Autor Wątek: Trasy rowerowe w okolicach Raciborza  (Przeczytany 652 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Trasy rowerowe w okolicach Raciborza
« 19 Maj 2019, 20:30 »
Planuję za dwa tygodnie przejazd z Wisły do Raciborza i zastanawiam się nad przejezdnością.
Interesuje nie najbardziej odcinek od Chałupek do Raciborza.
Macie jakieś doświadczenia w ostatnim czasie z tych okolic?

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
Witam,
Jechalem ten odcinek z zona, ale w odwrotnym kierunku - z Raciborza do Ustronia. Oczywiscie tras rowerowych w tym rejonie jest raczej malo. Ja sobie tak troszke skrocilem i jechalem troche przez Czechy i troche przez Polske. Moje doswiadczenie z tego odcinka jest takie, ze ruch samochodowy w Czechach jest duzo mniejszy niz w Polsce. Najgorszy odcinek byl z Cieszyna do Ustronia , gdyz jechalem ul. Cieszynska. Mozna ponoc rowniez jechac z Cisownicy ul. Zamkowa - ale ja nie jechalem. Bardzo fajny odcinek jest z Karviny do Detmarovic - droga dla rowerow nad sama Olza.
Nie bede opisywal calej trasy, gdyz nie wiem czy interesuje Cie jazda przez Czechy i w ogole ten kierunek ktory ja wybralem.

Pozdrawiam
Paul

• Poland on bike
Paul, będę ruszał z Wisły i interesuje mnie jazda przez Czechy. Najbardziej ciekawi mnie odcinek wzdłuż budowanego zbiornika przed Raciborzem - w jakim stanie jest tam szlak rowerowy (jeśli istnieje) i czy nie lepiej wybrać jazdę np. drogą 45.

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
Z tym zbiornikiem to mnie zaskoczyles  ;) Od 30-tu lat mieszkam w Niemczech i tak na dobra sprawe to nic o nim nie slyszalem  :icon_redface: :icon_redface: :icon_redface:
Co do tej 45 to jest b. ruchliwa i bym raczej odradzal, chociaz jechac mozna. Zalezy od pory dnia jak i dnia tygodnia.
Jezeli chcesz jechac kolo tego zbiornika, to mysle, ze bedziesz musial sie trzymac raczej na Syrynie , Lubomie i ul. Graniczna w kierunku na Brzezie. Moze jest ktos z Raciborze i wie dokladniej jak to tam teraz wyglada.

• Poland on bike
Zbiornik, a raczej suchy zbiorniku buduje się już kilka lat.

https://youtu.be/N6S_BSOjS_8

https://www.openstreetmap.org/#map=12/50.0122/18.3207

Podobno ruch rowerowy jest tam dozwolony jednak jak wyglądają drogi jest dla mnie zagadką.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Ja jechałem tą trasę 5 lat temu więc o zbiorniku nic nie powiem. Co do trasy to najlepiej z Wisły wzdłuż Wisły ścieżką rowerową do Skoczowa, dalej wzdłuż Wisły do Drogomyśla, tam na Pruchna i Zebrzydowice i dalej z lekkim cięciem przez Czechy do Gorzyczki, Rogów i dalej według upodobania.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Budowa zbiornika od południa ma jedną nieprzekraczalną barierę - linię kolejową i mniej więcej do niej dochodzi. A wzdłuż linii kolejowej biegnie droga. Trzy lata temu była to także droga dla pojazdów budowy, ale spokojnie przejezdna.

Za to bliżej Roszkowa długi fragment jechało się (o dziwo) całkiem przyjemnie po bardzo równo ułożonych "jumbach".

Tu na mapie widać ten bezpieczny przejazd wzdłuż linii kolejowej:

https://www.znajkraj.pl/slaskie-na-rowerze-subregion-zachodni

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum