Autor Wątek: Mocowanie bagażnika Crosso  (Przeczytany 2966 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Mocowanie bagażnika Crosso
« 23 Maj 2019, 22:20 »
Zakupiłem tytułowy bagażnik i mam małą zagwozdkę. W miejscu mocowania prętów rama jest na tyle szeroka, że w "standardowym" ułożeniu pręty są za blisko. Czy można obrócić je w ten sposób, że zamiast wewnątrz dać na zewnątrz, a śruby imbusowe do wewnątrz. Chodzi o obrócenie "kostek", które mocują pręty do bagażnika. Trudniej wtedy skręcić całość ale to chyba jedyna możliwość. Czy ktoś mocował w ten sposób ?
Wydaje się, że nie powinno mieć to znaczenia z punktu widzenia wytrzymałości choć pręty będą szerzej rozstawione.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Mocowanie bagażnika Crosso
« 23 Maj 2019, 22:27 »
Moje doświadczenia z różnych bagażników są takie, że te "kostki" mocowałem zawsze tak aby pasowało i nigdy problemów nie było. Poziome pręty mocowania do ramy przenoszą bardzo małe obciążenia, więc ryzyko jest niewielkie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Maj 2019, 22:32 »
Obracaj i nie przejmuj się.
Poza niewygodą montażu to IMO nawet lepsze, bo stabilniejsze mocowanie.

Offline Mężczyzna misiek

« 23 Maj 2019, 22:48 »
Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi. W takim razie montuję tak żeby pasowało. A jak już będzie bagażnik to pozostanie zakup sakw. Początkowo miał być bikepacking ale jednak stwierdziłem, że bagażnik to zdecydowanie bardziej uniwersalne rozwiązanie. A czas pokaże czy to był trafny wybór :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 23 Maj 2019, 22:50 »
Początkowo miał być bikepacking ale jednak stwierdziłem, że bagażnik to zdecydowanie bardziej uniwersalne rozwiązanie. A czas pokaże czy to był trafny wybór :)
Tak rozpętałem 3 wojnę światową

Offline Mężczyzna misiek

« 23 Maj 2019, 23:25 »
Tak rozpętałem 3 wojnę światową
:lol: Eee tam, cały czas trwa więc to nie moja zasługa. Przemyślałem temat i do takiego wniosku doszedłem. Nie jadę na wyścigi, w ekstremalnie trudny teren raczej też nie więc 2 małe sakwy po 15L i ew. jakiś worek nie wydaje się tragicznym wyborem. A jadąc po okolicy wrzucam sam worek na niezbędne klamoty. Myślę, że takie rozwiązanie będzie OK. A zawsze można przejść na bikepacking :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 24 Maj 2019, 07:39 »
Rozważ duże sakwy bez worka. Moim zdaniem wygodniej. Można jeździć z jedną, można z 2 na wpół pustymi i mieć miejsce w razie potrzeby na większe zakupy. Ja w worku woziłam tylko karimatę, jakośnie wydaje mi się wygodne i stabilne mieć sam worek z bagażem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 24 Maj 2019, 08:26 »
A jadąc po okolicy wrzucam sam worek na niezbędne klamoty. Myślę, że takie rozwiązanie będzie OK.
Jak dla mnie to ten pomysł z samym workiem jest poroniony.

« 24 Maj 2019, 08:32 »
Worek to zło konieczne. Ja wolę cztery sakwy, niż 2+worek. Dawno już worka nie zakładałem.

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Maj 2019, 08:51 »
Oczywiście może być jedna sakwa ale worek wydawał się lepszym pomysłem na kilka drobiazgów, w tym jakieś jedzonko. Oczywiście nie mam tu na myśli wielkiego worka, raczej coś w okolicach 5L. Przy sakwach worek też raczej mały jako uzupełnienie, np. na śpiwór lub zamiast niego karimata. Sakwy mają być tylko z tyłu i z założenia małe.
Jakieś uzasadnienie dlaczego wór jest be ?  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 24 Maj 2019, 09:12 »
Zwyczajnie jest niewygodny. 5 litrów to już pewnie lepiej by było trójkąt w ramie, choć nie używałam więc nie wiem. Na karimatę lepiej cieniutki worek jeśli już cokolwiek. Inne rzeczy zdecydowanie wygodniej w sakwie. Nie musisz odpinać nic by się do bagażu dostać, tylko sakwę otwierasz. I serio rozważ duże sakwy. Przecież nie musisz ich do pełna pakować.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 24 Maj 2019, 09:17 »
I serio rozważ duże sakwy.

... przy czym tu można zaznaczyć, że nie muszą to być naprawdę duże od Crosso, a np. te od Sport Arsenala, które, mimo że wciąż duże, będą jednak wyraźnie mniejsze i poręczniejsze.

(lub innej marki - ale już przy innym budżecie)

Szy.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2019, 09:29 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Maj 2019, 09:26 »
metoda pt "tylko worek" ma trochę sensu w MTB. Nic nie obija się po krzakach, nie hałasuje na wybojach. Tylko to wymaga dobrze zamocowanego worka, mocowanie na taśmy elastyczne nie zda egzaminu. Tylko sztywne troki

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 24 Maj 2019, 09:38 »
Worek musisz czymś przypiąć do bagażnika. Żeby z niego wyjąć coś co jest głębiej musisz go odpiąć, albo walczyć po omacku. Żeby włożyć coś coś dodatkowego musisz odpiąć. Przewiezienie czegoś czego nie należy zgniatać graniczy z cudem.
Sakwy po prostu otwierasz i masz wygodny dostęp. Jak trzeba to przewieziesz nawet coś co wystaje i nie pozwala zapiąć sakwy.
Zdjęcie sakw też jest szybsze i wygodniejsze (pomijam sakwy przypinane na paski, ale piszemy tu o sensownych sakwach).

Jeśli chcesz zminimalizować opory kup podsiodłówkę.

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Maj 2019, 10:14 »
Nie o opory tu chodzi ani wielkie wory, ani wielki bagaż. Sam worek ma być tylko w trakcie 1-dniowej wycieczki po okolicy i oczywiście przypasany trokami albo gumą. Drogi różnej maści, często dziurawe polne, szutrowe, kamieniste. Zgadzam się, że dostęp do worka mało fajny.
Można oczywiście dać jedną sakwę i do niej wrzucić potrzebne drobiazgi - jakaś bluza, jedzonko, coś do picia oprócz bidonów. Łatwość dostępu do wnętrza sakwy jest bezdyskusyjna więc nie wykluczam takiej opcji.
Do tej pory miałem długą torbę Topeak'a w ramę ale średnio się sprawdzała. To, co w niej jechało chcę teraz przerzucić na bagażnik + dodatkowo jakiś ciuch w razie potrzeby, który tam już się nie mieścił. Sprawdzę jak się spisze taki mały worek, a po zakupie sakw zawsze można jedną założyć i porównać co lepsze. Trzeba przetestować różne systemy i wybrać najbardziej optymalny.
Dużych sakw nie chcę kupować bo cięższe, kusi aby więcej zapakować, no i później mniej wygodne w terenie. Planowane wyjazdy raczej krótkie 2-3 dni więc małe może wystarczą.

Mała podsiodłowa była rozważana ale jak już będzie bagażnik to wyszedłem z założenia, że lepiej go wykorzystać niż dokładać kolejne torebki.

Moje doświadczenie transportowe przy dłuższych wyjazdach jest praktycznie zerowe, nie licząc 2-dniowego z małym plecakiem - ale to mało wygodne. Na razie szukam optymalnego, w miarę uniwersalnego rozwiązania nie rujnującego przy okazji budżetu  :lol:
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2019, 10:29 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum