Autor Wątek: Torba na kierownicę  (Przeczytany 136846 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Odp: Torba na kierownicę
« 9 Lip 2023, 13:09 »
Czy ktos wie może czy istnieje jakiś sztwyny worek transportowy do uprzęzy na kierownice? Mam uprząż Triglava. Jest super. I pomyślałem, że jakbym chciał jechać na lekko dłuższy dystans to wolałbym wziąć ją niż podsiodłówkę.
Ale.
Obecnie do uprzęży wkładam worek transportowy, a w nim w zasadzie tylko śpiwór. Zakładając że chciąłbym jechac na lekko i mieć tam tylko jakąś bluzę, kurtkkę, rękawki itp, to po wyjęciu np. bluzy tn worek stanie za mały, żeby trzymac go w tej uprzęży...czyli musiałby być to coś sztywnego. Tylko pojęcia nie mam co...
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 9 Lip 2023, 13:24 »
Uprząż nadaje się raczej tylko do wypchanego worka. Jaka średnica worka masz podane na stronie Triglava, długość nieco większa od szerokości samej uprzęży. Podczas ostatniej wycieczki pierwszy raz miałem worek Restrap 14L (wg producenta) i sprawdził się bardzo dobrze. Wewnątrz trochę ciuchów, elektronika, kubek z kartuszem.
Jak chcesz mieć sztywno to może walcowy pojemnik z tworzywa zapakowany w worek ?
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 9 Lip 2023, 13:53 »
Uprząż nadaje się raczej tylko do wypchanego worka. Jaka średnica worka masz podane na stronie Triglava, długość nieco większa od szerokości samej uprzęży. Podczas ostatniej wycieczki pierwszy raz miałem worek Restrap 14L (wg producenta) i sprawdził się bardzo dobrze. Wewnątrz trochę ciuchów, elektronika, kubek z kartuszem.
Jak chcesz mieć sztywno to może walcowy pojemnik z tworzywa zapakowany w worek ?

Ja mam worek sea to summit i pasuje idealnie.
A co do pojemnika-no właśnie tak sobie wstępnie kombinuję. Jakiś plastikowy, zakręcany. Byłby lekki i wodoszczelny, a trzymał by zawsze kształt :)
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Lip 2023, 17:16 »
W worku rolowanym możesz ścisnąć powietrze, żeby uzyskać kubaturę. Ewentualnie dmuchana poduszka do spania.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Lip 2023, 17:36 »
Czy ktos wie może czy istnieje jakiś sztwyny worek transportowy do uprzęzy na kierownice? Mam uprząż Triglava. Jest super. I pomyślałem, że jakbym chciał jechać na lekko dłuższy dystans to wolałbym wziąć ją niż podsiodłówkę.
Ale.
Obecnie do uprzęży wkładam worek transportowy, a w nim w zasadzie tylko śpiwór. Zakładając że chciąłbym jechac na lekko i mieć tam tylko jakąś bluzę, kurtkkę, rękawki itp, to po wyjęciu np. bluzy tn worek stanie za mały, żeby trzymac go w tej uprzęży...czyli musiałby być to coś sztywnego. Tylko pojęcia nie mam co...

Mógłbyś np włożyć do worka kawałek rury kanalizacyjnej o odpowiedniej średnicy, a idąc dalej tym tropem to mógłbyś wyciąć w niej dziury dla obniżenia wagi. Rozumując dalej w tym kierunku, to potrzebujesz, jako usztywnienie, mieć w worku dwa pierścienie w miejscach gdzie worek jest ściskany przez uprząż. Pierścienie musiałyby być ze sobą połączone jakimś stelażem aby zachować prawidłową odległość między nimi (wystarczą zapewne ze 3 patyki).
To tylko taki mój tok rozumowania. Zrobisz z tym co zechcesz :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum