Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 11:34
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Mapy i trasy rowerowe
»
Mapy openstreet - dlaczego tak mało danych?
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Mapy openstreet - dlaczego tak mało danych? (Przeczytany 8338 razy)
8850
Gość
«
28 Maj 2019, 21:14 »
Dlaczego mam tak mało szczegółów i punktów POI (sklepy, pomniki, atrakcje, szlaki, punkty użyteczności itd) na mapie openstreetmap? Mapa
https://www.openandromaps.org/
, aplikacja oruxmap android i motyw androidmap_mtb lub jakikolwiek inny np. domyślny i wygląda tak poniżej:
Używając aplikacji mapy.cz mam bardzo wiele punktów POI i innych na mapie które są użyteczne i praktyczne:
Jaką mapę powinienem wgrać do oruxa aby mieć szczegóły, warstwice wysokości, punkty poi itd.? Próbowałem użyć
http://ump.waw.pl/
czy
http://garmin.osmapa.pl/
ale tam nie ma szczegółów.
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
Odp: Mapy openstreet - dlaczego tak mało danych?
«
28 Maj 2019, 21:30 »
Nie muszę mieć racji, ale sądzę że to kwestia ustawień danego klona OSM. Obydwa zrzuty to właśnie jakieś klony, więc pokazują treść mapy w sposób, jaki wymyślił sobie autor.
Przeglądam różne mutacje OSM w Locusie i każda także wygląda inaczej pod tym względem, mimo że w tym samym telefonie i w tej samej aplikacji oglądana.
A to podstawowa mapa OSM z Locusa:
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
28 Maj 2019, 21:31 »
Może po prostu autorzy odfiltrowali dane tak, że brakuje elementów które Ciebie interesują? Wtedy skorzystaj z innego źródła lub zasugeruj im zmiany.
A może po prostu w tym miejscu mapa jest uboga? Wtedy sam dodaj to co ważne, a inni skorzystają.
http://north-south.info
8850
Gość
«
28 Maj 2019, 21:44 »
@szy: skąd ściągłeś mapę OSM do locusa offline? To co przetrawi Locus to również i Orux, przy czym Oruxmap mi bardziej podchodzi. Szukam mapy która ma jak najwięcej szczegółów i widzę to na Twoim zdjęciu ekranu przy czym widzę że mapy online bardzo ładnie wszystko pokazują ze szczegółami a offline to już kiepsko z POI . To nie jest problem z miejscowością ponieważ na moich zrzutach (oruxmap z openstreetmap) i mapy.cz widać te same miasteczko Krzeszowice a różnice w szczegółach naprawdę duże.
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
«
28 Maj 2019, 22:03 »
Nie, podstawowej OSM chyba nie można ściągnąć do offline, przynajmniej ja nie widzę takiej możliwości u mnie w Locusie.
Ale może te LoMaps? Kolega używa zwykle podczas naszych wyjazdów i świetnie się sprawują - a można ją ściągnąć w ramach tych początkowych "prezentów" od Locusa.
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
8850
Gość
«
28 Maj 2019, 22:31 »
Wydaje mi się że rozwiązałem swój problem. Trafiłem na stronę
https://bobiko.blog/2016/05/darmowe-mapy-do-gps/
gdzie autor zaproponował kilka linków do gotowych map bazująch m.in. na openstreetmap. Wybrałem i ściągnąłem mapę która jest generowana i odświeżana na bazie właśnie openstreetmap i pobrałem stąd:
https://www.androidmaps.co.uk/
i wygląda że jest to samo co
https://vector.city/
tylko vector częściej jest aktualizowany.
Efekt oruxmap pokazuje szczegóły o jakie mi chodzi (ale niestety bez poziomic) z mapą
https://www.androidmaps.co.uk/
, zrzut ekranu poniżej z domyślnym tematem ściągniętej mapy. Oruxmap ma tę cechę że prowadzi po śladzie .gpx, same mapy mulą i kiepsko się odświeżają i można użyć broutera jako systemu wyszukiwania trasy,
Jednakże aplikacja android mapy.cz też bazują na openstreetmap jak dla mnie OK jeśli chodzi o jakość mapy + szczegóły, szybkość działania, ma poziomice, ale nie potrafi prowadzić po śladzie.gpx choć go można zapisać (chyba że sami sobie wyklikamy trasę na www lub wyszukamy w aplikacji wtedy prowadzi jak trzeba). Te mapy chodzą płynnie i nic się nie przycina, zrzut:
Czy ktoś ma jeszcze propozycje jaką openstreetmapę może załadować? Orux zasysa większość formatów map w tym garminy tak jak locus. A może czas przesiąść się na Locusa?
«
Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 22:55 8850
»
Rafal1976
Miasto: Katowice
Na forum od: 26.06.2019
«
26 Cze 2019, 22:46 »
Osobiscie pobieram mapy OpenSteeetView za posrednictwem apki mapy.cz - można pobrac ja na smartfona i potem pobrac wszystkie mapy offline (pobranie całego świata to ok 100gb, ale można tez pobrac interesujacy nas kraj czy pod0region). W wersji offline wszystko laduje sie oczywiscie bez zasiegu netu, co ma znaczenie za granica - mozna sobie wylaczyc transmisje danych i dalej miec superdokladne mapy.
wersja offline oczywiscie nie nawiguje a jedynie pokazuje kropke z naszą pozycja na mapie. Natomiast warstwa "tursytyczna" mapy pokazuje ściezki rowerowe i lokalną infrastrukturę o niebo lepiej niz GoogleMaps czy jakakolwiek inna typowo rowerowa apka, z jakiej korzystałem. Są oczywiscie czasem błędne wskazania, ale przy tej skali dokładności są do wybaczenia.
Prywatnie:
http://www.rafalszczepanik.pl/wyprawy
Felek
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.11.2017
«
12 Maj 2020, 07:58 »
A czy można takie mapy pobierać na PC? W nieznanym terenie jeżdżę z mapami papierowymi, ale często lubię sobie sprawdzić trasę na PC przed wyjazdem, zapamiętać kluczowe miejsca, drogi i jechać potem z pamięci. Do tej pory sprawdzałem trasę w google maps lub stravie, ale może polecacie coś dokładniejszego co uruchomię na komputerze?
Podróże z dziećmi
www.tataimapa.pl
Dziadek
Miasto: Szczytno, Pionki
Na forum od: 05.01.2017
«
12 Maj 2020, 08:40 »
Na PC masz wszystko online, jeśli sprawdzasz przed wyjazdem - powinno wystarczyć. Możesz też stworzyć swój planowany ślad, zapisać w "Moje mapy" i zsynchronizuje Ci się to na smartfonie. Ja na wyprawach jeden smartfon bez karty mam tylko z mapy.cz offline, żeby zoptymalizować prąd. Częste włączanie trochę pobiera a trzeba pamiętać też o ręcznym wyłączaniu ekranu; nie działa auto przy nieużywaniu.
A, i na PC nie musisz niczego instalować, działasz na stronie.
anu
Na forum od: 22.05.2009
«
12 Maj 2020, 09:28 »
Z tego co pamiętam to Oruxmap z natury tnie mapy - jest mniej danych i wygląda to graficznie kulawo. Przynajmniej jeśli chodzi o mapy w garminowskim formacie IMG. Mapa IMG na odbiorniku Garmina na Oruxmap, to jednak dwie różne rzeczywistości. No ale jednak ilość użytkowników Garmina jest nieduża, a smartfona ma dziś niemal każdy. Dobrze, że ten Oruxmap jest, nawet ze swoimi wadami.
Sprawa dotyczy przede wszystkim innych map niż Openstreet. Do obsługi Openstreet masz przecież wyspecjalizowany tylko pod tę mapę Osmand. Nie analizowałem tego, ale zawsze mi się ten program kojarzył, jako wręcz firmowa, domyślna i rekomendowana aplikacja do obsługi tej mapy na androidzie. (Sprawdziłem, aplikacja niezależna, ale wciąż skojarzenie jest jednoznaczne: Openstreet i android - przede wszystkim Osmand).
«
Ostatnia zmiana: 12 Maj 2020, 09:43 anu
»
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
12 Maj 2020, 09:31 »
Cytat: Felek w 12 Maj 2020, 07:58
A czy można takie mapy pobierać na PC?
Na PC odpalisz basecamp z garminowymi mapami (również w OSM).
Możesz sobie pobrać wycinek OSM z jakiegoś obszaru i wyświetlić w JOSM.
Możesz sobie pobrać kafle (rastry), tutaj jest sporo softu.
My home is where my bike is.
Felek
«
12 Maj 2020, 17:12 »
Ok, w takim razie będę próbował w sposób jaki opisaliście. Narazie tylko na PC, w terenie wystarczają mi mapy tradycyjne, dziękuję i w razie problemów będę kontynuował wątek:)
Podróże z dziećmi
www.tataimapa.pl
klimkr
Na forum od: 18.06.2011
«
13 Maj 2020, 14:00 »
Na PC można używać wersji on-line mapy.cz. W Windows 10 można też pobrać ze sklepu Microsoft aplikację mapy.cz a potem ściągnąć mapy off-line.
Wersja on-line jest chyba trochę lepsza, ale za to aplikacja działa bez internetu.
Rysiek
Waldic
Miasto: Elbląg
Na forum od: 23.01.2010
«
13 Maj 2020, 14:42 »
Cytat: globalbus w 12 Maj 2020, 09:31
Na PC odpalisz basecamp z garminowymi mapami (również w OSM).
A jest jakiś sposób, żeby pobrać do basecampa podkład mapowy z mapy.cz?
Felek
«
24 Maj 2020, 08:44 »
Dziś chciałem poddać edycji jedną z map na koncie w Strava, okazało się, że Strava wprowadziła płatność za tę funkcjonalność w wysokości 5$, więc za to im już podziękuję.
Chciałem wyznaczyć trasę w OpenStreetMap, jednak z tego co tam widzę to mogę podać punkt startu i mety a trasa wyznacza się sama, chciałbym ją jednak edytować i dodawać kolejne punkty, czy to jest możliwe?
Podróże z dziećmi
www.tataimapa.pl
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Mapy i trasy rowerowe
»
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum