Po przejechaniu dwutygodniowej wyprawy ze Sport Arsenal Expedience (Art. 310) jeśli miałbym ją podsumować jednym słowem - Scheiße. Jak komuś nie chce się czytać szczegółowego opisu poniżej - sakwa ukończyła wyprawę z trwale zdeformowaną tylną ścianką usztywnienia, dziurami na wylot łatanymi powertapem i wsparta na dodatkowym troku, bo inaczej na wybojach podskakiwała jak głupia. Na szczęście producent w ramach reklamacji przyjął zwrot.
Główny zarzut, który przewijał się już wcześniej - usztywnienie tej torby to jakiś żart. Składa się z trzech płyt - przedniej, tylnej i wkłądki w kształcie litery U, który usztywnia boki i dno, oraz prostokątnej ramki, przytwierdzonej do frontu i tyłu na rzepy (!), usztywniającej brzeg zamknięcia. Płyty nie są ze sobą połączone, a mocowanie jest przytwierdzone do tylnej płyty. W efekcie całe obciążenie torby przenosi na uchwyt tylko tylna płyta. Skutki?
- Już obciążona ok 2kg bambetli (producent podaje maks. 4!) makabrycznie opada. Ja, żeby sakwa wisiała w miarę poziomo, musiałem mocowanie zamocować uniesione pod kątem około 30 stopni.
- Na wybojach (szutrowa tarka) sakwa tak lata w górę i w dół, że nic tylko wlać tam martini i na koniec wypić - mocno wstrząśnięte.
- Po dłuższej jeździe w upale tylna płyta mi się trwale zdeformowała i zaczęła trzeć punktowo o materiał, w efekcie czego na krawędziach między bokami i tyłem porobiły mi się dziury na wylot.
Inne zarzuty:
- Rolowane zamknięcie niczego nie wnosi, poza upierdliwością otwierania/zamykania torby, zwłaszcza podczas jazdy (praktycznie niemożliwe).
- Nieusztywniona klapa dokłada swoje w upierdliwości zamykania.
- Słaby materiał, szczególnie po bokach i na dnie sakwy - bardzo łatwo się przeciera i drze.
- Mocowanie - montaż linki zapobiegającej opadaniu jest słabo pomyślany, ciężko wyregulować tą linkę tak, by mocowanie było pod dokładnie takim kątem, jak chcemy.
W kwestii usztywnienia - popatrzcie, jak jest zrobiony Ortlieb i MSX. Mocowanie łączy się ze sztywną , prostokątną ramką, do której podwieszony jest "worek". Sam 'worek" mógłby nie wyć w ogóle usztywniony, a i tak torba by nie opadała.