Autor Wątek: Z osłami, tym razem bez rowerów. Z Francji do Polski pieszo.  (Przeczytany 13487 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dlatego dałem dwa zabezpieczenia: #turyści rowerowi - nie rowerzyści, nie kolarze; #szlaki turystyczne (rowerowe) - nie DDR-y, nie ruch miejski, nie pośpiech.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017

Nie ma co się łamać, 200 lat temu i całe setki lat wcześniej to wszyscy albo na koniach, albo na osłach podróżowali i jakoś radę dawali, więc to takie trudne nie może być  ;)

Myślę, że 200 lat temu to były inne konie - inne rasy, inaczej chodowane, inaczej wychowywane. Dzisiejsze konie, przynajmniej te ujeżdżeniowe i skokowe, to się wszystkiego boją... No i zestaw strasznych rzeczy 200 lat temu był zupełnie inny niż teraz...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie wiem jak osły, ale konie to jedni z najgorszych użytkowników szlaków rowerowych.
Po przejściu kilku koni na gruntowej drodze można sobie język odgryźć od wstrząsów.
Jeśli dobrze pamiętam że to są Pitou, czyli naprawdę duże osły, to skutki ich przemarszu mogą być podobne

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie wiem jak osły, ale konie to jedni z najgorszych użytkowników szlaków rowerowych.
Po przejściu kilku koni na gruntowej drodze można sobie język odgryźć od wstrząsów.
Jeśli dobrze pamiętam że to są Pitou, czyli naprawdę duże osły, to skutki ich przemarszu mogą być podobne

To jest prawda, nic tak terenowej drogi nie czyni niezdatnej pod rower jak duży ruch koni, wole jechać nawet po śladach traktorów  ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Nieasfaltowe szlaki rowerowe w Niemczech są przeważnie dobrze utwardzone - myślę że to towarzystwo nie narobi szkód. Chociaż... może faktycznie będą przez niektórych z tego powodu niemile widziane?  ::)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Dobrze wychowany osioł pójdzie z każdym.

Nie mam wiedzy o osłach, a stereotyp o osłach jest że są uparte i samodzielnie myślące.
Czy osły macie podkute?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
I czy potraficie pielęgnować kopyta?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Potrafimy jako tako pielęgnować, mamy sprzęt do tego ze sobą.

Nie mam wiedzy o osłach, a stereotyp o osłach jest że są uparte i samodzielnie myślące.
Czy osły macie podkute?

Samodzielnie myślące. Czy uparte? Nie spotkałem takich.
Niepodkute, jeśli będzie potrzeba (wątpliwe) to będziemy kogoś szukać po drodze kto je podkuje.

Da się z BRouter ściągnąć ślad jakiegoś szlaku? Bo tak jakoś olałem ten BRouter, a całkiem fajnie te szlaki poprowadzone...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Waxmund, zawsze wiedziałem, że Wy dwoje macie fantazję. Ale ten pomysł to mi się naprawdę podoba. Powodzenia.

Marek

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Da się z BRouter ściągnąć ślad jakiegoś szlaku? Bo tak jakoś olałem ten BRouter, a całkiem fajnie te szlaki poprowadzone...

Odrysować i pobrać GPX.

Offline Mężczyzna szy

Większość szlaków w Niemczech ma swoje strony, a tam pliki gpx.

W jednym miejscu są np. na www.radkompass.de - "Radfernwege" to podział tras landami, a "D-Routen" to ponadregionalne niemieckie trasy rowerowe. Są mapy i gpx-y.

Nie wiem jak Brouter, ale dość dobrze można się zorientować w przebiegu tras na podkładzie Open Cycle Map w RidewithGPS. No i są opisy - skróty nazw.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

1. Duży ruch rowerowy zwłaszcza w pobliżu miast, a mijacie ich sporo w niewielkiej odległości, niektórzy szybko jeżdżą.

Ale raczej tylko w weekendy można spodziewać się dużego ruchu na szlaku innym niż te najbardziej znane.

2. Nawierzchnia asfaltowa bądź twardy szuter, oba typy raczej nie służą kopytom.

A po miękkim to się Opiekunowie zarżną :), zresztą... miękko i naturalnie to w Niemczech już teraz tylko w większych kompleksach leśnych, co? Zupełnie nie przypominam sobie okazji, gdzie musiałbym zejść na szlaku rowerowym z roweru przez np. piach.

3. Bywają czasem wąskie i kręte asfaltowe dywaniki lub odcinki z ichniejszego pozbruku, minięcie osła może być problematyczne.

Moim zdaniem to jakiś zupełny margines bez znaczenia dla planowania. Bo jeśli tak przewidywać, to trzeba również obawiać się pojazdów leśnych w lesie, maszyn rolniczych czy pojazdów służb, itp.

* * *

Kluczowa tutaj jest chyba informacja, czy osiołki są na tyle ciężkie, by idąc zostawić po sobie ślady w szutrowej drodze. Bo przecież idący osioł to nie galopujący koń  8)

Szy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Dzięki za rzeczowe rady. Robię kilka wariantów, zobaczymy w praniu który się okaże lepszy. Jak przejdą 3 osiołki i dwoje ludzi, to nie wydepczą od razu ścieżki ;) Jak jest błoto, to na pewno zostawią ślad typu końskiego kopyta, ale opadów zbyt częstych nie planuje  ::) Szuter nam nie groźny, choć chcemy się trzymać dróg nieutwardzonych. Schody ostatecznie też przejdziemy. Płotu nie.

Ta trasa którą wrzuciłem w pierwszym poście, to tak jak leci wyklikana po ścieżkach. Pewnie będą płoty, nie?

A po miękkim to się Opiekunowie zarżną :)
?
Jw. Jakoś zawsze wydawało mi się, że łatwiej się idzie po gruntowej ścieżce niż po szutrze czy innym asfalcie...

Waxmund, zawsze wiedziałem, że Wy dwoje macie fantazję. Ale ten pomysł to mi się naprawdę podoba. Powodzenia.

Marek
Dzięki ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Powodzenia! Zapowiada się piękna przygoda.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Tylko czemu on niesie więcej niż osioł ;)

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum