Podobnie jak i teorie jak to jest źle zestopniowana kaseta 11-42 też trzeba brać w duży nawias. Dobre stopniowanie to ma znaczenie na szosie, w terenie to większe skoki są nawet pożądane. Używam czasem w szosie kasety 11-40 - i stopniowanie na większości zakresu to ma tak samo dobre jak 11-32.
Kto to widział hydrauliczne hamulce w rowerze do ciorania?
Tarcze z tego kompletu to mnie nie wizualnie kłują w oko. Na prezentacji w chmurkach jeszcze ujdzie, ale na kole to już nie bardzo.
Dlaczego nie?
Cytat: xsadusx w 8 Maj 2019, 11:25Tarcze z tego kompletu to mnie nie wizualnie kłują w oko. Na prezentacji w chmurkach jeszcze ujdzie, ale na kole to już nie bardzo.Ale tak konkretnie to o co Ci chodzi?
A odpowietrzałeś/serwisowałeś kiedyś klamkomanetki w terenie** - wstaw dowolne zadupie, na które można dotrzeć gravel'em, czym bardziej górzyste, tym losy posiadacza takich zacisków wątpliwsze ;P
No ale to na takiej samie zasadzie można napisać o góralach, gdzie tarcze hydrauliczne są absolutną normą, a rowery są przeznaczone do sporo cięższego terenu niż gravele.
Cytat: Borafu w 8 Maj 2019, 11:30Cytat: xsadusx w 8 Maj 2019, 11:25Tarcze z tego kompletu to mnie nie wizualnie kłują w oko. Na prezentacji w chmurkach jeszcze ujdzie, ale na kole to już nie bardzo.Ale tak konkretnie to o co Ci chodzi?Konkretnie nie podoba mi się ich wygląd.
W mej opinii hydrauliki to zabawka jedynie dla zawodników startujących w wyścigach, którym service team wymienia wszystkie komponenty co wyścig/zjazd. Do szwędania się i nabijania kilometrów na trasach turystycznych hydraulika nie ma sensu
Na wielodniowych wyścigach to własnie niezawodność sprzętu jest warunkiem podstawowym, masz do pokonania parę tysięcy km i radzić sobie musisz sam. A skoro dobre 50% ludzi decyduje się jechać z hydrauliką - to jest właśnie najlepsza rekomendacja, że współczesne hydrauliki jednak jest to sprzęt wysoce niezawodny.
Grupa raczej przeznaczona do wysokich modeli graveli, których miejsce jest na wystawie/wieszaku, a nie w terenie... Kto to widział hydrauliczne hamulce w rowerze do ciorania?