Autor Wątek: Piękny Zachód 2019  (Przeczytany 14564 razy)

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Odp: Piękny Zachód 2019
« 6 Wrz 2019, 13:35 »
Moim zdaniem organizator chciał na skróty zrobić imprezę rangi BBT. Tak się nie da. Zamiast stopniowo rozwijać projekt położył go dokumentnie. I nawet ratowanie imprezy "przeróbką" na MP z obligatoryjnym startem czołówki PP nic tu nie zmieni. No może będzie trochę ciekawiej bo kilka mocnych nazwisk jest i człowiek choć zerknie na mapę. Ale niesmak jest duży, trudno będzie w następnych latach uratować tą imprezę... Dystans 500 jeszcze się obroni, bo sporo świeżej lokalnej krwi musi gdzieś zacząć. Ale dystanse 1000+ to będą leżeć i kwiczeć.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 6 Wrz 2019, 13:36 »
Zważywszy na opinie naszych ultrasów z ub. roku - nie ma co ratować ;)
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 6 Wrz 2019, 13:47 »
Ta sytuacja z tymi Mistrzostwami jest bardzo podobna do tej z przed kilku lat w środowisku Adventure Racing, gdzie jeden z organizatorów samozwańczo ogłosił sobie Mistrzostwa Polski, oczywiście część dobrych zespołów wystartowała, ale smród pozostał i chyba nic dużego już nie organizują.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 6 Wrz 2019, 14:16 »
Szczerze powiedziawszy, to o starcie dowiedziałem dzisiaj z postu Roberta Janika na FB. Byłem pewien, że po zeszłorocznym niepowodzeniu i narzekaniach zawodników to umarło.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2019, 14:54 »
Nie wiem, czemu Raps to jedzie. Ale jak się czasami uprze, to nie ma na niego siły.

Raps pewnie chce się odegrać za zeszły rok, gdy poległ na tej imprezie  ;)

Moim zdaniem organizator chciał na skróty zrobić imprezę rangi BBT. Tak się nie da. Zamiast stopniowo rozwijać projekt położył go dokumentnie. I nawet ratowanie imprezy "przeróbką" na MP z obligatoryjnym startem czołówki PP nic tu nie zmieni. No może będzie trochę ciekawiej bo kilka mocnych nazwisk jest i człowiek choć zerknie na mapę. Ale niesmak jest duży, trudno będzie w następnych latach uratować tą imprezę... Dystans 500 jeszcze się obroni, bo sporo świeżej lokalnej krwi musi gdzieś zacząć. Ale dystanse 1000+ to będą leżeć i kwiczeć.

To jest po prostu gigantomania organizatorów, ci orgowie to ludzie z gatunku takich do których możesz gadać długo i namiętnie, a oni zawsze swoje. Wacek Żurakowski to mi świetnie zapadł w pamięć jak na starcie jednego z BBT miałem z nim spięcie bo się przychrzanił, że miałem numer startowy na kasku, nie koszulce i powiedział, że mnie do startu nie dopuści. Gorączka przedstartowa, 5min do startu mojej grupy, a się musiałem chrzanić z przecinaniem zipów i zapinaniem tego na koszulce, cudem się wyrobiłem. A sensu to nie miało żadnego, bo to numer na kasku jest lepiej widoczny, bo po założeniu kurtki dalej jest widoczny.

Tak więc dawanie takim ludziom rad co do sensu terminu czy sposobu zorganizowania to starta czasu, oni grają tylko swoją melodię.

Ta sytuacja z tymi Mistrzostwami jest bardzo podobna do tej z przed kilku lat w środowisku Adventure Racing, gdzie jeden z organizatorów samozwańczo ogłosił sobie Mistrzostwa Polski, oczywiście część dobrych zespołów wystartowała, ale smród pozostał i chyba nic dużego już nie organizują.

I to też jest gigantomania, bo takie podwórkowe "Mistrzostwa Polski" to sobie każdy może zorganizować. Bo prawo do organizowania mistrzostw kraju ma tylko PZKol, który jest oficjalnym związkiem kolarskim. I też wiele osób z czołówki olało ten start, z 30 zaproszonych jedzie tylko 17 i taki tytuł to tyle będzie wart co zwycięstwo w niewielkim maratonie, nieoficjalnymi mistrzostwami i tak jest BBT, który jest dużo mocniej obsadzony i ludzie sami na niego walą, nikogo nie trzeba ściągać.
« Ostatnia zmiana: 6 Wrz 2019, 15:01 Wilk »

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 6 Wrz 2019, 15:27 »
Z monitoringu wynika że w MP wystartowało 15/17. Trackery Kalinowskiego i Kozioła nie ruszyły ze startu. Niezaprzeczalnym faktem jest udział kilku znakomitych ultrasów. Niemniej jednak jeśli do Mistrzostw z limitem 50 h zaprasza się osoby które mają rekord w okolicy 50 h na mniej wymagającej trasie jest żenujące (jest kilka takich osób). W limicie to ja się mogę nie zmieścić a nie wyselekcjonowany uczestnik Mistrzostw Polski. Jeszcze bardziej żenujące (z tego co widzę) jest to że w MP wystartowało kilka osób które po raz pierwszy w życiu będzie jechać dystans 1000+. Nie należy nikomu zabierać szans, ale za dużo tam statystów...

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 6 Wrz 2019, 15:36 »
Jeszcze rok temu myślałem o tej imprezie, ale po waszych recenzjach już wiem, że pewnie prędko tam nie zawitam. Z resztą imprez jest tyle, że i tak nie sposób zaliczyć wszystkie w jednym sezonie (nie dotyczy Achoma  ;) ). Chyba ponownie pojadę RTP, o  ile nie będzie powtórki z pogodą... 

W pierwszych terminach 520 zł bez stroju :-)

To mnie rozwaliło całkowicie!  :o
« Ostatnia zmiana: 6 Wrz 2019, 15:41 Johnny_n »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
« 6 Wrz 2019, 15:48 »

(...)
PS. Co się stało z wątkiem o MPP? Nie wiedzę go...

Jest i ma się dobrze :)
Znalazłeś?

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 6 Wrz 2019, 16:01 »
Jest i ma się dobrze :)
Znalazłeś?

Jest, znalazłem, przez jakiś czas go nie widziałem. :)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2019, 16:09 »
Z monitoringu wynika że w MP wystartowało 15/17. Trackery Kalinowskiego i Kozioła nie ruszyły ze startu. Niezaprzeczalnym faktem jest udział kilku znakomitych ultrasów. Niemniej jednak jeśli do Mistrzostw z limitem 50 h zaprasza się osoby które mają rekord w okolicy 50 h na mniej wymagającej trasie jest żenujące (jest kilka takich osób). W limicie to ja się mogę nie zmieścić a nie wyselekcjonowany uczestnik Mistrzostw Polski. Jeszcze bardziej żenujące (z tego co widzę) jest to że w MP wystartowało kilka osób które po raz pierwszy w życiu będzie jechać dystans 1000+. Nie należy nikomu zabierać szans, ale za dużo tam statystów...

To nie do końca tak. Z tego co czytałem to w zamierzeniach miało być tak że startuje 20 pierwszych osób z klasyfikacji PP + 10 dzikich kart, które dają organizatorzy. Tak więc część z tych ludzi nie jest z zaproszenia, a z miejsca jakie mają w cyklu PP. A że ten cykl jest rozgrywany na dystansach 500-700km, a w tym roku nie było BBT - to osoby, co były w tych pierwszych "20" niekoniecznie muszą mieć dobry wynik na 1000km. Albo po prostu w tym roku paru z nich wzięło się solidniej za trenowanie.

Tak przynajmniej miało być wg założeń, ale nie wiem ostatecznie na czym stanęło, jak wiele osób odmówiło startu, jaki teraz procent jest z dzikimi kartami, a jaki z pucharu

Ten maraton, te pseudo MP ma więc dość mocną obsadę, to już raczej nie są przypadkowi ludzie. Niemniej na pewno nie ma tak mocnej obsady jak BBT. Też ciekawą kwestią jest fakt, że tutaj jest tylko kategoria solo, a większość osób to miejsce w pierwszej "20" PP zawdzięcza jeździe w Open, dopiero teraz zobaczymy ile są naprawdę warci, gdy będą musieli jechać sami, bez wsparcia mocnych kolegów. Ale wiele wskazuje że wygra to Bogdan Adamczyk, który rzeczywiście jest najmocniejszym ultrasem w Polsce, zwycięzcą dwóch ostatnich BBT.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 6 Wrz 2019, 23:09 »
Byłem w tym roku z wizytą na PK w Karpaczu podczas Pięknego Zachodu i stwierdzam , że w tym roku organizacja była na zdecydowanie lepszym poziomie niż rok temu. W zasadzie nie było się do czego przyczepić, potwierdzali to zresztą sami zawodnicy.

Dzisiaj zaś byłem z wizytą na PK w Gostyniu. Punkt przygotowany jak należy , bardzo smaczne bułki , ciasto , kawa, herbata , woda , izotonik , Coca-Cola, i inne napoje a nawet pompka do dyspozycji zawodników.

W zeszłym roku byłem zawodnikiem , który chyba najbardziej ucierpiał z powodu słabej organizacji. W tym roku widzę znaczną poprawę. Zobaczymy jak będzie wyglądać obsługa na następnych punktach kontrolnych. Jutro planuję zawitać na PK do Kudowy Zdrój, jeśli nawet nie złapię czołówki wyścigu to na pewno spotkam tam środek stawki.

Ciekawie zapowiada się noc. Ma być chłodno , w górach tym bardziej.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2019, 12:43 »
Rapsik znowu poległ, coś w tym sezonie nie bardzo mu idzie, tak więc na 2000km został już tylko jeden zawodnik ;). Na MP też liczne wycofy, ledwie 12 osób zostało.

Bogdan zgodnie z moimi przewidywaniami wyraźnie prowadzi, w Kudowie miał godzinę przewagi nad drugim zawodnikiem, teraz jeszcze więcej, bo część osób tam stała, już zdając sobie sprawę, że zwycięstwo odjechało. Zaskakuje zwycięzca Pucharu Polski ultra Czarek Urzyczyn, jedzie na samym końcu stawki MP, na przedostatnim miejscu. Tu widać wyraźnie, że ów Puchar nie jest miarodajny jeśli chodzi o określenie siły zawodników, szczególnie tych jeżdżących tylko open - bo na trasach całego cyklu nie ma trudnych gór, więc jazda open bardzo dużo daje. A tam gdzie trzeba jechać samemu i są duże góry to już inaczej sprawy wyglądają.

• Użytkownik forum
« 7 Wrz 2019, 12:49 »
Raps niestety miał wypadek. Wjechało w niego auto, upadł na asfalt i potrzaskał się mocno. Będę wiedział coś więcej, jak wróci z prześwietlenia.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2019, 13:00 »
Raps niestety miał wypadek. Wjechało w niego auto, upadł na asfalt i potrzaskał się mocno. Będę wiedział coś więcej, jak wróci z prześwietlenia.

To przykra wiadomość, oby nic poważnego się nie stało. Trasa PZ pod tym kątem jest taka sobie, za dużo krajówek, nie wiem np. po co puszczono ją po DK35 i DK15 jak da się to spokojnie ominąć.

• Użytkownik forum
« 7 Wrz 2019, 13:10 »

To przykra wiadomość, oby nic poważnego się nie stało. Trasa PZ pod tym kątem jest taka sobie, za dużo krajówek, nie wiem np. po co puszczono ją po DK35 i DK15 jak da się to spokojnie ominąć.

Wypadek miał miejsce kawałek za Gostyniem, przed wsią Żychlewo. Kierowca wyprzedzał traktor, na podjeździe, wyjechało mu auto z naprzeciwka, więc uznał, że zamiast czołówki skasuje Rapsa.

Droga DW 434 od Kórnika do Rawicza (zawodnicy jadą od Gostynia do Miejskiej Górki) to droga bardzo niebezpieczna. Idzie tamtędy praktycznie cały ruch na Wrocław, odkąd pod Poznaniem zaczął się remont A2. Trzeba mieć nie po kolei w głowie, by tam puszczać ludzi na taki maraton. Trasę znam doskonale, bo Krobia to moje rodzinne strony.

Rozmawiałem z Pawłem, mówi, że chciał jechać, ale nie może podnieść ręki... co - mając w pamięci mój lot - wygląda na obojczyk. Oby nie, ale będzie wiadomo po prześwietleniu. W tym stanie musiałby się czołgać pod każdą górkę. Dlatego zrezygnował.

Cyt. "po tym, co się stało, mam dość ultra na długi czas".

:(
Absurdalny Eli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum