Autor Wątek: Kawa w plenerze.  (Przeczytany 87015 razy)

Offline Mężczyzna poglos

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.04.2013
Odp: Kawa w plenerze.
« 16 Cze 2020, 08:15 »
Podczas czterodniowego wyjazdy testowaliśmy sposób Jędrzycha (tytanowy garnuszek zamiast kawiarki). Wychodziło super, bez pudła (chociaż zastanawiałem się, ile trwa ta chwila, na którą zdejmuję kawę z ognia :) kawa drobno zmielona w domu, z dodatkiem kardamonu i odrobiny goździków, w smaku gęsta i aromatyczna. Wypas, dzięki za patent.
--
who Jah bless no man curse

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
« 26 Lip 2021, 10:46 »
Wiem, że to wątek o kawie, ale może ktoś pomoże,  nabyłam taki czajnik do herbaty i herbata wychodzi mętna, z paskudnym osadem. Próbowałam różnych rodzajów wody i czasem jest lepiej, ale jestem nieszczęśliwa z tego powodu. Jest to aluminiowy niemiecki czajnik Mil Tec z sitkiem w środku.  Czy ktoś wie co może być przyczyną?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lip 2021, 12:59 »
to jest nieanodowane aluminium? Z tego herbaty się raczej pić nie powinno, bo aluminium uwalnia się do roztworu.

My home is where my bike is.

Offline MariaMaria

« 26 Lip 2021, 18:29 »
O o, to można w tym gotować tylko wodę? Ale już nie parzyć,  tak?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lip 2021, 18:33 »
ja bym wykonał prosty eksperyment. Zagotuj wodę na herbatę, ale naparz dopiero w kubku.
Być może z czasem efekt będzie mniej widoczny, jak czajnik się trochę zestarzeje (i będzie miał warstwę tlenków w środku)

My home is where my bike is.

jendrzych

• Gość
« 26 Lip 2021, 18:54 »
Z nieanodowanym aluminium jest nieciekawie - nie lubi się z odczynami kwaśnymi i zasadowymi, które wchodzą w reakcję z tlenkami glinu. Gotowanie wody powinno być bezpieczne, ale parzenie lub gotowanie innych rzeczy - niekoniecznie.
Poszukałbym naczynia anodowanego lub ze stali nierdzewnej.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Lip 2021, 21:10 »

I ja to bym zutylizował (żółty worek).
Poważnie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline MariaMaria

« 26 Lip 2021, 23:08 »
To co polecacie kupić? Koniecznie do parzenia herbaty

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 27 Lip 2021, 07:06 »
Termite ma czajnik z herbatą w nazwie, ale najładniejszy jest chyba czajniczek firemaple antarcti - https://firemaplegear.com/products/antarcti-stainless-steel-kettle-1-liter-camp-kettle (najtaniej na allegro).
A jak ma być alu, to optimus.

Offline MariaMaria

« 27 Lip 2021, 08:23 »
Dzięki.  To już na kolejny wyjazd, jestem teraz na Mazurach i chyba po prostu będę gotować w nim samą wodę.

jendrzych

• Gość
« 27 Lip 2021, 11:07 »
W Decathlonie jest stalowy czajniczek za 40 PLN.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 27 Lip 2021, 13:23 »
Wiem, że to wątek o kawie, ale może ktoś pomoże,  nabyłam taki czajnik do herbaty i herbata wychodzi mętna, z paskudnym osadem. Próbowałam różnych rodzajów wody i czasem jest lepiej, ale jestem nieszczęśliwa z tego powodu. Jest to aluminiowy niemiecki czajnik Mil Tec z sitkiem w środku.  Czy ktoś wie co może być przyczyną?

Po kilku gotowaniach wody materiał czajnika nie powinien wpływać na smak herbaty. Obstawiałbym wodę. Generalnie herbata z twardą (i mineralną) wodą się nie lubią. W zasadzie żadna woda mineralna nie nadaje się do parzenia herbaty. Jeśli woda z butelek to źródlana lub nisko zmineralizowana.
Dawniej używałem kubka aluminiowego teraz używam tytanowego i nie wyczuwam różnic w smaku herbaty czy kawy.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 27 Lip 2021, 17:23 »
Też zauważyłem osad w herbacie, gotowanej na wodzie wysoko zmineralizowanej (Muszynianka).
Gotuję w kubku stalowym (nierdzewnym).

Natomiast menażke mam aluminiową (bez anody). I po zagotowaniu czystej wody mineralnej, mam osad (kamienia) na ściankach.

Podobno aluminium na garnki sie nie nadaje (może być szkodliwe).
Tylko ile tej wody się wypiję?
Kilka razy w roku, na wyjeździe/campingu.
Co innego gotowanie codzienne w czajniku aluminiowym, wtedy można wchłonąć więcej tego aluminium.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 27 Lip 2021, 17:51 »
Praktycznie wszystkie kawiarki wykonane są z aluminium

Muszą być regularnie używane, bo w przeciwnym przypadku kawa ma dziwny posmak. Może to podobny przypadek.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline MariaMaria

« 27 Lip 2021, 18:58 »
Tak, specjalnie kupowałam wodę źródlana, próbowałam tej na kempingu i nic.  Nawet sama woda zagotowana pozostawia ten osad. Taka mętna woda, jakby z mlekiem.   Podoba mi się ten z Decathlonu,  ale teraz nie zamówię,  bo jesteśmy w innym miejscu codziennie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum