Autor Wątek: Wyprawa  (Przeczytany 3267 razy)

Offline Kobieta Magda27

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.06.2019
Wyprawa
« 11 Cze 2019, 04:20 »
Witam,

To może wyda się głupie, bo każdy mnie utwierdza w tym przekonaniu :(, ale szukam osoby/osób, który miałyby ochotę i doświadczenie, na to żeby wybrać się w podróż rowerową z Polski do przykładowo Hiszpanii. Tu nie chodzi o to, że mam jakiś konkretny cel, w sensie, żeby nie wyszło, że tak sobie strzeliłam, ale nie wiem jak to ująć, lubię jeździć  na rowerze, ale zawsze każdy mnie hamował jeżeli chodzi o jakieś pomysły... takie jeżdżenie na rowerze bez celu nigdy mnie nie kręciło, tym bardziej, że wydaje mi się, że jestem typem wojownika i lubię przygody :)
 Dodam jeszcze, że nie mam żadnego doświadczenia, jeżeli chodzi o takie wyprawy, do moich największych osiągnięć należy przejechanie w ciągu dnia ok 40-50 km, ale dla mnie to mało :) lubię wyzwania :) oczywiście, postaram się w miarę możliwości dostosować do wszelkich uwag :)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Odp: Wyprawa
« 11 Cze 2019, 07:45 »
Zacznij np tygodniową wyprawę po Polsce...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 11 Cze 2019, 08:42 »
Słusznie czynisz szukając kogoś z doświadczeniem. Próbuj raczej dołączyć do jakiegoś wyjazdu zanim zaczniesz organizować własny. I zacząłbym od mikro przygód. Choćby trzy dni "wokół komina"... Nie dlatego, że wyprawa do Hiszpanii jest złym pomysłem. Ale dlatego, żebyś wcześniej poznała, choć pobieżnie, swoje możliwości. Zidentyfikowała potrzeby i braki sprzętowe. A także zobaczyła, czy Ci się to w ogóle spodoba. Takie "rozpoznanie bojem" zrób :wink: Pojawi się mnóstwo pytań, ale stopniowo poznasz odpowiedzi.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna wujek Włodek

• Miasto: wieś W-wka.
  • Na forum od: 28.05.2019
« 11 Cze 2019, 09:35 »
Cóż, Magda. Rada od wuja może być tylko jedna: ŁADUJ.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 11 Cze 2019, 11:04 »
Wszystko się da się jak się chce się ;)
ale skoro piszesz, że lubisz z rowerowania czerpać przyjemność, to jak już napisali przedmówcy - zrób mini wycieczkę 2-3 dni gdzieś po Polsce. Zrób dziennie coś około setki.
Taki mini wypad da Ci już całkiem dużo informacji zwrotnych, przydatnych na długiej trasie (chociaż takowa i tak doda kilka niespodzianek od siebie - np. kryzys psychiczny po tygodniu czy dwóch, czego nie doświadczysz na wyprawie 2-3 dniowej).
Przede wszystkim sprawdzisz też, czy masz wygodne siodełko, bo jak wybierzesz się do Hiszpanii to dupsko będzie bolało najbardziej :)

Offline Kobieta Magda27

« 11 Cze 2019, 13:33 »
No może to i racja, że jak na pierwszy raz nie mam co się porywać na jakieś super dalekie podróże, chociażby właśnie dlatego, że nawet nie bardzo wiem co ze sobą zabrać i jak to ma wszystko wyglądać, co do siodełka, to zawsze po pierwszym dniu w sezonie rowerowym boli, a potem to już z górki :), więc moje pytanie jest następujące:
1. Co jest potrzebne? Żeby nie okazało się po drodze, że właśnie tej rzeczy mi brakuje.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 11 Cze 2019, 13:36 »
Tu jest taki temat, gdzie spis potrzebnych rzeczy był długo wałkowany:

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=341.0

Proponuję przejrzeć choćby pobieżnie - ludzie wklejali swoje listy albo polemizowali z zasadnością tego i owego.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Magda27

« 11 Cze 2019, 13:46 »
O, dzięki wielkie, na pewno sprawdzę :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Cze 2019, 13:55 »
No może to i racja, że jak na pierwszy raz nie mam co się porywać na jakieś super dalekie podróże, chociażby właśnie dlatego, że nawet nie bardzo wiem co ze sobą zabrać i jak to ma wszystko wyglądać, co do siodełka, to zawsze po pierwszym dniu w sezonie rowerowym boli, a potem to już z górki :), więc moje pytanie jest następujące:
1. Co jest potrzebne? Żeby nie okazało się po drodze, że właśnie tej rzeczy mi brakuje.
Wybierz się na 1 (jeden) nocleg (2 dni + 1 noc).
Wbrew pozorom to naprawdę fajna odmiana w  życiu, bez porównania z dwoma dniami na rowerze i noclegiem we własnym łóżku.
Bez względu na to czego zapomnisz do rana z tego powodu nie umrzesz.

« 11 Cze 2019, 13:56 »
To może, ten-tego, wujek napisze w punktach. Potrzebne są:

1. Świadomość możliwości (i ich ograniczeń) własnego ciała (tak, pupa included, ale przede wszystkim idzie o plecy i dolne siłowniki, kolana, niekiedy nadgarstki) oraz psyche. Ile wydolisz, ile musisz odpoczywać, żeby normalnie pojeździć, ile żeby dać z siebie maxa i być trupem (warto...), jakie temperatury tolerujesz itp.

2. Mapa, czasem kilka. Ja jeszcze korzystam z papierowych, bo jestem konserwa. Latami czytałem mapy na dobranoc, ale to bez sensu, choć znajomość tego i owego na wylot się przydaje. Ale zdecydowanie czytnik z czymś do przecz(yt/ek)ania deszczu (oby padało tylko w nocy i delikatnie mrzyło na podjazdach...).

3. Potrzebne są rzeczy osobiste - wg mnie ubranka, kosmetyki, coś do spania ("w" i "pod"), telefon i aparat to niezbędne minimum i cały czas pracuję nad tym, żeby było blisko maksimum, nawet kosztem okazjonalnego zmarznięcia. Elementarne sprawy lekarskie/opatrunkowe. Oczywiście wszystko dostosowane do miejsc, w które chcesz trafić.

4. Być może zapas żarła i kuchnia. Ja wolę uzupełniać  i żreć praktycznie na bieżąco.

5. Wiedza (niechby i podstawowa) o sprzęcie, na którym jedziesz. Orientacyjna trwałość, na wypadek złego zbiegu tego i owego wypada wiedzieć, na ile będzie to do wyserwisowania. Podstawowe narzędzia. Dla mnie: 2 dętki, 1 zwijana opona, klucze, łatki, klej, talk, nożyk.

6. Pewna doza bezczelności, jeśli nocujemy w slavic-campach, czyli nieoficjalnie. Nie mam problemu z wbiciem w zrujnowany czy opuszczony domek, ew. jak rok temu - na budowę. Ważne, żeby wbijać po ciemku, zwijać się naprawdę wcześnie i nie zostawiać po sobie śladów. I tym bardziej śmieci.

7. Wiedza o tym, czy i z kim ew. chcesz jechać. Jeżdżę sam, więc nic nie doradzę.

8. Umiejętność mycia się w zimnej wodzie - chyba warto. Ja przynajmniej nie znoszę po 8-10 h jazdy (oczywiście z pauzami!) tak po prostu wyschnąć i usnąć, choć ponoć praktyka czyni mistrzem.

9. Trochę kasy nie zaszkodzi. Trzeba wyczuć punkt, w którym zarabia się jej już aż tyle, że na miesiąc-półtora nie da się wyjechać... ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2019, 14:28 wujek Włodek »

Offline Kobieta Magda27

« 11 Cze 2019, 14:07 »
No własnie dlatego chcę zrobić coś więcej, aniżeli tylko przejechanie bez celu tych kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrów i potem powrót do własnego łóżka w poczuciu tego, że znów nie czuję się do końca usatysfakcjonowana dniem i czegoś mi zabrakło. Dlatego też chcę teraz postawić na jakiś cel, ale wiadomo, że takiemu laikowi jak ja ciężko podejść do tematu nie podpalając się przy tym za bardzo plus to, że raczej znajomi i partner nie podzielają mojego entuzjazmu takimi pomysłami, więc nie mam co liczyć na rady od nich ;) więc po przeczytaniu Waszych wiadomości, faktycznie postawię na ciut mniej zwariowane miejsce, w Polsce, żeby sprawdzić, czy wogóle dam radę. :)

« 11 Cze 2019, 14:22 »
...zazdroszczę świeżości spojrzenia - zbieranie batów też ma swój urok ;D

Offline Kobieta Magda27

« 11 Cze 2019, 14:25 »
Zbieram baty hobbystycznie ;) Po prostu wiem, że jeżeli teraz czegoś nie zrobię, to już to nigdy nie nastąpi ;), więc nie chce już sugerować się tym co mówią znajomi, rodzina, bo to nie wróży nic dobrego, postawię ich przed faktem i niech sobie myślą co chcą :)

« 11 Cze 2019, 14:44 »
Nie żebym niejawnie wypytywał czy sondował - ale jeśli 27 to wiek, a nie rocznik, to masz jeszcze mnóstwo czasu... Ja zacząłem w 2001 i do dziś jeżdżę. Z drobną przerwą na co inszego (wspinanie - ale to wymagało ludzi, a z ludźmi bywa różnie; podobnie z ich perspektywy - ze mną bywa różnie). Więcej: jeżdżę coraz szybciej, a minęło już 18 lat od pierwszego wyjazdu... ale ten czas leci.

PS Znajomym chyba nic do tego; rodzina - co innego.

Aha; jednego do listy nie dodałem - ale nie wiem, na ile to jest problem w Twoim przypadku -  naprawdę musisz pewnie czuć się na rowerze w ruchu drogowym - nie wszędzie znajdziesz ścieżki, a czasem znajdziesz tunel :)
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2019, 14:58 wujek Włodek »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Cze 2019, 14:50 »
A masz sprzęt turystyczny? Jeżeli tak to polecam wyprawę z namiotem. To inna inszość.
Oczywiście rady o krótkiej wycieczce po Polsce są słuszne i rozsądne, ale na drodze z Polski do Hiszpanii też ludożerców nie ma. Jak mykniesz na 2 noclegi w RP i stwierdzisz, ze to jest TO, to się nie oglądaj tylko pakuj manele i jedź gdzie serce zapragnie. Ekwipunkiem się specjalnie nie przejmuj. Na trzy dni w Polsce zabierzesz niemal to samo co na miesiąc.
Nie daj się zniechęcić!
Nie myśl za dużo - jeśli wiesz, że coś może pójść źle i podejmiesz stosowne środki zapobiegawcze, to źle pójdzie coś innego.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum