Autor Wątek: VeloViewer Explorer  (Przeczytany 31642 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: VeloViewer Explorer
« 17 Gru 2021, 16:51 »
to są wycięte kwadraty z projekcji Mercatora na kwadrat
To odwzorowanie nazywa się web mercator
https://en.wikipedia.org/wiki/Web_Mercator_projection
Jest bardzo wygodne z programistycznego punktu widzenia.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 17 Gru 2021, 17:44 »
siatkę squadratinhos.

Aj, teraz doczytałem, że squadrathinos to są kwadraty na poziomie 16 a nie 14, czyli o boku 1/8 normalnego kwadratu... samą siatkę da się zrobić względnie łatwo, popatrzę w wolnej chwili...

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 17 Gru 2021, 20:27 »
samą siatkę da się zrobić względnie łatwo, popatrzę w wolnej chwili...

Byłoby super, dzięki. :-)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 22 Gru 2021, 07:27 »
Aj, teraz doczytałem, że squadrathinos to są kwadraty na poziomie 16 a nie 14, czyli o boku 1/8 normalnego kwadratu... samą siatkę da się zrobić względnie łatwo, popatrzę w wolnej chwili...

Skoro 1/8 to chyba zoom o 3 lvl większy czyli 17. To już przesada. Na zoomie 14 czyli tym kwadratowym odchodzą czasem akcje włażenia na prywatne posesje, to co dopiero na zoomie 17 gdzie bok ma 200 metrów? Wystarczy, że ktoś ma działkę kilka hektarów i co? Będą mu deptać bo kwadracik?

« 22 Gru 2021, 08:29 »
To trochę jak z nożem - nie można zakładać, że każdy, kto dostanie do ręki potencjalnie niebezpieczne narzędzie, będzie je używał w złym celu.
Trzeba się pogodzić, że nie wszystko da się zrobić - przecież nie o to chodzi, żeby się ludziom do ogródka ładować. Pod nosem mam np. lotnisko no i trudno - nie da się i nic nie poradzisz.

A sama zabawa w kwadraty dla mnie jest przednia - kolejna motywacja (obok zaliczgminę), by być tam, gdzie się jeszcze nie było.
Zaliczanie na poziomie squadratinhos przenosi zabawę bliżej domu. Można jeszcze bardziej poznać swoją bliższą okolicę, gdy do nieodkrytych dużych kwadratów jest akurat zbyt daleko.
Widzę sporo podobieństw do imprez na orientację - czasem trzeba przeciorać się po krzakach, ale satysfakcja z bycia w różnych dziwnych miejscach gwarantowana.

« 22 Gru 2021, 17:58 »
Skoro 1/8 to chyba zoom o 3 lvl większy czyli 17.

Tak

to co dopiero na zoomie 17

Zapewne w tym miejscu zaczyna się przygoda ;)

« 22 Gru 2021, 18:12 »
Mam to samo. Czekam na odpust i festyn, wtedy otwierają bramę. :-)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 22 Gru 2021, 21:25 »
U mnie oprócz terenów prywatnych jest mnóstwo bagien i jezior. Ale jak tak dalej pomrozi i śniegu nie napada to jest szansa :)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 23 Gru 2021, 09:07 »
Czekajmy aż ktoś da się zaaresztować byle tylko zdobyć kwadrat.

« 27 Gru 2021, 11:57 »
samą siatkę da się zrobić względnie łatwo, popatrzę w wolnej chwili...

Byłoby super, dzięki. :-)

Zrobiłem, możesz spróbować taki url:
https://vv.fork.pl/0/zz-17/{z}/{x}/{y}.png

0 - oznacza brak id usera, czyli dostęp anonimowy bez oznaczania odwiedzonych  (których i tak bym nie oznaczył bo nie mam danych ze squadrats), zz-17 - level zooma (domyślny jest 14 tak jak pisaliśmy wcześniej).

polecam przetestować pod OsmAnd-em, bo w Locusie w tej chwili jest nieco trudniej jeśli masz telefon z Androidem 11 (są nowe ograniczenia w dostępie do plików, da się to obejść np. androidowym Total Commanderem ale wymaga troszkę kombinacji).

« 27 Gru 2021, 12:13 »
W OsmAnd działa, dzięki. :-)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 8 Lut 2022, 14:03 »
A czy jest w sqadrats.com jakiś klucz API? Czy da się tylko pustą siatkę wyświetlić?

« 8 Lut 2022, 19:12 »
A czy jest w sqadrats.com jakiś klucz API? Czy da się tylko pustą siatkę wyświetlić?

Niestety nie ma czegoś takiego oficjalnego - natomiast z tego co patrzyłem na szybko być może dało by się coś wykombinować, bo dane o zdobyczach są serwowane na podstawie takiego klucza a nie na podstawie sesji. Tyle, że wszystkie dane od map na squadrats.com są dostarczane w formacie PBF https://developers.google.com/protocol-buffers, z którym prawdę mówiąc nie miałem zbyt wiele do czynienia. Obawiam się, że może to być w tym przypadku jakaś wektorowa reprezentacja wizualna a nie łatwa do parsowania lista odwiedzonych kwadratów. W wolnej chwili jeszcze popatrzę, bo prawdę mówiąc poziom squadratinhos też jest ciekawym wyzwaniem ;)

« 5 Mar 2022, 22:07 »
Mam to samo. Czekam na odpust i festyn, wtedy otwierają bramę. :-)

Z ciekawości rzuciłem okiem na Twoje osiągnięcia i wygląda, że Ciebie też prześladuje duch PRL-u w postaci Pracowniczych/Rodzinnych Ogródków Działkowych ;) Chyba trzeba poczekać, aż się zrobi ciepło i wymyślić jakąś wiarygodną bajkę, która otworzy furtkę :)

« 5 Mar 2022, 22:30 »
Z ciekawości rzuciłem okiem na Twoje osiągnięcia i wygląda, że Ciebie też prześladuje duch PRL-u w postaci Pracowniczych/Rodzinnych Ogródków Działkowych
Dokładnie, toż to prawdziwa zmora. Na szczęście czasem trafi się jakaś otwarta furtka. Na wiosnę zwiększy się ruch na działkach, to powinno być więcej okazji.
Swoją drogą gdzieś czytałem, że Gdańsk chce wymóc na działkowcach, żeby przestrzenie ROD były dostępne dla wszystkich. Poczekamy, zobaczymy..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum