Autor Wątek: Piękny Zachód 2019  (Przeczytany 14568 razy)

Offline Kobieta Anulka177

• Miasto: Kotlina Kłodzka
  • Na forum od: 28.08.2018
Odp: Piękny Zachód 2019
« 10 Wrz 2019, 17:51 »
A sama impreza naprawdę wyśmienita, osób może było niewiele, ale za to zadbano o nich, jak mało gdzie. Wszystkie punkty świetnie zaopatrzone, trasa trudna, ale chyba właśnie o to chodziło w tym maratonie, porządne medale imienne i inne gadżety. Na bogato. Do tego dwa spotkania integracyjne, żeby ludzie mogli się lepiej poznać, pogadać. Prawdę mówiąc ja, jako żona zawodnika, nie widziałam żadnych wad w organizacji. Jesli jakieś wpadki były w innych latach, to teraz nic takiego nie miało miejsca. Mąż z przyjemnością powróci na tę trasę, bo jechał z kontuzją, więc uważa, że następnym razem jest w stanie poprawić czas przejazdu.  :D

Skoro byłaś na mecie - to może wiesz jak to było z czasami przejazdu paru zawodników, bo wg monitoringu nie zgadzają się uzyskane czasy z czasem startu i mety. Przykładowo Twój mąż startował o 14.33, na metę dojechał o 16.21, więc realnie zrobił czas 49h 48min, natomiast ma wpisany wynik 48h 40min, czyli różnica jest 68min, tyle co "korekta startu". Ale korekta startu nie temu służy, w tym przypadku coś źle mogło zostać skonfigurowane. Stąd moje pytanie do osoby co była na mecie - czy to było spowodowane jakimś odjęciem przez sędziów czasu (np. omijania tego rajdu samochodowego), czy też to jest błąd systemu monitoringu?

Większe znaczenie to ma w przypadku Czarka Urzyczyna, który startował o 14.48, a dojechał o  17.19, czyli realnie trasa zajęła mu 50h 31min, co by znaczyło, że przekroczył limit i imprezy nie ukończył. A ma wpisany czas 49h 28min, znowu różnica taka sama jak "korekta startu"

Zgadza się, korekta czasu uwzględniała właśnie ten rajd samochodowy. Jeszcze jedna osoba miałaby odliczony czas, ale niestety nie ukończyła wyścigu.
Uchodzić za idiotę w opinii kretyna to wyszukana przyjemność ceniona wśród smakoszy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 18:40 »
Skąd tyle negatywnych ocen?  W ogóle  dlaczego takie oceny z perspektywy ekranu komputera? Poczekajcie i poczytajcie relacje  uczestników. 

Negatywne oceny m.in. stąd, że nie wolno nazywać czysto prywatnej imprezy Mistrzostwami Polski, tak nazywać imprezę może jedynie oficjalny związek sportowy danej dyscypliny. W Polsce jest kilku różnych organizatorów imprez ultra, co będzie jak każdy sobie zrobi takie mistrzostwa? To jest gigantomania i wielu osobom się to nie podoba. Trzeba to było nazwać np. Finałem cyklu PP, po co na siłę próbować swoją imprezę wywyższać takim sztucznym statusem? No i słabo to wyszło, bo trudno imprezę na 15 osób (z czego ukończyło 9) nazywać Mistrzostwami Polski, nawet jeśli to było 15 naprawdę mocnych osób. Faktycznie i tak najmocniejszym ultrasem w kraju jest zwycięzca BBT, bo to jest najbardziej prestiżowy i najmocniej obsadzony wyścig w Polsce. I nie trzeba do tego żadnych sztucznych tytułów, tak po prostu jest.

I dlatego nie myl rzeczowej krytyki z hejtowaniem. Bo tym tekstem o hejtowaniu to wiele osób próbuje zamykać całą krytykę i ograniczać całą rozmowę jedynie do pozytywów. Ja nie jestem związany z organizatorami jakimiś względami towarzyskimi czy inną formą lojalności - więc piszę szczerze i otwarcie. A to rzeczowa krytyka powoduje, że w kolejnych imprezach niejedno udaje się poprawić i zmienić na lepsze, nieraz już takie dyskusje na forum prowadziły do bardzo konstruktywnych zmian w kolejnych edycjach.

I widać, że organizatorzy wyciągnęli sporo wniosków z błędów w zeszłym roku, gdzie zaplanowali zdecydowanie za wiele punktów kontrolnych, przez co większość z nich była byle jaka, z jednym batonikiem, albo przegrzaną wodą, a kilku punktów, które miały być wcale nie było. Teraz było sporo mniej punktów, ale za to były zorganizowane bardzo przyzwoicie i to jest dla zawodników dużo lepsza opcja niż więcej punktów, ale dziadowskich.

I tak samo warto, żeby organizatorzy zwrócili uwagę na opinie co do trasy. Odcinki po ruchliwych krajówkach w początkowej części trasy spokojnie dałoby się zmienić, w Wielkopolsce boczne drogi są z reguły wysokiej klasy. Warto sięgać po opinie rowerzystów z danego rejonu, bo oni najlepiej znają realia, wiedzą które drogi są ruchliwe, które nie; jak np. ta bardzo ruchliwa droga wojewódzka o której wspominał Elizjum. Duża ruchliwość drogi to w obecnych czasach duży minus dla wielu zawodników, to już nie te czasy co 10-15 lat temu, ruch bardzo wzrósł.

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 10 Wrz 2019, 21:13 »
Negatywne oceny m.in. stąd, że nie wolno nazywać czysto prywatnej imprezy Mistrzostwami Polski, tak nazywać imprezę może jedynie oficjalny związek sportowy danej dyscypliny.
W istocie, pomijając aspekt amatorskiej zabawy w ultra, organizowanie w tym przypadku Mistrzostw Polski i przyznawanie tytułu Mistrza Polski może stanowić naruszenie obowiązującego prawa, a konkretnie art. 13 ustawy o sporcie, z którego wynika, że polski związek sportowy ma wyłączne prawo organizowania i prowadzenia współzawodnictwa sportowego o tytuł Mistrza Polski oraz o Puchar Polski w danym sporcie. Nazwy Mistrz Polski czy Puchar Polski są w takim przypadku nazwami własnymi, których może używać tylko związek sportowy zajmujący się danym sportem. Ograniczenia te nie występują w sporcie, w którym nie działa polski związek sportowy. Co prawda, zawody ultra nie są przedmiotem szczególnego zainteresowania PZKolu, ale podejrzewam, że w przypadku omawianych "Pięknozachodnich Mistrzostw" zostałyby one po prostu uznane za kolarstwo szosowe; a organizacja Mistrzostw Polski w tej dyscyplinie i jej odmianach, pomijając wyłączność PZKolu, obwarowana jest konkretnymi warunkami (vide: Rozdział II. Sekcja 1. § 7. Mistrzostwa Narodowe), które oczywiście nie zostały spełnione.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 10 Wrz 2019, 21:36 »
Nie sądzę, żeby pzkol był teraz ani kiedykolwiek zainteresowany ultramaratonami. To raczej przypadek sportu "w którym nie działa polski związek sportowy".  Tu organizacja tzw. Mistrzostw Polski wymagałoby raczej porozumienia wszystkich organizatorów ultramaratonów i jasne kryteria wyboru imprezy, która w danym roku była traktowana jako MP.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Mijah

« 10 Wrz 2019, 21:46 »
Niestety, nie sposób się z tym zgodzić - w sensie formalnym organizacja Mistrzostw Polski to domena związku sportowego zajmującego się danym sportem (kolarstwem), a nie kwestia koleżeńskiego porozumienia organizatorów kilku czy kilkunastu komercyjnych imprez długodystansowych.

Offline Mężczyzna Radek Rogóż

• Miasto: Łoziska
  • Na forum od: 10.09.2019
« 10 Wrz 2019, 22:32 »
A może warto najpierw odpowiedzieć czy były to MP czy amatorskie MP? Ja licencji nie miałem wnioskuje zatem, że amatorskie. Do tego tego typu rozgrywek związek nie jest potrzebny jak w przypadku choćby MP w bule. Każdy może zorganizować MP amatorskie. A MP może zorganizować tylko klub sportowy zgodnie z regułami PZ i sędziami licencjonowanym przez PZ. Ale pewnie macie lepsza wiedzę, ja chętnie dowiem się więcej.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 10 Wrz 2019, 22:38 »
Wydaje mi się, że skoro ustawodawca nie wprowadził w cytowanym przepisie rozróżnienia na sport amatorski i zawodowy, to nie naszą rzeczą jest to rozróżnienie wprowadzać. Nic nie stoi na przeszkodzie by dany związek sportowy organizował mistrzostwa amatorów, zresztą w istocie tak się dzieje.

Konstrukcja, że to nie tyle sport jest amatorski, co mistrzostwa są amatorskie jest dla mnie trochę dziwna. Zakłada bowiem istnienie również zawodowych mistrzostw Polski amatorów?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mijah

« 10 Wrz 2019, 22:40 »
A może warto najpierw odpowiedzieć czy były to MP czy amatorskie MP? Ja licencji nie miałem wnioskuje zatem, że amatorskie. Do tego tego typu rozgrywek związek nie jest potrzebny jak w przypadku choćby MP w bule. Każdy może zorganizować MP amatorskie. A MP może zorganizować tylko klub sportowy zgodnie z regułami PZ i sędziami licencjonowanym przez PZ. Ale pewnie macie lepsza wiedzę, ja chętnie dowiem się więcej.
To są raczej pytania do Organizatora, który posługuje się tego rodzaju nazewnictwem i tytulaturą, a nie do forumowiczów tego forum.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 23:50 »

To nawet nie jest aż tak istotne, czy to jest w zgodzie z obowiązującymi przepisami czy nie, choć jak wykazał Mijah nie jest.

To zwyczajnie po ludzku jest przegięcie, żeby prywatną inicjatywę nazywać Mistrzostwami Polski. I to właśnie się części ludzi nie podoba. Tym bardziej patrząc na śmieszną skalę tych zawodów, gdzie ledwie 15 osób jedzie, bo połowa zaproszonych imprezę z tego lub innego powodu imprezę odpuściła. BBT gdzie jest  350-400 ludzi i to prawie wszyscy najmocniejsi w kraju - to choć formalnie nie ma nic do Mistrzostw Polski, to faktycznie jest czymś co im odpowiada. I to najlepszy przykład, że nie trzeba tego nazywać specjalnie, renomę sobie zdobyło samo, w całkowicie naturalny sposób.

A tu mamy próbę zrobienia na siłę renomy, zrobienia na skróty, w mocno sztuczny i naciągany sposób. Szumna nazwa, do tego źle dobrany termin (bo już innych sensownych po prostu nie ma przez zagęszczenie kalendarza), kolidujący z innym wielkim maratonem. Takie odnoszę wrażenie na siłę ciągnięcie idei Pucharu Polski, który średnio się przyjął jako cykl, realnie się tam ściga może kilkanaście osób (w sensie walki o generalkę). Wszystkie maratony tego cyklu to są bardzo fajne imprezy jako oddzielne zawody, ale ta generalka nie oszukujmy się nie jest sukcesem, to zwyczajnie nie chwyciło, bo po prostu mało kto ma czas na jechanie we wszystkich zawodach cyklu, bo to i czasu sporo potrzeba i wydatków niemało. Dlatego ludzie raczej celują w wybrane 2-3 imprezy w roku. I to nazywanie tej finałowej imprezy tego cyklu Mistrzostwami Polski oceniam jako taką próbę na siłę nadania tej imprezie większej rangi niż na to zasługuje.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 11 Wrz 2019, 06:30 »
A może zorganizować Mistrzostwa Polski federacji KUF (Koło Ultra Federation) lub BF (Brevet Federacion) itd.  na wzór lekko megalomańskich związków pięściarskich ? Wtedy i nasze forum mogłoby zorganizować ultraustawkę , wyłonić mistrza i wystawiać go na inne ultraustawki w formule mistrzostw ,sprawdzać ,porównywać a nawet bukmacherkę prowadzić  :) i może PPV z trackingowych transmisji ???

Offline Kobieta Anulka177

• Miasto: Kotlina Kłodzka
  • Na forum od: 28.08.2018
« 11 Wrz 2019, 12:10 »

A tu mamy próbę zrobienia na siłę renomy, zrobienia na skróty, w mocno sztuczny i naciągany sposób.
Gdyby organizator faktycznie chciał robić renomę na siłę, to nie wybrałby kilkudziesięciu zawodników ze specjalnym zaproszeniem, tylko pozwoliłby jechać każdemu, komu się to zamarzy. Wiem, że chętni byli. Dla mnie to logiczne, że skoro istnie PP w Ultramaratonach, to istnieje też możliwość MP w tej dyscyplinie, żeby wyłonić najlepszego z najlepszych. A z tego, co mi wiadomo to PZKol ma daleko gdzieś tę dziedzinę kolarstwa i organizatorom wszelkich ultra chwała za to, że w ogóle chce im się w to bawić. Mogliby pozostać przy BBT i poza tym mieć święty spokój, ale ponieważ lubią to, co robią, więc chce im się chcieć. Dzięki temu wybór przeróżnych wyścigów w Polsce jest teraz całkiem spory, w przeciwieństwie do wcześniejszych lat. Tylko się cieszyć, zamiast marudzić i narzekać. ;)
Uchodzić za idiotę w opinii kretyna to wyszukana przyjemność ceniona wśród smakoszy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Wrz 2019, 12:51 »
Gdyby organizator faktycznie chciał robić renomę na siłę, to nie wybrałby kilkudziesięciu zawodników ze specjalnym zaproszeniem, tylko pozwoliłby jechać każdemu, komu się to zamarzy.
Nie, to zupełnie nie tak. Próba budowania renomy była na zasadzie, że te Mistrzostwa Polski to ma być ekskluzywna impreza zamknięta, dostępna tylko dla wybranych, dla najmocniejszych, dla "best of the best" a nie zwykłych ludzi. Bez możliwości zapisania się na nią - tylko czołówka PP i trochę wybranych mocnych osób z zaproszeniami. Tylko jak widać - zupełnie to nie chwyciło, skończyło się na 15 osobach, z których w dodatku aż 6 nie dojechało do mety, czyli aż takie mocne jednak nie były.

Że skoro istnie PP w Ultramaratonach, to istnieje też możliwość MP w tej dyscyplinie, żeby wyłonić najlepszego z najlepszych.

Tylko, że to jest nic innego niż życzeniowe myślenie. PP wcale nie wyłania najlepszych z najlepszych zawodników. Na BBT najlepszy zawodnik PP był dopiero 7 solo, w open jeszcze dalej. To najlepiej pokazuje, że ten cykl zupełnie nie jest reprezentatywny w wyłonieniu najlepszych, bo wiele mocnych osób w cyklu w ogóle nie startuje, lub ogranicza się do pojedynczych, wybranych imprez.

Dlatego nazywanie tego mistrzostwami kraju jest zupełnie nieuprawnione, to dla mnie tylko próba podniesienia na siłę rangi swojej prywatnej imprezy.

Mogliby pozostać przy BBT i poza tym mieć święty spokój, ale ponieważ lubią to, co robią, więc chce im się chcieć. Dzięki temu wybór przeróżnych wyścigów w Polsce jest teraz całkiem spory, w przeciwieństwie do wcześniejszych lat. Tylko się cieszyć, zamiast marudzić i narzekać. ;)

Organizowanie nowych imprez jest jak najbardziej pozytywne. Ale nie wolno ich nazywać Mistrzostwami Polski - bo jak wykazano to po prostu nielegalne, a przede wszystkim nie fair by prywatną inicjatywę takim mianem określać.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 11 Wrz 2019, 13:01 »
Gdyby organizator faktycznie chciał robić renomę na siłę, to nie wybrałby kilkudziesięciu zawodników ze specjalnym zaproszeniem, tylko pozwoliłby jechać każdemu, komu się to zamarzy.
To chyba nie do końca tak wyglądało. Pomysł na MP pojawił się relatywnie późno. Kiedy okazało się że tych marzących o przejechaniu 1000 km jest jedenastu a marzących o przejechaniu 2000 km jest dwóch. Żeby impreza nie okazała się całkowitą klapą przyszedł pomysł na MP z obligatoryjnym startem czołówki PP (+ dzikie karty gdyby okazało się to niewystarczające). To tylko mój punkt widzenia. W żaden sposób nie podważam dużej sportowej klasy zawodników którzy pojawili się na starcie tych "mistrzostw"...

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 11 Wrz 2019, 13:02 »

A tu mamy próbę zrobienia na siłę renomy, zrobienia na skróty, w mocno sztuczny i naciągany sposób.
Gdyby organizator faktycznie chciał robić renomę na siłę, to nie wybrałby kilkudziesięciu zawodników ze specjalnym zaproszeniem, tylko pozwoliłby jechać każdemu, komu się to zamarzy. Wiem, że chętni byli. Dla mnie to logiczne, że skoro istnie PP w Ultramaratonach, to istnieje też możliwość MP w tej dyscyplinie, żeby wyłonić najlepszego z najlepszych. A z tego, co mi wiadomo to PZKol ma daleko gdzieś tę dziedzinę kolarstwa i organizatorom wszelkich ultra chwała za to, że w ogóle chce im się w to bawić. Mogliby pozostać przy BBT i poza tym mieć święty spokój, ale ponieważ lubią to, co robią, więc chce im się chcieć. Dzięki temu wybór przeróżnych wyścigów w Polsce jest teraz całkiem spory, w przeciwieństwie do wcześniejszych lat. Tylko się cieszyć, zamiast marudzić i narzekać. ;)

Nikt tu nie marudzi i nie narzeka. Kilka osób wyraziło swoje krytyczne zdanie na ten temat i to wszystko. Nie zawsze wszystko wszystkim się podoba, taki jest ten świat, i bardzo dobrze że taki jest - dzięki temu możliwy jest jakikolwiek postęp. Gdyby wszyscy ciągle sobie dogadzali , nie doszukując się słabych punktów to na pewno nie jeździlibyśmy dzisiaj na rowerach tylko biagalibyśmy z dzidą.

Moim zdaniem, mistrzostwami Polski w ultra jest BBT i koniec. To są oczywiście mistrzostwa nieoficjalne. By to sformalizować musiałby to przyklejać oficjalny związek kolarski. Ranga tych zawodów i zainteresowanie nimi są tak duże , że na pewno można je za takie uznać. Ranga ta wykształciła się spontanicznie na przestrzeni lat, przede wszystkim dzięki ciężkiej pracy organizatorów. Swoje oczywiście robi fakt , że BBT ma długą historię i było pierwsze na rynku.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 11 Wrz 2019, 13:07 »
To chyba nie do końca tak wyglądało. Pomysł na MP pojawił się relatywnie późno. Kiedy okazało się że tych marzących o przejechaniu 1000 km jest jedenastu a marzących o przejechaniu 2000 km jest dwóch. Żeby impreza nie okazała się całkowitą klapą przyszedł pomysł na MP z obligatoryjnym startem czołówki PP (+ dzikie karty gdyby okazało się to niewystarczające). To tylko mój punkt widzenia. W żaden sposób nie podważam dużej sportowej klasy zawodników którzy pojawili się na starcie tych "mistrzostw"...

Dzikie karty były wysyłane jeszcze przed Wielkanocą, więc na pewno przed zamknięciem list na 1000 km i 2000 km.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum