Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136870 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Torba na kierownicę
« 9 Maj 2018, 06:30 »
Moim zdaniem jeśli chodzi o klasyczne torby na kierownicę to Ortlieb nie ma żadnej konkurencji. Z tych co używałem, dotykałem, montowałem czyli Ortlieb, Topeak, Ibera, Msx, Spencer, Thule ten pierwszy leci daleko z przodu w ucieczce, a cherlawy peleton ciągnie MSX raczej bez większych szans  szybko dospawanie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta szuwarek

• Miasto:
  • Na forum od: 07.05.2018
« 9 Maj 2018, 19:11 »

Dziękuję. Wskazania na Ortlieb, czy są różne modele?
o sakwy zapytam w stosownym wątku :-)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 9 Maj 2018, 19:27 »
Tylko Ortlieb, MSX wyraźnie słabiej wykonany. Wersja Plus ma dodatkowe zbędne boczne kieszonki i jest wykonana z ładniejszego materiały niż Classic. Są też różne rozmiary. Nie wiem czy dalej są dostępne torby z napami zamiast magnesów, jeśli tak, to nie warto :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 9 Maj 2018, 20:07 »
Raczej nie ma konkurencji dla Ortlieba. Sama torba bardzo dobrze wykonana, a system (to przede wszystkim) solidny i bardzo sztywny. Różnica w cenie też nie jest jakaś ogromna, bo konkurencja kosztuje w granicach 200 złotych a Ortlieba Classic da się spokojnie dostać za ok. 280.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Maj 2018, 20:13 »
MSX ma nieco inną konstrukcję blokady z magnesikami, moim zdaniem lepszą. No i mocowanie klickfix jest zrobione tak, że można je montować wiele razy bez uszczerbku ;)

Wada jest taka, że występuje kilka wersji (starsze z mocowaniem twist) i dostać tą nową i dobrą jest ciężko. W amazonie odsyłałem dwa razy, zanim przysłali poprawną (na ich koszt ;))

My home is where my bike is.

Offline Kobieta szuwarek

• Miasto:
« 11 Maj 2018, 11:52 »
przeglądam te Ortlieb i w sumie nie wiem czym rożni sie Classic od Plus  i Pro.

zastanawiałam sie jeszcze nad Kellys lub Thule.

Offline Mężczyzna Yarpen

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.02.2017
« 12 Maj 2018, 20:49 »
Jeśli chodzi o różnicę między Classic, a Plus, to P wykonana jest z Cordury, C z PCV. Dodatkowo, jak pisał wyżej worek_foliowy, ma kieszonki boczne. Plus występuje w wersji L - 8,5l (tylko czarnej).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 12 Maj 2018, 21:08 »
Jeszcze jest brzydka wersja Pro ;)

Widzę, że ma wewnętrzne rzepy, miejsce na telefon i przednią kieszonkę. Nie wiem do czego rzepy (może do wsadzenia przegródek, które się nie przesuwają..), telefonu jako nawigację i tak bym nie używał, a przednia kieszonka jest z siateczki co niezbyt mi się podoba.

Prałbym wersję Plus jeśli nie jest wiele droższa, bo najładniej wygląda, a reszta cech jest bez większego znaczenia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 14 Maj 2018, 07:46 »
Nie wiem, skąd pogląd o znaczącej wyższości Ortlieba nad MSXem. Miałem w rękach obu producentów i ostatecznie wybrałem MSXa, bo wydał mi się wygodniejszy (piszę o wersji KlickFix). Po 5 latach działa, nie wyblakł, nie wykruszył się na narożnikach, nie popękał, nie podziurawił. Jedyną rzeczą, jaką bym zmienił, jest mapnik i jego mocowanie na rzepy. Sprawdza się w przypadku niemieckich książek szlakowych, ale z większymi papierowymi mapami już tak wygodnie się nie podróżuje.

Inna sprawa, że z jakiegoś powodu MSXy zniknęły ze sklepów. Torba na kierownicę doczekała się faceliftingu i jest do dostania wyłącznie za pośrednictwem strony producenta.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2018, 10:33 marszy »

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
« 14 Maj 2018, 10:18 »
Właśnie też mnie zastanawia czemu msx nie są dostępne.
Ale ta jest bardzo podobna:

https://www.bikester.pl/red-cycling-products-wp100-pro-ii-torba-rowerowa-czarny-504717.html

Co o niej sądzicie?

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 14 Maj 2018, 10:33 »
Wciskanie ciemnoty przez sklep. To bardzo stary model torby.
a tak wyglądają wyroby 2018:
https://mainstream-msx.de/msx-produktwelten

Offline Mężczyzna furman

« 14 Maj 2018, 12:02 »
Faktem jest, że nie znam nowych toreb MSX, ale porównuję do Ortlieba tą co kupiłem kilka lat temu. Nie pamiętam modelu, wpinana do kierownicy na adapter, który montowało się na obejmy. Blokada wypięcie nie zawsze działa, bardzo często torba wypina się i spada rozsypując całą zawartość. Nie tylko u mnie tak było, u magda d też zauważyłem taką sytuację. Poza tym zamknięcie na na magnesy jak w Ortliebie jest dużo pewniejsze i wygodniejsze. Poza tym, jeśli chodzi o trwałość to jakichś wielkich różnic nie zauwazyłem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Maj 2018, 13:32 »
Ale msx ma zapięcie na magnesy od kilku lat...

Problem w tym, że ta pierwsza wersja którą komentujesz kosztowała wtedy połowę ceny ortlieba i to było naprawdę coś za tą kasę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna furman

« 14 Maj 2018, 16:36 »
Lata lecą, wszystko się zmiania.  W takim razie MSX (nowy) nie będę krytykował. A Ortlieb - podtrzymuję, że to najlepszy wyrób Ortlieba.

Offline Kobieta szuwarek

• Miasto:
« 15 Maj 2018, 18:53 »
o właśnie, MSX zniknął. I widzę, ze teraz cena porównywalna z Ortlieb.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum