Autor Wątek: Kawa w plenerze.  (Przeczytany 87018 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: Kawa w plenerze.
« 14 Wrz 2021, 00:30 »
@Dream Maker
Cafflano Kompresso pozwala wytłoczyć szota niezwykle zbliżonego do espresso z zimną wodą. Latem nadużywam w terenie. Niemniej trzeba mieć dobry młynek, żeby zawczasu sobie ziarno zmielić pod espresso. Równo i drobniutko.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Sty 2023, 12:58 »
Czy może mnie ktoś doedukować, bo jestem zielony w temacie. Czy w kawiarce da się zaparzyć zwykłą czarną kawę, taką do kubka 0,33 l, czy tylko espresso? I jeśli tak, to jaki rozmiar kupić? Gdzieś przeczytałem, że trzeba zawsze sypać kawę do pełna, a nie chcę za każdym razem musieć parzyć np. czterech kaw.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Sty 2023, 13:05 »

Zależnie od stosunku il. wody do kawy w kawiarce kawę zaparzysz każdą.
Dla jednej osoby - zwyczajowo - kupujesz pod filiżankę jedną lub - jeśli do kubka 0,33l - dwie.
Ew. pełny nie wyjdzie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Sty 2023, 13:09 »
Nie trzeba sypać kawy do oporu, wystarczy gdzieś z pół, byleby uklepać (ciśnienie dociśnie ją do sitka)
Czarna americano to jest espresso rozcieńczone wrzątkiem. Więc mały garczek jeszcze?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Sty 2023, 13:14 »
Kawa z moki jest intensywna, a powiedziałbym, że i tak ze cztery razy słabsza niż espresso. Oczywiście nie nadaje się do picia w taki sam sposób jak herbata.

Co do rozmiaru, to jak dla mnie te powszechnie sprzedawane są kolejnym absurdem. Jak dla mnie maksymalny rozsądny rozmiar to '2 cup", a i tak uważam, że kawy będzie sporo na dwie osoby. Sam używam pojedynczej, choć trzeba zaznaczyć, że są mniejsze i większe pojedyncze. Aktualnie mam nierdzewną Bialetti 1 cup i wolałbym, żeby była nawet mniejsza.

O rozmiarze piszę w kontekście picia kawy i unikaniu uzależnienie od kofeiny. Jeśli masz zamiar pić raz dziennie, to nie ma problemu w tym, że masz dwa razy większą kawiarkę i wypijesz więcej. Możesz też używać kawy bezkofeinowej lub mieszać.

Na wyjazdach kawę robię w misce
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 30 Sty 2023, 13:20 »
Hmm, robienie osobno wrzątku to już trochę upierdliwość. A jest faktycznie smaczniejsza z takiej kawiarki niż fusy zalane wrzątkiem, czy to raczej temat dla pasjonatów?

Ja raczej piję kawę jak herbatę, po prostu lubię mieć coś ciepłego w kubku. Bezkofeinową też mam, żeby nie przesadzić z dawkowaniem.

• blog podróżniczy
« 30 Sty 2023, 13:25 »
może kup sobie zestaw do przelewu? Kawa jest łagodna w smaku, masz jej tyle ile sobie przelejesz.
Papierowe filtry są, ale w Am płd widywałem, że parzyli sobie kawę w takich materiałowych skarpetach wielokrotnego użytku :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Sty 2023, 13:26 »
Czy może mnie ktoś doedukować, bo jestem zielony w temacie. Czy w kawiarce da się zaparzyć zwykłą czarną kawę, taką do kubka 0,33 l, czy tylko espresso? I jeśli tak, to jaki rozmiar kupić? Gdzieś przeczytałem, że trzeba zawsze sypać kawę do pełna, a nie chcę za każdym razem musieć parzyć np. czterech kaw.
Nie słuchaj worka, popatrz na pojemność, mierzoną w normalnych jednostkach i swoje upodobania.
Tu masz np kawiarkę "4-cup": https://www.przyjacielekawy.pl/p/kawiarka-bialetti-moka-express-4-cup/ i w opisie podają pojemność zbiornika na wodę: 0,19 l.
Kawy wyjdzie zawsze trochę mniej, czyli "1 cup" < 50ml

Całkiem OK jeśli dla ciebie kawa to espresso.
Jeśli nie i tak jak ja wolisz pić w czymś większym od naparstka to wybierz taką, która ci odpowiada pojemnością. Dla mnie min to 4-cup (co prawda wolałbym 6-cup, ale od biedy wystarczy a mniej miejsca zajmuje).

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 30 Sty 2023, 13:29 »
Ok, czyli po prostu wsypujesz mniej kawy?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 30 Sty 2023, 13:30 »
może kup sobie zestaw do przelewu? Kawa jest łagodna w smaku, masz jej tyle ile sobie przelejesz.
Papierowe filtry są, ale w Am płd widywałem, że parzyli sobie kawę w takich materiałowych skarpetach wielokrotnego użytku :)
Znaczy z nogi do ekspresu czy odwrotnie? ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Sty 2023, 13:32 »
Ok, czyli po prostu wsypujesz mniej kawy?
Jeśli to do mnie to jak najbardziej tak.
W domu mam kilka kawiarek, ale najczęściej używam takiej na 2 filizanki, ale że ja piję kawę 2-3 razy częściej od żony, a nie chce mi się wyciągać z szafki mniejszej kawiarki, skoro na wierzchu mam tę dwuosobową, to zwykle wsypuję połowę kawy, wlewam połowę wody i tyle.

• blog podróżniczy
« 30 Sty 2023, 13:34 »

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 30 Sty 2023, 13:41 »
I jeszcze jaką aromatyczną... Muszę wypróbować do filtrowania nalewek. Filtry papierowe szybko się zapychają a taki:
https://allegro.pl/oferta/2-sztuki-siatkowy-filtr-do-kosza-do-kawy-filtr-12556320660
jednak puszcza trochę grubszych frakcji, tzw. cukrowe mącioły.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 30 Sty 2023, 15:49 »
Hmm, robienie osobno wrzątku to już trochę upierdliwość. A jest faktycznie smaczniejsza z takiej kawiarki niż fusy zalane wrzątkiem, czy to raczej temat dla pasjonatów?

Ja raczej piję kawę jak herbatę, po prostu lubię mieć coś ciepłego w kubku. Bezkofeinową też mam, żeby nie przesadzić z dawkowaniem.

Nie będę się rozpisywał ale porównywanie zalewajki do kawiarki to profanacja tego czarnego złota.

Proponuję zakup kawiarki z reduktorem np. 6/2 lub 3/1. Będziesz zadowolony. Z marek polecam Gatta lub Bialetti.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 30 Sty 2023, 16:30 »
Ej, ale jak się nie nasypie do kawiarki do pełna, tylko np. połowę, to zupełnie nie działa ona, jak trzeba! Równie dobrze można dobie przelew zrobić, ale to nie ten typ palenia kawy.

Jeśli chcesz mieć dużą pojemność, to kup sobie aeropress w wersji podróżnej (300ml)

Albo z dripa :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum