Autor Wątek: Tubus Tara na amortyzatorze i własny "adapter"  (Przeczytany 2860 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Hej,

czytałem Wasze posty o Tarze przed montażem, także o tym, że nie powinno się jej mocować na amorze. Ale dopiero po własnym montażu zrozumiałem dlaczego - zdaje się że o tym nie wspominacie w dotychczasowych wątkach.

Problemem wydaje się być nie amortyzacja, której chwilę poświeciliście, ale szerokość na jaką amortyzatory rozpierają poziome rurki bagażnika:

Na zielono oczekiwany przebieg osi części bagażnika, na czerwono - mój, rozparty przez amortyzatory. Boję się, że na dłuższą metę to rozwiązanie nieakceptowalne :/

Czy ktoś z Was też miał z tym zagwozdkę? Może ktoś z Was próbował wstawić jakiś dystansik na dłuższą śrubę pomiędzy poziomą rurkę a główny pałąk? Czy to się sprawdzi, czy będzie jeszcze gorszym wyjściem?

* * *

Kwestia druga - niestety Paragony RockShoxa nie mają zupełnie żadnych otworów montażowych. Poradziłem sobie za pomocą prostego łącznika z Castoramy, któremu rozwierciłem otwory:

Daleko mi do inżynierskiego rozumu - myślicie że takie rozwiązanie mogę uznać za godne zaufania?

W praktyce montaż sakwy jest ok - takie wyjście obniża mocowanie o ok. 2-3 centymetry w stosunku do zakładanego przez producenta, co przy sakwach 15-litrowych jest jak najbardziej ok.

Dzięki :)

Szy.
« Ostatnia zmiana: 9 Cze 2021, 07:55 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy ktoś z Was też miał z tym zagwozdkę? Może ktoś z Was próbował wstawić jakiś dystansik pomiędzy poziomą rurkę a główny pałąk? Czy to się sprawdzi, czy będzie jeszcze gorszym wyjściem?
Wysoka nakrętka?

Btw, to dolne mocowanie jakoś nie budzi mojego zaufania, zwłaszcza, że siła działa w kierunku wyjęcia koła (twoje zęby!). Szybkozamykacz ma raptem 5mm.
Nie lepiej drugą obejmę na lagi?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

Wysoka nakrętka?

Ale założona pomiędzy rurki, tak?

Btw, to dolne mocowanie jakoś nie budzi mojego zaufania, zwłaszcza, że siła działa w kierunku wyjęcia koła (twoje zęby!). Szybkozamykacz ma raptem 5mm.
Nie lepiej drugą obejmę na lagi?

Sam nie mam do tego zaufania. Zamontowałem pilnie przed majówką, ale chodzi mi wciąż po głowie.

Niestety, nie zmieszczę żadnej obejmy pomiędzy dół goleni amortyzatora a tarczę :/. Jeśli dobrze przeanalizowałem sytuację, mam do dyspozycji wyłącznie oś.

Szy.

• blog podróżniczy
Ale założona pomiędzy rurki, tak?
to miałem na myśli. Na takiej nakrętce wisi mi cały bagażnik w MTB, działa.

Niestety, nie zmieszczę żadnej obejmy pomiędzy dół goleni amortyzatora a tarczę :/. Jeśli dobrze przeanalizowałem sytuację, mam do dyspozycji wyłącznie oś.
Eee, ale przecież tarcza to też otwór montażowy, tylko ze śrubą o większej średnicy. Tam też da radę wepchnąć jakąś blaszkę (to PM, prawda?).

Offline Mężczyzna szy

Eee, ale przecież tarcza to też otwór montażowy, tylko ze śrubą o większej średnicy. Tam też da radę wepchnąć jakąś blaszkę (to PM, prawda?).

Tak, PM. Myślałem o tym, ale otwór montażowy hamulca jest cofnięty do "wewnątrz" koła, więc taki adapter o kształcie "L" musiałby mieć przynajmniej ze dwa centymetry długości dłuższej części, może więcej, żeby wyjść poza obrys goleni. Wydało mi się to jeszcze mniej bezpieczne niż ten łącznik "w dół". Mówisz, że niepotrzebnie?

Szy.

• blog podróżniczy
Wydało mi się to jeszcze mniej bezpieczne niż ten łącznik "w dół". Mówisz, że niepotrzebnie?
Jeśli będzie sztywny, to będzie bezpieczny. Od tego koło ci nie wyskoczy z haków, a od obecnego istnieje na to mała szansa :D

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Ad1. Mam Tubus Ergo na amortyzatorze i z poziomą poprzeczką poradziłem sobie odpowiednio kształtując cały bagażnik. Rozginając doł (szerzej) - tak aby dół i góra były w miare równolegle.
Tara ma grubszą rurkę - może być ciężko nagiąć/ ukształtować i nie złamać :\
ale
Ad2.
Możesz spróbować zdjąć obecny (fajny) adapter z ośki i przyłożyć do goleni. - Umyj goleń, podłóż umytą gumę(np. z dętki), ściągnij opaską jak poziomą belkę powyżej. W miejsce otworu na ośkę momżesz włóżyć jakiś kawałek drutu/śrubki żeby się nie wysunęło z opaski. Do 10-15 kg/2 sakwy powinno spokojnie trzymać.
Ja jeździłem mocując na samych opaskach zip tych plastikowych i na tydzień dało radę ;)

Offline Mężczyzna szy

@jubudubul, dwie kwestie:

1. jeśli dobrze rozumiem, mam złapać opaską (trytytką) za dolną część goleni - ale ja nie mam na to miejsca, tarcza hamulca jest jakieś 3-4 milimetry od goleni.

A kawałek nad tarczą jest już górna obejma trzymająca bagażnik.

2. nawet gdybym tak złapał jak mówisz tę blaszkę, to mocowanie samego bagażnika do blaszki i tak miałbym robić na śrubie (tak jak jest wyżej), tak? Czy też na opaskach?  :o  :)

Szy.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
1. jeśli dobrze rozumiem, mam złapać opaską (trytytką) za dolną część goleni - ale ja nie mam na to miejsca, tarcza hamulca jest jakieś 3-4 milimetry od goleni.
A kawałek nad tarczą jest już górna obejma trzymająca bagażnik.
Dobrze rozumiesz, tylko jest to słabo wykonalne jeśli jest tak blisko tarcza.

2. nawet gdybym tak złapał jak mówisz tę blaszkę, to mocowanie samego bagażnika do blaszki i tak miałbym robić na śrubie (tak jak jest wyżej), tak? Czy też na opaskach?  :o  :)

Miałem na myśli aby blaszkę opaskami do goleni a blaszkę do bagażnika śrubką.
Blaszka tylko po to aby było za co złapać opaską.
Uchwyty Tubusa są dosyć optymalne i można tam przełożyć co najwyżej jedną trytkę.
Ale jeśli tak blisko jest tarcza to opaska będzie trudna/niemożliwa do zamontowania.

Chyba że próbować upchnąć w te 3 mm metalową opaskę - bez podłożonej dętki w tym dokładnie miejscu. Ale to już trochę rozwiązanie idące "po bandzie" bo wystarczy że coś się poluzuje/przekręci i robią się problemy. Sam amor przy hamowaniu/obciążeniu też się wygina/pracuje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum