała i zaczęła trzeć punktowo o materiał, w efekcie czego na krawędziach między bokami i tyłem porobiły mi się dziury na wylot.

Inne zarzuty:
- Rolowane zamknięcie niczego nie wnosi, poza upierdliwością otwierania/zamykania torby, zwłaszcza podczas jazdy (praktycznie niemożliwe).
- Nieusztywniona klapa dokłada swoje w upierdliwości zamykania.
- Słaby materiał, szczególnie po bokach i na dnie sakwy - bardzo łatwo się przeciera i drze.
- Mocowanie - montaż linki zapobiegającej opadaniu jest słabo pomyślany, ciężko wyregulować tą linkę tak, by mocowanie było pod dokładnie takim kątem, jak chcemy.

W kwestii usztywnienia - popatrzcie, jak jest zrobiony Ortlieb i MSX. Mocowanie łączy się ze sztywną , prostokątną ramką, do której podwieszony jest "worek". Sam 'worek" mógłby nie wyć w ogóle usztywniony, a i tak torba by nie opadała.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Kwi 2015, 07:59 »
Ale zakurzony wątek...

Mam pytanie bo widzę, że są przeceny na szumgum.
Czym różnią sie te MSX'y
http://www.szumgum.com/torba-na-kierownice-msx-cls-55-classic-b2010.html
http://www.szumgum.com/orba-na-kierownice-cls-55-cx-mainstream-msx-rozne-kolory.html
Czy tylko mocowaniem do kierownicy czy też innymi szczegółami jak np zamknięcie torby?

Czy też od razu iść w Ortileba? A jeżeli tak to Classic czy Plus? Różnią się materiałem ale masa i inne parametry wyglądają tak samo.

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 9 Kwi 2015, 09:54 »
Na pierwszy rzut oka różnią się:

-mocowaniem - klick-fix lub twist
-magnetycznym zamknięciem klapy
-usztywnioną klapą

Po resztę szczegółów trzeba by się wgryźć dokładniej ;)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 15 Kwi 2015, 18:30 »
spotkałem kiedyś w pociągu dwóch chłopaków i jeden miał starszy model a drugi nowszy. Podpytałem ich co sądzą, bo sam właśnie na dniach kupuję przednią torbę msx. Mówili, że ta z nowej serii jest lepsza głównie ze względu na sposób zamykania (magnesy).
Ja kupuję te droższą. Będzie dobrze pasować do moich tylnich czerwonych msxów :)
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
« 15 Kwi 2015, 21:32 »
Akurat nie mam MSXa tylko Ortlieba, a kiedyś miałem na guziki FastRider. Jeśli nie ma się psychozy wydarzenia:
Jadę rowerem, wpadłem w dziurę, wywrotka, torba wyczepiła się w wyniku wypadku, poleciała w dół zobacza, magnesy się otwarły i cenny aparat fotograficzny wyleciał z panki za zewnątrz

Jeśli wygodę stawiasz ponad takie zdarzenie to magnesy są bardzo fajną sprawą. Przyjemniej mi się robiło zdjęcia bez konieczności szarpania się z torbą. Wystarczy podważyć i otwarte. Swoją drogą magnesy nie otwierają się aż tak łatwo by podczas wywrotki wszystko miało od razu wylecieć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Kwi 2015, 21:43 »
Testowałem już wypadki z Ortliebem i moim zdaniem nie ma szans żeby magnesy się rozczepiły. Obawiałbym się wręcz przeciwnej rzeczy - nie będzie się chciało się zapiąć zatrzasków i wszystko wyląduje w jeziorze. Nie wiem czy Robert! nie miałby czego do powiedzenia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 15 Kwi 2015, 21:53 »
Przy solidnej wyjebce rzepy w MSXie potrafią się rozpiąć, testowałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum