Używam i sobie chwalęhttps://www.ceneo.pl/54953854pasują filtry od ekspersu przelewowego No 4.
Jak w żarcie o jednym betoniarzu z partii.
Jak parzycie "dobrą" kawę?
Po ostatnim zdjęciu z ognia warto chwilę zaczekać aż fusy opadną. Można postukać w garnuszek, albo wpuść kilka kropi zimnej wody, co przyspieszy proces. Napój zlewamy delikatnie i powoli z wierzchu do naczynia, z którego będziemy konsumować. Przy odrobinie wprawy fusy zostaną na dnie naczynia, w którym kawa była gotowana.
Zamieszanie spowoduje opadnięcie frakcji stałych i nic nie wyjdzie z pienienia się naparu i wpłynie na smak napoju.
@Globalbus - kawę "osmańską" pijemy gorącą. Nie radzę pić z tego samego naczynia, w którym gotowałeś, chyba że tytanowe - jest wówczas szansa, że nie stracisz ust.