Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136894 razy)

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
Odp: Torba na kierownicę
« 10 Wrz 2015, 20:00 »
Sądząc z komentarzy nt wkładu Sport Arsenal to lepiej użyć zwykłej czapki :)
Ewentualnie wykombinować coś ze starej karimaty

Ktoś mnie oświeci co jest nie tak, z wkładem Sport Arsenal'a?
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 10 Wrz 2015, 20:52 »

Pewnie materiał z którego jest wykonany wkład mało amortyzuje wstrząsy.Ja zakupiłem i używam Ortlieba -wole nie ryzykować uszkodzenia lustrzanki.W dodatku wkład z Ortlieba jest idealnie dopasowany(do sakwy w rozmiarze 7l)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 10 Wrz 2015, 23:13 »

Chroni w zasadzie wyłącznie przed zarysowaniem, bo amortyzacja prawie żadna. Ja podkładam pod i dookoła niego gruby wełniany szalik, tak że w miarę się to wszystko trzyma.
Kupiłem ten wkład do swojego MSXa, bo w sklepie mówili, że pasuje. Niestety, tak naprawdę jest sporo mniejszy i przede wszystkim niższy od tej torby. Gdybym ja miał teraz wybierać, to poszedłbym po prostu do znajomej krawcowej, z torbą lub wymiarami i poprosił o uszycie czegoś w tym stylu i wypełnienie jakąś gąbką, wełną, piórami czy czymkolwiek.

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
« 11 Wrz 2015, 10:52 »
Wkład SA ma określone wymiary i jest przeznaczony do toreb SA, tam pasuje. Możliwe że są jakieś bardziej amortyzujące wkłady, ale ten jest tani /połowa ceny  Ortliebla  i/lub w gratisie do oryginalnej torby/ i spełnia swoje zadanie. Nie miałem w ręku wkładu Ortliebla, innej firmy też -  może istotnie są lepsze. Przy okazji sprawdzę i podzielę się opinią. To że majsterkowicz zrobi lepszy jest oczywiste, zrobi jaki mu trzeba i będzie miał satysfakcję, tylko chyba nie o tym jest teraz mowa.

Ktoś odpowie co z tym wkładem jest nie tak?   ;)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 11 Wrz 2015, 11:07 »
Nie mogę teraz tego znaleźć ale pamiętam że ktoś napisał że wkład SA to wyrzucone pieniądze. Pewnie jako organizer może być, ale jako ochrona to już niezbyt.
Jak ktoś ma to nie się wypowie czy jest skłonny upuścić torbę z tym wkładem i z aparatem wewnątrz z wysokości powiedzmy 30-40 cm.

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
« 11 Wrz 2015, 20:50 »
Nie komentuje, proponuje: Zanim po raz kolejny wystawisz się na śmieszność, pisząc rzekomo zasłyszane rewelacje o przedmiotach których w ręku nie miałeś, pomyśl, zastanów się po co to robisz i czy warto?

Mam torbę SA z oryginalnym wkładem i nie mam mu nic do zarzucenia.
To co tu wyżej pisano to głupoty i pretensje do faktów - tyle.

Na pewno nie tylko ja jestem ciekaw jakie są plusy i jakie minusy takiego czy innego sprzętu, w tym wypadku wkładu do toreb SA. Jeśli ktoś ma jakieś argumenty i/lub/albo doświadczenia to niech pisze.

Offline Mężczyzna qbab

« 12 Wrz 2015, 10:35 »
Masz całkowitą rację, przyznaję się do błędu.
Rękę bym sobie dał uciąć, że widziałem co najmniej 2 niepochlebne komentarze (a pochlebnych jakoś nie pamiętam) z czego jeden był dość dobitny, ale teraz nijak nie mogę ich znaleźć, zatem ... bym teraz nie miał ręki.
Mam teraz nauczkę na przyszłość, żeby najpierw odnaleźć to co widziałem, a później o tym pisać.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Wrz 2015, 08:16 »
Ja mam dwie torbę Ortlieba i nie mam oryginalnego wkładu ;) Poszedłem do Decatlhlonu i kupiłem karimatę za 10 zł. Przy pomocy nożyczek i szarej taśmy w ciągu 15 minut zrobiłem wkład, który idealnie spełnia potrzeby mojego sprzętu noszonego w torbie. Aparat leży na podwójnej warstwie karimaty, ale notes i dokumenty nie mają już żadnej ochrony od ściany torby. Po co? W ten sposób dostosowuję ochronę i marnowanie przestrzeni do potrzeb.

Miałem w domu wkład Ortlieba, ale jak zobaczyłem, że to ja mam się do niego dostosować... to oddałem do sklepu. Polecam rozważyć.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Gru 2015, 21:10 »
Czy reklamował ktoś mocowanie do torby Ortlieb ze względów... mechanicznych? Nie umiem już wyciągnąć linki z mocowania po odkręceniu śrub :/

Prawdopodobnie została tam gdzieś zmiażdżona w gwincie i się porządnie zaklinowała. Ostatnio mocowałem torbę wykonując kroki instrukcji od tyłu... Niby uszkodzenie mechaniczne, ale przecież jest w instrukcji napisane by przykręcać na 100%  :lol:

Offline Mężczyzna luk_skyw

• Miasto:
  • Na forum od: 19.06.2015
« 18 Gru 2015, 14:02 »
Dostanę prostą odpowiedz co w zasadzie lepiej kupić MSX czy ortlieb ? 29 stron a przez ostatnie 10 nic konkretnego nie jest napisane. Potrzebuję torbę na długie wyprawy.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Gru 2015, 14:26 »
He ile osób tyle opinii. Jedne i drugie dobre. Mam jedna i drugą i troszkę bardziej się skłaniam do Ortlieba.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna qbab

« 18 Gru 2015, 14:35 »
Gdy MSX był wyraźnie tańszy miałem dylemat, ale gdy zdrożał to wybrałem Ortlieba, którego udało mi się kupić za ok 250zł (wersja plus). Inna sprawa że MSX również wydaje się byc dobrym produktem. Wraz ze wzrostem ceny wzrosła też jego funkcjonalność. Tak więc skoro z dyskusji nie wynika co jest lepsze, to pewnie żaden wybór nie będzie złym wyborem i można śmiało brać po prostu to co się bardziej podoba.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Gru 2015, 13:10 »
Przewertowałem pół wątku, ale dominują dyskusje nad przewożeniem aparatu. Ja natomiast mam pytanie - czy lekki luz (góra-dół) to standard, czy coś źle zamontowałem? Mam torbę Ortlieb Classic 6M, starałem się linkę dobrze naciągnąć, ale luzu się nie pozbyłem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna qbab

« 30 Gru 2015, 13:13 »
Luz torby w uchwycie to może i tak, ale uchwyt na kierownicy raczej powinien być sztywny.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Gru 2015, 16:32 »
wspomogłem się kombinerkami przy naciąganiu linki i faktycznie, teraz jest bardzo stabilnie :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum