Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136852 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Torba na kierownicę
« 1 Lip 2019, 07:50 »
marszy, ja nie miałem uprzęży z przodu, tylko torebka Ortlieb. Wiadomo jest szczelna na deszczu.  Namiot jechał w worku fabrycznym FN SIERRA II, na bagażniku tylnym.

Więc bikepackingowo nie jechałem tam.

To dopiero chyba przede mną.

pozdrawiam

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 1 Lip 2019, 09:06 »
Bikepackin nie bikepacking, ostatecznie i tak wszystko w workach :icon_smile: . Jak ci się worek od namiotu sprawdził? Mam albo ten sam albo bliźniaczy model, wczoraj go zapakowałem pod dach i w uprzęży na sucho było bardzo przyzwoicie. Niemniej przy tej wielkości podział na mniejsze worki ma sens. I znacznie łatwiej i szybciej wszystko załadować/wyładować, i przy dociąganiu na uprzęży nic się w środku nie rozjeżdża, i jeśli faktycznie deszczu dłuższego nie przetrzyma, ochroni wewnętrzną zawartość. Ja musiałem dwa razy w drodze dopchać i dorolować worek, bo mi momentami z jednej strony zaczynał wisieć. Natomiast po przepaku i porządnym dotroczeniu, jechało się bez najmniejszych problemów.

Na szybko, skuwaczem. Widać, że prawa strona lekko opada.

O ile temat worka na razie raczej jest rozwiązany, o tyle problem pojawił się gdzie indziej - przewody hamulcowe jednak troszkę się zaginają, do tego muszę skrócić okablowanie, bo zostawiłem bardzo szeroko przy główce i koliduje z uchwytami na bidon. Ma ktoś może zdjęcie, jak to wygląda u niego na góralu?

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 1 Lip 2019, 12:08 »
Marszy, a czemu nie podeślesz zdjęcia do źródła? :D

ps: usilnie pracujemy nad 3 równocześnie systemami odseparowania od sterówki. Od calkiem prostego po taki, że hoho Niemniej nawet ten prosty z podkładka z pianki wychodzi jak na razie dość drogo z racji ceny samego materiału. Tu nie można udawać, że Eva albo karimat się sprawdzi.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 1 Lip 2019, 14:08 »
Z chęcią podeślę, tylko powiedz, źródła czego? ;)

« 1 Lip 2019, 17:11 »
"źródła" problemów albo narodzin narodzin
No do alma mater każdego packmana ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 1 Lip 2019, 18:18 »
Jeśli ogarniesz odseparowanie uprzęży od przedniego koła szosówki, to zgłaszam sie z packmanem czekajacym na lepsze czasy.

« 1 Lip 2019, 20:40 »
Od przedniego koła? Brzmi jak "podnieś packmana do góry" ale jego uroda taka, że jakoś tam można odchylić do przodu ale już przesunąć do góry będzie ciężko (patrz salsa, i nawet działa ale to inny system).
Dystansów tez usuwać nie warto bo choć packman podniesie się 3cm do góry to stracisz chwyt na półeczce (patrz apidura).
Przy małej przestrzeni między kierownicą a oponą fizyki nie oszukasz i nie naciągniesz miejsca ale zawsze pozostaje albo mały bagaż albo rozdzielenie go na dwa. Jeden do środka a drugi trokami przez odpowiednie okienka na klapie. Tak jak tutaj (jak by co te ładne czerwone troki podeślę ;) ):

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lip 2019, 23:00 »
Temat dotyczy Ritchey Road Logic, do którego wysłałeś mi uprząż tuż przed urlopem w maju 2017, wszystko poszło nie tak i było trochę nerwów. Potem zachłysnąłem sie gravelem, ale po 2 latach i kilkunastu tysiącach km mam już trochę dość siedzenia jak supermen na kiblu. Nie odpowiada mi ani wyprostowana pozycja, ani rozdziawione łapska w dolnym chwycie (może ktoś chce Sutrę ?  ;D).
Jednak szosa ma parę ograniczeń - szerokość to 42 cm, a łopatki Force wchodzą głęboko przy zmianie biegów  i co gorsza kierownica jest 16 cm nad oponą, nawet przy obróconym mostku maksymalnie w górze. Zdjęcia pewnie powiedzą wszystko:

Nauczyłem się to pakować "w kwadrat", ale na kamienistych lub brukowanych odcinkach wór się obracał i nadal tarł. Cała uprząż realnie opiera się o baryłkę regulacyjną linki hamulca, linki sie ładnie układają. Niestety pechowo klamra środkowego paska wypada akurat tuż przed punktem styku z oponą i przy nierównościach opona wyrywa i mota wolną część paska.

I tu do rzeczy - sensowne rozwiązane wydaje mi się takie, by klamrę środkowego pasa wszyć odwrotnie, a jednocześnie zastosować na wolnym końcu naciąg do zapięcia na mostku i odciągnięcia wora do przodu. Trochę to testowałem sznurówką w krytycznych momentach - raczej działało.Sam pasek powinien być grubszy, by w razie obcierki opona nie tarła o wór, tylko właśnie o ten pas.
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2019, 23:10 MCsubi »

« 1 Lip 2019, 23:39 »
Nerwy były i nie wiem czemu bo po tylu rozmowach, rysunkach wymiarowych, wyłuszczeniach nie wiem co było nie jasne. Jak ktoś ma mało miejsca pod kierownicą to amen. Tak jak pisałem - fizyki nie oszukasz.
Była dopasowywana uprząz - pełna zgoda (jakiś czas temu wspominałeś tu na forum) ale odnośnie rozstawu zawiesi na kierownicy. TYLKO TYLE.

Podobno wyrwało gumkę ale dwa razy rozmawialiśmy o tym, dwa razy proponowałem odesłanie do normalnej naprawy, ba! o zwykłe foto! I cisza.

Przyznam, że nie rozumiem. Dużo na głos a zero bezposrednio do wykonawcy.

Może wydawać się "normalnym" wstawienie klamry na odwrót jak ktoś zna dokładnie średnicę torby i wie gdzie umieścić damską część klamry na stałe. Bo może sie okazać, że przy większym bagażu wypadnie ta część dokładnie NAD oponą, albo lekko z tyłu - błoto szybko ją załatwi.
Można zmniejszyć dystanse gumowe (tak, te co się wyciaga) ale czy wtedy położysz ręce na półce? Można zastosować specjalne opaski "turbo" podciągające packmana lekko do góry.

Moja propozycja pozostaje taka jak dawno temu - odmierz co należy zmienić, zaznacz, narysuj i odeślij ją- zmienię, poprawię, naprawię. Czy to nie jest uczciwe podejście?

peace

ps: z systemów sztywnych przed kierownicą a nie pod ludzie zaufani polecają uprząż salsy - nie opada, jest mega sztywna i nie taka ciężka

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lip 2019, 23:53 »
Jak pisałem - 2 lata nie jeździłem tym rowerem turystycznie, a wymiary roweru przecież wysłałem hiperdokładne i wyczerpujące.

Wracając do tematu -  co myślisz o rozwiązaniu, o którym pisałem -  żeby odwrócić sprzączkę na środkowym pasie i zaciskać worek, a potem zapiąć o kierownicę przy mostku i zaciągając pasek odciągnąć od hamulca? Bez żadnych dystansów do rury sterowej (bo musiałyby mieć z 10 cm), worek pozycjonowany byłby tylko napięciem środkowej taśmy?

« 1 Lip 2019, 23:58 »
Dopasuję się do Twoich pomysłów byleby działało  i żebyś był (szczerze całkiem) zadowolony. Tylko o to mi chodzi
Jeżeli za pomocą sznurówki czy sznurka to działa to może warto?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 2 Lip 2019, 00:01 »
Odszukać starą uprząż i w niej rzeźbimy, czy lepiej zacząć od nowa?

« 2 Lip 2019, 00:06 »
1. przejśc na prywatny, żebyśmy nie zaśmiecali forum naszymi prywatnymi problemami
2. zdzwonić się w wolnej chwili w celu dogadania tematu bo nic tak nie pomaga jak zwykła rozmowa ;)
3. 575112507

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 12 Maj 2020, 19:44 »
Wczoraj dostałem info że jak na razie udało się znaleźć jeden uchwyt.

Info jakie dostałem:
"Nowy z lekko użyta linką"

Za 50zł plus koszt przesyłki.

Proszę o deklarację w kolejności listy. Oczywiście do pierwszej akceptacji. :)

Jak pojawią się kolejne sztuki będę dawał znać.

Dziś byłem w w znajomym sklepie i dowiedziałem się że gość znalazł jeszcze 2 szt takich uchwytów.

Czy są jacyś zainteresowani?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 31 Lip 2020, 16:52 »
szybkie pytanie , jaka torba (worek?) do mtb z szeroką kierownicą , nie potrzebuje dużej - raczej S/M - tj. 8-12 litrów (może więcej do zrolowania) , cena nie jest aż tak istotna - ważne żeby było dobrej jakości i stabilne ..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum