Autor Wątek: Naprawa opony?  (Przeczytany 3128 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Naprawa opony?
« 14 Cze 2019, 16:20 »
Hej ho!

Przez jakiś czas dziwiłem się, dlaczego tak wszyscy narzekają na drutowe Mondiale... Że niby cienkie ścianki... Cóż, ja nie miałem żadnych problemów - aż do dzisiaj, kiedy odkryłem, że domniemana "guma" to w rzeczywistości rozcięcie w boku opony, na prawie całą szerokość ścianki...

Po dokładniejszych oględzinach, w innych miejscach oponie też "daleko do ideału".

Opona do śmieci? Czy ma ktoś jakieś patenty na naprawę? Próbował ktoś np takiego podejścia? Zszywanie opony nicią dentystyczną plus łatka plus klej do gumy:
https://www.liveabout.com/repair-a-sidewall-gash-in-a-bike-tire-365503

Pod gwarancję to chyba nie podchodzi? Opony kupione akurat 2 lata i tydzień temu :/

« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2019, 16:28 Rolf »

Offline Mężczyzna wujek Włodek

• Miasto: wieś W-wka.
  • Na forum od: 28.05.2019
Odp: Naprawa opony?
« 14 Cze 2019, 16:45 »
Hm; jeżdżę na ciętej oponie. Kawałek opaski do obręczy plus super glue. Ale jeżdżę na potencjalnej minie/bombie. Od dwóch tygodni spokój - względny, dziura w miarę stabilna.

Jakie tam masz ciśnienie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Cze 2019, 17:55 »
Jak z boku prawie nie ma oplotu, to jak ta opona ma trzymać dętkę? ;) Kup coś normalnego, nawet zwykłego taniego marathona greenguard.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 14 Cze 2019, 19:17 »
Jak bardzo chcesz ją ratować, to bym kombinował z wstawieniem od wnętrza boku innej, niedrutowanej opony i klejenie ze zszywaniem... Do jazdy po okolicy powinno zdać egzamin  :icon_smile2:

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Cze 2019, 19:18 »
Mam tak samo uszkodzonego Mondiala, naprawiłem podklejając łatką. Łatką ale specjalną do naprawy opon. Jest trochę grubsza niż typowa do dętek i nie jest rozciągliwa w jednym kierunku.
Ustawiasz odpowiednio, aha klej też specjalny, niebieski Remy Tip-Top.
Działa już z cztery lata, przebiegu nie wiem bo opony z kołami rotują między rowerami.
Jadąc po dosyć równym asfalcie, niestety delikatnie czuć łatę.
O tego typu, oczywiście musisz dobrać rozmiar, ja kupuje w sklepach Grene.
https://sklep.tiptopol.pl/naprawa-opon/material-wulkanizacyjne/wklady-do-opon-radialnych/radialny-wklad-naprawczy-110-tl-75-x-55-mm-rema-tip-top.html
Naprawa pewna, przy 5 at  rozcięcie rozchodzi się w najszerszym miejscu na 2mm.
Ja naprawiałem prawie nową oponę, dokładnie po pięciu dniach od zakupu, myślę, że pojeździ do zużycia. Obejrzyj swoją czy warto naprawiać.
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2019, 19:28 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 14 Cze 2019, 22:11 »
Wyciąć łatkę z boku innej opony z nadmiarem co najmniej 3 cm, odtłuścić, przykleić klejem do dętek, napompować przed wyschnięciem kleju, zostawić na kilka godzin.

Awaryjnie w trasie sprawdzają się banknoty, oczywista bez klejenia.

Offline Mężczyzna Rolf

« 14 Cze 2019, 22:12 »
Jak z boku prawie nie ma oplotu, to jak ta opona ma trzymać dętkę? ;) Kup coś normalnego, nawet zwykłego taniego marathona greenguard.

Jedno wiem na pewno, Schwalbe już nie kupię.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 14 Cze 2019, 23:33 »
Ja bym się cieszył, że sprawa załatwiona i mam pretekst by tę dziadowską oponę wymienić na coś normalnego ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Cze 2019, 23:43 »
Zdaje się, że droższe opony, podobnie jak drogie telefonu, mają bardziej podatne na uszkodzenia boki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Cze 2019, 23:51 »
Zdaje się, że droższe opony, podobnie jak drogie telefonu, mają bardziej podatne na uszkodzenia boki.
Ta nie jest droga (nigdy nie była). To tylko dziadostwo z odciśniętym wzorem bieżnika z Mondiala. Ścianki boczne "z papieru", niski stopień ochrony antyprzebiciowej i kiepska mieszanka gumy.

Mondial zwijka trzyma dobrze, przejechałem Azję i Amerykę Południową, łącznie ponad 25 tys km :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Cze 2019, 00:03 »
No wniosłeś tym postem bardzo dużo do wątku. Szukam lornetką i lupą, nie widzę

Wyjaśnię. Marathon Mondial drutowy to tańsza wersja problemu posiadania francuskiego samochodu. Co chwilę psuje się powrót wajchy od kierunkowskazów i wyrabiasz sobie nawyk cofania jej ręką, zacina klapa od bagażnika i akceptujesz że mrożonki będą miękkie nim wydobędziesz je z auta, pęka tłumik i tolerujesz smród benzyny i hałas, przepalają żarówki i uczysz się jeździć z jednym światłem mijania albo urywa dźwignia regulacji położenia fotela i też przywykasz do niewygodnej pozycji. Co jakiś czas ładujesz kasę w drobne naprawy, ale jeździsz tym rzęchem 20 lat bo — jak na złość — żaden podstawowy układ nie zawodzi i nie ma poważnej awarii, która jednorazowo i dobitnie uzasadniłaby wymianę samochodu na porządny.

Tym samym jest Mondial. Na mokrym się ślizga ale wiesz o ile zwolnić by nie wyrżnąć o asfalt, na piasku pływa ale mocniej pociśniesz i pojedzie. A cholerstwo po 10kkm nawet nie wygląda na zużyte ;)

Online Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 15 Cze 2019, 00:17 »

Jedno wiem na pewno, Schwalbe już nie kupię.

Ostatnio miałem lepszy numer.
Od lat jeżdżę na schwalbowskich landcruiserach,
niedawno złapałem kapcia więc ściągnąłem nową (miesiąc jeżdżoną oponkę), załatałem dętkę, próbuje założyć z powrotem landcruisera a tu zonk, opona zwiększyła średnicę i nie daje się osadzić na obręczy. Jak magik w cyrku tasowałem koło z oponą i nic :)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 15 Cze 2019, 10:09 »

Offline Mężczyzna wujek Włodek

• Miasto: wieś W-wka.
  • Na forum od: 28.05.2019
« 15 Cze 2019, 13:27 »
Jednej rzeczy nie rozumiem - czy to jest sprawa, która wyniknęła "spontanicznie" w czasie eksploatacji, czy poprzez najazd na przedmiot tnący? ("jazdę po butelce piwa" ;) Bo jeśli pierwszy wariant, to wywaliłbym w jasną cholerę...

Offline Mężczyzna Rolf

« 15 Cze 2019, 19:03 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, niektóre nawet były na temat.
^_^

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum