Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136895 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Torba na kierownicę
« 14 Lip 2015, 10:37 »
Korzystam raczej w pionie, ale gdyby obsługa bocznych przycisków lepiej działała w poziomym pokrowcu to wziąłbym poziomy.
R_och, masz któryś z tych pokrowców? Wejdzie do niego smartfon i powerbank mniej więcej tej samej wielkości?

Np taki powerbank mam na myśli

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 14 Lip 2015, 11:52 »
Przecież Qbab pisze wyraźnie, że to nie pod GPS tylko pod smartfon + Power bank .
Odniosłem się do odpowiedzi anghan :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Lip 2015, 12:47 »
Przecież Qbab pisze wyraźnie, że to nie pod GPS tylko pod smartfon + Power bank .
Odniosłem się do odpowiedzi anghan :)

Nie wnosi to wiele do tematu.

Qbab napisał telefonem/GPS. Po czym napisałem, że GPSa nie ma i będzie używał raczej z telefonem. Wyraźnie rozróżnił więc dwa urządzenia, a następnie zdeklarował, że będzie to futerał raczej pod telefon i dołoży powerbank. O jaki GPS chodziło nie wiadomo, ja zrozumiałem to według swojej definicji.

Faktycznie używanie Garminów z futerałem nie ma sensu. Dedykowany uchwyt jest lepszy.

Zastanowiłbym się czy nie lepszy będzie taki futerał co to się o góry do ramy (leży na ramie) i mostka montuje. Chodzi mi o to, że będziesz miał urządzenie bliżej będziesz patrzył pod mniejszym kontem. Powinno się używać wygodniej. Chyba Topeak coś takiego ma i może Decathlon.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 14 Lip 2015, 13:03 »
Przykro mi ale nie mam żadnego z nich. Moje obserwacje wynikają z użytkowania torby z Tchibo z zewnętrznym pokrowcem dedykowanym pod smartfon - pokrowiec odczepiany. Nie było to dla mnie zbyt wygodne. Miejscem na power bank bym się nie przejmował ( i tak łączysz się kablem więc możesz go wypuścić w rozsądny sposób nawet z torby) . Folia działała bez zarzutu ( w moim przypadku odejście od tego sposobu wynikało z problemami z przesuwaniem torby - brak stabilności). W ostatecznym rozrachunku bardziej bym się martwił o wydajność Power bank mam jakiś z Lidla na próbę i w ciągu 9 h padł mi telefon i później Power bank - oczywiście cały czas na mapach google.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna qbab

« 14 Lip 2015, 13:17 »
Tak się zastanawiam czy lepiej nie poszukać czegoś osobnego dedykowanego do telefonu np z mocowaniem pod kapsel sterów. W tek kwocie chyba już powinno się coś znaleźć.

Co do zużycia energii to ja nie mam włączonego ekranu cały czas tylko co jakiś czas sprawdzam czy jestem na dobrej drodze albo gdzie mam skręcić. Ponad godzinę dziennie mam włączona nawigację Naviexpert i to zjada jakieś kilkanaście procent baterii telefonu więc zakładam, że przy takiej pracy przerywanej jestem w stanie pociągnąć kilka ładnych godzin na baterii telefonu a powerbank to już bezpieczny zapas może nawet na dwa dni.
P.S.
Korzystam z Traseo, jak na razie najbardziej mi odpowiadało z testowanych podczas dłuższych wycieczek. Nie wiem jak się sprawdzi na kilkudniowych wyjazdach bo pewnie trudno będzie narysować sobie trasę na kolejny dzień bez użycia komputera.

blondas

• Gość
« 14 Lip 2015, 19:20 »
Tak się zastanawiam czy lepiej nie poszukać czegoś osobnego dedykowanego do telefonu np z mocowaniem pod kapsel sterów. W tek kwocie chyba już powinno się coś znaleźć.
Dawno temu i na motocyklu korzystałem z takiego specjalnego etui do którego wkładałem zwykłą nawigację właśnie w celu ochrony przed deszczem. Pomysł fatalny ponieważ folia nie przylegała idealnie i światło odbijało się od tego uniemożliwiając korzystanie. Właściwie tylko po zachodzie słońca lub nocą było coś widać. Osobna kwestia to słaba stabilność (chyba że tylko po szosie jeździsz) i troszkę upierdliwe wyjmowanie za każdym razem jak odchodzisz od roweru.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Lip 2015, 21:02 »
dotyk działa przez tą folię?

Oczywiście, że działa.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lip 2015, 21:18 »
w dakocie działa dotykanie wszystkim, bo to dotyk oporowy (afaik). Większość powszechnie używanego badziewia do komunikacji głosowej ma jednak dotyk pojemnościowy, który wymaga jakiegoś przewodzenia prądu od palca do ekranu. Kawał grubej folii z przerwą powietrzną niewątpliwie to utrudnia (w podobnym stopniu co rękawiczki), stąd moje powątpiewanie w sens obsługi telefonu zamkniętego w takim pokrowcu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 16 Lip 2015, 05:09 »
Akurat nie Dakotę miałem na myśli (jaki sens pakować ją w pokrowiec?), a właśnie smartfona. Po zapakowaniu telefonu w worek (grubszy lub cieńszy), nigdy nie miałem problemu z obsługą ekranu przez folię. Mam nawet wrażenie, że ekran telefon w woreczku strunowym reaguje lepiej niż bez niego. Oczywiście na ekran mam nalepioną folię ochronną, więc to już będzie druga warstwa.

stąd moje powątpiewanie w sens obsługi telefonu zamkniętego w takim pokrowcu

Gruba folia może sprawę utrudnić, ale wcześniej napisałeś, że dotyk "nie działa". Działa.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Lip 2015, 05:35 »
Nie napisałem, że "kompletnie nie działa". Wątpię po prostu w używalność takiego kondoma (który kosztuje sporo). Efekty mogą być podobne do używania automatu biletowego ZTM Warszawa stojącego na deszczu. Czyli podobna ekwilibrystyka, co drapanie się łokciem za uchem.
Właśnie, apropos deszczu. Wilgoć na ekranie pojemnościowym w większości przypadków uniemożliwia jego obsługę. Także do kompletu trzeba dorzucić szmatkę na wypadek kondensacji.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Lip 2015, 09:13 »
Telefon woziłem w pseudo mapniku z foliowego opakowania po koszulce z biedy. Nie było problemu z używaniem ale oczywiście było to mniej komfortowe.

« 11 Sie 2015, 13:45 »
Orientuje się ktoś, gdzie w okolicach Katowic znajdę sklep w którym kupię wkład foto Ortlieb?
Ewentualnie wkład z firmy Sport Arsenal.

Offline Mężczyzna qbab

« 11 Sie 2015, 14:00 »
Sądząc z komentarzy nt wkładu Sport Arsenal to lepiej użyć zwykłej czapki :)
Ewentualnie wykombinować coś ze starej karimaty

« 11 Sie 2015, 14:36 »
 ;D to jednak zainwestuję w Ortlieb :)

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
« 11 Sie 2015, 17:24 »
Osobiście używam taki wkład foto z Ortliebla i jest całkiem fajny. Dorzuciłem do niego jeszcze jedną przegródkę z torby fotograficznej. Dzięki temu mam miejsce na aparat z obiektywem (Lumix G7) przegródka na telefon i jeszcze jedna przegródka na inne pierdoły. Jeszcze zawsze można coś wcisnąć pomiędzy wkład a torbę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum