Autor Wątek: Luźne gniazdo bidonu i zapieczona śruba  (Przeczytany 6597 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Hej, szukam porady - w kupionym niedawno rowerze córki chciałem zamontować koszyk na bidon, jednak okazało się to niemożliwe. Problem jest w tym, że próbując odkręcić śrubki, które były w ramach, śrubki okazały się być zapieczone z gniazdami i gniazda zaczęły się obracać. Próba zatrzymania kombinerkami gniazd okazała się nieskuteczna, gniazda są miękkie (alu) i kombinerki je niszczą. Jak można domowymi sposobami takie śruby powykręcać? Napuścić jakiegoś kleju w szczeliny pomiędzy gniazdami a ramą? Jakoś inaczej unieruchomić gniazda? Czy czeka mnie serwisowa wymiana takich gniazd?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Podłączam się pod pytanie. W mojej starej szosówce gniazda też się obracają a problem jest o tyle większy że schowane są głębiej i nie ma za co złapać. Koszyk trzymają zipy ale ani to ładne ani praktyczne.....

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
rozwiercić, wstawić nowe nitonakrętki

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
abo zeszlifowaś.

Skutecznym sposobem na odkręce każdej zapieczonej śrubki jest jej podgrzanie. Wiązać się  to może z uszkodzeniem farby i innych zabezpieczeń antykorozyjnych.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ja u syna wstrzyknąłem odrobinę kleju (do wszystkiego dwu składnikowego z Lidla, nazwy nie pomnę) między ramę a nakrętkę przez strzykawkę z igłą.
Zostawiłem do wyschnięcia, potem całość obficie nawilżyłem kilkukrotnie WD-40 po dwóch dniach udało się odkręcić.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Mam ramę MTB z brzydką dziurą w miejscu takiego gniazda. Myślicie, że psiknięcie doń pianką montażową załatwi problem ewentualnej wody dostającej się tamtędy do ramy? :) Sam koszyk złapię sobie zipem.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
VW Garbusy fabrycznie były wygłuszane taką pianką. Oczywiście wszystkie gniją bo z kiepsko zabezpieczonej blachy zbudowane.

"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Myślę, ze nie załatwi, raczej tylko ograniczy problem. 1. Pianka jest porowata i będzie przynajmniej częściowo gromadzić wodę. 2. Zamknie "światło" rury i spowoduje gromadzenie się wody np z kondensacji ponad pianką i gnicie rury. Użyj maty szklanej i żywicy epoksydowej. TUTAJ masz przykład takiego zestawu, ale jet tego na rynku bardzo dużo. Jak miałem Trabanta to cały wydech w końcu był zbudowany z epoksydu. A teraz Audi się tym chwali. Ja tą technologię wdrożyłem już 20 lat temu :)

« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 19:58 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Można dać większą nitonakrętkę w miejsce tej obrobionej ewentualne na kleju bądź silikonie

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Użyj maty szklanej i żywicy epoksydowej.

Taką matę nakłada się miejscowo, czy powinienem złapać dookoła rury, żeby trzymało dobrze?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Może być miejscowo dla załatania ubytku, po przygotowaniu podłoża. Oczywiście owinięcie rury jest rozwiązaniem lepszym wskazanym, jeżeli chcesz zwiększyć wytrzymałość. Po zaschnięciu możesz całość przeszlifować papierem i nawet polakierować jeżeli taka wola.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jeśli już rozmowa zeszła na temat laminatów szklanych, to odrobinę dodam od siebie, chociaż sprawa jest raczej błaha i nie wymaga kosmicznej technologii.

Maty szklane są najczęściej przeznaczone do zbrojenia żywić poliestrowych, a o zastosowaniu decyduje lepiszcze, którym są sklejone włókna. W żywicach epoksydowych kiepsko się rozpuszczają maty najczęściej spotykane na rynku.
Poza tym, w laminatach opartych na matach zawartość szkła jest mniejsza niż w przypadku użycia tkanin, a chodzi o to, by tego szkła było jak najwięcej.
Dlatego z żywicami epoksydowymi używa się najczęściej tkanin (chociaż tutaj sprawa też nie jest całkiem prosta).

W tym wypadku warstwa tkaniny szklanej przesyconej nawet np. klejem Poxipol będzie lepszym rozwiązaniem niż podlinkowany zestaw, ponieważ jest on oparty na żywicy poliestrowej i macie.

Jeśli otwór ma ok. 6 mm średnicy, to zadziała też odrobina Poxiliny, a nawet taśma izolacyjna. Wszystko będzie lepsze niż pianka poliuretanowa, moim zdaniem. Z powodów, które wymienił Sedymen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum