Autor Wątek: Z osłami, tym razem bez rowerów. Z Francji do Polski pieszo.  (Przeczytany 13479 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Gór i pogórzy unikacie świadomie, czy po prostu tak wyszło?

Osły w górach to całkiem dobrze sobie radzą, jak byłem z 10 lat temu w Albanii to w górskich zadupiach to ciągle był to główny środek transportu, nawet takie specjalne siodła na osły mieli  ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Właśnie dlatego pytam. Osioł na płaskim może się nudzić ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Idziemy w miarę na wprost, tak wyszło ;) I racja, w górach sobie radzą świetnie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Właśnie dlatego pytam. Osioł na płaskim może się nudzić ;)

Co pokazuje, że wbrew nazwie ma we łbie sporo oleju  :lol:

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Tak czy inaczej, stado osłów pod wodzą barana, to nigdy nie będzie nudne ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
 8)

Mam nadzieję, że formalności zrobione
https://ec.europa.eu/food/animals/live_animals/equine_en
Ta, przeglądałem to. Powinno być ok ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Dzięki za czujność Michale. Wszelkie uwagi mile widziane. Osły wody nie lubią, ale trzeba kiedyś spróbować nie?
Jak się bardzo chce, to i przez rzekę jakoś przejdą, więc liczę na to że i z promem damy radę.

Dużo tych 'mam nadzieję, liczę na to' itp. Ale wchodzimy na niezbyt nam znany teren  ::)

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Dzięki za czujność Michale. Wszelkie uwagi mile widziane. Osły wody nie lubią, ale trzeba kiedyś spróbować nie?
Jak się bardzo chce, to i przez rzekę jakoś przejdą, więc liczę na to że i z promem damy radę.

Dużo tych 'mam nadzieję, liczę na to' itp. Ale wchodzimy na niezbyt nam znany teren  ::)

Nie ma co się łamać, 200 lat temu i całe setki lat wcześniej to wszyscy albo na koniach, albo na osłach podróżowali i jakoś radę dawali, więc to takie trudne nie może być  ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Ale którędy z tymi osłami idziecie ? Poboczem drogi? Osły nie mają nic przeciwko jak je samochody mijają ? Od dawna znacie się z tymi osłami ? Je trzeba przyzwyczajać do siebie czy tak jak z końmi w stadninie, że koń nie przejmuje się kto na nim siedzi.

Widziałem w USA jak ludzie chodzili po parku narodowym z mułami. Ale wałęsanie się po drogach zachodniej Europy z osłami to chyba inna zabawa. Ciekawe ile we Francji kosztuje osioł ?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Poznaliśmy się z nimi w zeszłym roku. Tego najmłodszego (Foga) byliśmy nawet głównymi/pierwszymi trenerami. Idziemy w miarę możliwości poza asfaltami, a jak się nie da (lub trzeba bardzo nadrabiać) to poboczem. Dobrze wychowany osioł pójdzie z każdym.

Zabawa na pewno będzie. Mam nadzieję że przednia  ::)

Nie ma co się łamać, 200 lat temu i całe setki lat wcześniej to wszyscy albo na koniach, albo na osłach podróżowali i jakoś radę dawali, więc to takie trudne nie może być  ;)
Też mi się tak wydaję, ale jak mnie ludzie pytają, to nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania ;) Jesteśmy gotowi na różne scenariusze, również te mniej pomyślne.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Napoleon pod Moskwę dotarł a Wy sugerujecie,  że Oni nie dądzą radę.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ale kraczecie. Wtedy nie było żadnej infrastruktury i ludzie przemierzali całe kontynenty. Osły w chodzie są stabilniejsze i wytrwalsze niż konie. Mają też lepszy stosunek masy niesionej do własnej. To dlatego używane są w górach. Zatem komu jak komu ale osłowi teren nie straszny. Mnie ten pomysł urzekł i zafascynował.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
A ja bym poszedł szlakami rowerowymi.

Nawet jeśli prawnie nie osła miejsce na takiej drodze, ale przecież Barana z Waxmundem już tak ;). Myślę, że nikt się nie obrazi, a wręcz przeciwnie - Osiołki będą dla jadących rowerzystów wspaniałą atrakcją. Po sakwach zresztą będzie widać, że to "swoi" jadą idą.

Te długodystansowe szlaki rowerowe w Niemczech są mocno odseparowane od głównych traktów, a te "gorsze" bez asfaltowej nawierzchni dla Osiołków będą lepsze. Pozostaje tylko kwestia pozostawienia miejsca na czasem wąskiej drodze dla wyprzedzajacych i mijających.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 12:04 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Myślę, że nikt się nie obrazi, a wręcz przeciwnie - Osiołki będą dla jadących rowerzystów wspaniałą atrakcją. Po sakwach zresztą będzie widać, że to "swoi" jadą idą.
A ja wierzę, że turyści rowerowi na szlakach turystycznych to mocno tolerancyjna brać i osiołki, jedynie wywołają uśmiech i sesje fotograficzną.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
A ja wierzę, że turyści rowerowi na szlakach turystycznych to mocno tolerancyjna brać i osiołki, jedynie wywołają uśmiech i sesje fotograficzną.

To mam na myśli.

Choć gdy na drodze rowerowej mijasz co chwilę np. rolkarzy, biegaczy, kobiety z wózkami czy innych takich zagubionych ludków, to czasem trudno o tolerancję :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum