Autor Wątek: VeloViewer Explorer  (Przeczytany 31641 razy)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Odp: VeloViewer Explorer
« 7 Lut 2023, 08:23 »
Do tej pory myślałem, że to tylko rowerem się liczy.
W Tatrach są tacy z naszego forum co byli, czyli jak się uprzeć to teoretycznie się da.
Ale jezioro? Rower wodny może?
A dyskutowana wcześniej Huta Katowice, gdzie się wjeżdża autokarem na dni otwarte?
Jak podchodzicie do tego?
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 7 Lut 2023, 09:28 »
Mi wystarczy ze odwiedze miejsce siłą wlasnych mięśni czyli rower, pieszo, pływanie.

Łódka albo rower wodny też ok bo silnika nie ma

Rower elektryczny ostatecznie ujdzie, bo tam i tak trzeba pedalowac.

Na pewno nie traktuje kwadratow zaliczonych pociągiem, autem, samolotem.

Nie wiem jak z paralotnią. Serio. Na góry i jeziora byłaby spoko opcja.
Jak myślicie?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 7 Lut 2023, 09:32 »
Do tej pory myślałem, że to tylko rowerem się liczy.
W Tatrach są tacy z naszego forum co byli, czyli jak się uprzeć to teoretycznie się da.
Ale jezioro? Rower wodny może?
A dyskutowana wcześniej Huta Katowice, gdzie się wjeżdża autokarem na dni otwarte?
Jak podchodzicie do tego?

Ja akurat bawię się w kwadraty na squadrats.com - tam zaliczane są wszystkie aktywności ze Stravy, czyli nie tylko rowerowe.
Jak dla mnie, wszystko to, co wymaga do poruszania się siły ludzkich mięśni (chodzenie, narty, pływanie, kajaki, itp.), jest ok.
Przejazdy autokarem czy samolotem już nie (no ale takich to się w Stravie nie powinno rejestrować).
Wątpliwości mam co do żagli, ale właściwie tylko teoretyczne, bo nie używam.

A co do w/w huty to wjedziesz autokarem, ale gdy z niego już wysiądziesz, to część pieszą możesz przecież rejestrować.
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2023, 11:55 Turysta »

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 7 Lut 2023, 11:28 »
...
Ja akurat bawię się w kwadraty na squadrats.com - tam zaliczane są wszystkie aktywności ze Stravy, czyli nie tylko rowerowe.
...

No ja też. Tylko do tej pory rejestrowałem na stravie wyłącznie rower i jakoś tak mi się ubzdurało, że kwadraty to tylko rower.
Dziękuję za odpowiedzi, zabawa nabrała więcej sensu :)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna metaxy

• Rower nad rowerami i wszystko rower
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 06.02.2023
    • Strava
« 7 Lut 2023, 11:56 »
Jest przystań jachtowa więc chyba jednak można pływać, tyle, że może kąpać się nie wolno

Dokładnie jest tak jak mówisz. I to szło by olać, bo bez przesady - zwierzęta srają, łódki pływają, a człowiek ma zanieczyścić ujęcie wody. No ale jak mówię - nie umiem pływać. A nawet jakbym się nauczył, to bardzo długo zajmie nauka tak, abym czuł się swobodnie wypływając na otwarty akwen. Tym niemniej jednak jak wprowadzą tam rowerki wodne, kajaki etc. to zaraz atakuję. A góry tak jak mówisz - będzie problem. Na szczęście na razie daleko mi do tego dylematu.

Offline Mężczyzna metaxy

• Strava
« 7 Lut 2023, 12:02 »
Tylko do tej pory rejestrowałem na stravie wyłącznie rower i jakoś tak mi się ubzdurało, że kwadraty to tylko rower.

Nie ma znaczenia czym byle siłą własnych mięśni. I oczywistym jest, że piesze wędrówki też się liczą, bo po górach inaczej się nie da, po jeziorach też rowerem problem. Więc miłej zabawy.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 7 Lut 2023, 21:19 »
[Jezioro Goczałkowickie (niby jest zakaz pływania, poza tym ja nie umiem pływać), ale na upartego też by jakoś zrobił (niektórzy chodzili w zimie po lodzie).

Hej, ja dzisiaj zaliczyłem kolejny kawałek jeziora goczałkowickiego. Tam gdzie widać poniżej, są duże i gęste trzciny, teraz jest trochę lodu (ale nie aż tak, aby wyjść na samo jezioro), natomiast po tych trzcinach, podpierając się rekami i częściowo na kolanach - da się wyhaczyć dwa kwadraty.

BTW: Jak zapisać się do tego rowerowyrownika? Według opisu na stronie trzeba napisać priv do niejakiego kapitanatacy, ale wykop mówi mi że nie mogę mu wysyłać prywatnych wiadomości...

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
« 7 Lut 2023, 22:27 »

Tam gdzie widać poniżej, są duże i gęste trzciny, teraz jest trochę lodu (ale nie aż tak, aby wyjść na samo jezioro), natomiast po tych trzcinach, podpierając się rekami i częściowo na kolanach - da się wyhaczyć dwa kwadraty

I to się nazywa prawdziwe kwadratowanie :)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 7 Lut 2023, 23:06 »
Hej, ja dzisiaj zaliczyłem kolejny kawałek jeziora goczałkowickiego. Tam gdzie widać poniżej, są duże i gęste trzciny, teraz jest trochę lodu (ale nie aż tak, aby wyjść na samo jezioro), natomiast po tych trzcinach, podpierając się rekami i częściowo na kolanach - da się wyhaczyć dwa kwadraty.

Super :) Ciekawe czy tam się zdarza, że spuszczają wodę ze zbiornika? Na zalewie sulejowskim  odsłonili duuuuży kawałek dna (aczkolwiek akurat to jeziorko jest "podłużne po skosie" więc wszystkie kwadraty do wzięcia z brzegu).

https://tomaszowmazowiecki.naszemiasto.pl/trwa-spuszczanie-wody-z-zalewu-sulejowskiego-odslaniaja-sie/ar/c1-9030729

Offline Mężczyzna metaxy

• Strava
« 7 Lut 2023, 23:29 »

Dzięki, patrząc na satelitę właśnie miałem w planie tak na pałę to zaliczyć, bo wyglądało, że jest tam grząsko, ale teren. BTW udało się suchą stopą? BTW jak możesz to podeślij link do Strava.

BTW: Jak zapisać się do tego rowerowyrownika? Według opisu na stronie trzeba napisać priv do niejakiego kapitanatacy, ale wykop mówi mi że nie mogę mu wysyłać prywatnych wiadomości...

Zapytam koleżki, Wykop ostatatnio się popsuł mocno i nie wiem czy PW działają ok.
« Ostatnia zmiana: 7 Lut 2023, 23:36 metaxy »

Offline Mężczyzna metaxy

• Strava
« 7 Lut 2023, 23:30 »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 10 Lut 2023, 08:34 »
[
Dzięki, patrząc na satelitę właśnie miałem w planie tak na pałę to zaliczyć, bo wyglądało, że jest tam grząsko, ale teren. BTW udało się suchą stopą? BTW jak możesz to podeślij link do Strava.

https://www.strava.com/activities/8522700189

Latem jest tam grząsko, próbowałem, ale tam jest wody tak gdzieś pod kolana. No i te trzciny są naprawdę wysokie i geste. Teraz dobrze mieć tam jakieś porządne buty, bo pod tymi trzcinami możesz natrafić na cieńki lód. Ja  parę razy usłyszałem trzeszczenie lodu :-) Natomiast trzciny są wyschnięte i miejscami położone przez wiatr, co daje ładny pomost i podpórkę w razie czego.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 25 Lut 2023, 09:14 »
Znalazłem francuskie forum na temat squadratinhos http://www.kikourou.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=47362. Mają tam ciekawe narzędzie, a mianowicie wyciągnięte warstwy KML z zaliczonymi kwadraciątkami https://bouillard.org/kikourou/squadrats/.  Jeśli dobrze zrozumiałem (a dokładniej, jeśli dobrze translator przetłumaczył) to działa także zaliczanie "na żywo". Fajną opcją są także różne podkłady mapy z ichniejszego geoportalu. Pliki KML generowane są tylko dla konkretnych użytkowników, więc aby mieć do nich dostęp trzeba by napisać do twórcy prośbę o dopisanie do listy. Póki co chyba poczekam na zapowiadaną "soon" aplikację.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 4 Mar 2023, 12:37 »
Link do JJAB - https://bouillard.org/kikourou/jjab/, aby z niego korzystać w pełni trzeba zarejestrować się na forum, napisać coś o sobie i podesłać namiar na siebie na stravie do BouBou27, wtedy widać zaliczone kwadraty.

Tutaj jest lik do pomocy do programu https://bouillard.org/kikourou/jjab/help.html- można sobie przetłumaczyć.

Tak z grubsza. Można planować trasę w programie lub komputerze, trasy oczywiście synchronizują się przez chmurę. Super jest żółta linia pokazująca kierunek ruchu, w szczerym polu łatwo iść na styk kwadratów. Najlepsze jest oczywiście zaliczanie na żywo, dodatkowo sygnalizowane dźwiękiem !!! Muszę jeszcze ogarnąć działanie programu w tle, bo w tej chwili rejestruje trasę tylko przy włączonym ekranie

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 4 Mar 2023, 12:43 »
Dzięki za instrukcję, wygląda to ciekawie - chyba też przetestuję.

Ale z niecierpliwością czekam na obiecywaną apkę od Squadrats.

P.S. Uprzejma prośba do adminów o zmianę tytułu wątku na "VeloViewer Explorer / Squadrats"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum