Autor Wątek: wycieczki widokowo kulinarne  (Przeczytany 155695 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: wycieczki widokowo kulinarne
« 29 Lis 2022, 23:32 »
Wiesz...
 Może i masz dużo racji ale ... Na ostatnim złocie spotkałem parę, któryś mi bochenek chleba do podwiezienia dała. Później odszukała Zatem Ultra, śmieszne ma oblicze
Osobiście uważam to za dyskusje akademicka. Ortodoksyjne stanpwiska wyrządzają tyle samo dobra co zła.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Lis 2022, 00:17 »
Wiesz...
 Może i masz dużo racji ale ... Na ostatnim złocie spotkałem parę, któryś mi bochenek chleba do podwiezienia dała. Później odszukała Zatem Ultra, śmieszne ma oblicze

Ale zlot to nie jest miarodajny do oceniania wygody systemu bikepackingowego. To jest wyjazd z 1-2 noclegami, trzeba zabrać jakieś ciuchy do chodzenia, ktorych się na wyprawę nie bierze itd. Ja tam jechałem najpierw bardzo terenowy Szlak Orlich Gniazd, później ponad 250km po asfalcie z Markiem i Zbyszkiem, więc zupełny misz-masz gatunkowy i jechałem bez torby w ramie, a Marek Dembowski chyba tylko z podsiodłówką itd. A jakbym nie miał wyjścia - to dałbym radę upchnąć taki chleb, po prostu skorzystaliśmy z Twojej pomocy, gdy trafiła się taka okazja. Na wyprawę, gdzie wiesz, że trzeba być samodzielnym pakuje się inaczej. A czasem trzeba trochę porzeźbić z upchaniem paru rzeczy, doczepić dwie torebki do podsiodłówki jak tu; ale to dotyczy najczęściej odcinków dojazdowych ze sklepu na biwak:

Nie można oczekiwać, że będziemy mieli aż taki luksus jak z sakwami, to jest coś za coś.
Osobiście uważam to za dyskusje akademicka. Ortodoksyjne stanpwiska wyrządzają tyle samo dobra co zła.

To nie chodzi o przekonywanie który system jest lepszy, bo to zależy od tego gdzie jedziemy. Zdajesz sobie sprawę, że pewnych tras z dużym bagażem się nie przejedzie lub będzie to bardzo upierdliwe. Byliście w Jordanii i tam już większy bagaż stwarzał szereg ograniczeń, niektórzy z Waszej paczki musieli nadrabiać szosami itd. I masz wystarczająco doświadczenia by wiedzieć, że pewne trasy wymuszają małą wagę bagażu, to jest warunek sine qua non. Bez przestawienia się na ten system pewne trasy będą poza naszym zasięgiem i to często są trasy o wybitnych walorach widokowych. I to jedynie chciałem przekazać.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 30 Lis 2022, 18:32 »

taki woreczek za 10 zł , tez ułatwia życie
malutki .. w sam raz na zakupy na biwak

« Ostatnia zmiana: 30 Lis 2022, 22:36 rufiano »

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Gru 2022, 12:03 »
taki woreczek za 10 zł , tez ułatwia życie
malutki .. w sam raz na zakupy na biwak

Ja w tym celu, od wielu lat używam Sea to Summit Ultra-Sil Day Pack. Mały i lekki, i nawet całkiem wygodny jak trzeba użyć.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2022, 12:43 »
A ja z Decathlonu za 9,99, choć teraz chyba go przerobili i znacznie podrożał.
Do 14,99  ;)
https://www.decathlon.pl/p/plecak-forclaz-travel-100-10-l/_/R-p-309861?mc=8560403

Offline PABLO

« 1 Gru 2022, 13:14 »
Jak ja kupowałem, to w Decathlonie jeszcze tego nie było. W ogóle trudno było wtedy o takie wynalazki.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Gru 2022, 13:27 »
Ja w tym celu, od wielu lat używam Sea to Summit Ultra-Sil Day Pack. Mały i lekki, i nawet całkiem wygodny jak trzeba użyć.

A ja nie uważam tego plecaka za wygodny, a też go posiadam. W tego typu plecakach beznadziejne są paski, nic nie trzymają ustawionej długości. Tylko naładujesz trochę więcej rzeczy - to ustawiona długość paska zjeżdża na maksymalny zasięg i w efekcie plecak masz niemal na tyłku. To już lepsze są sznurkowe plecaki, nie są aż tak małe po złożeniu, ale wygodniejsze do jazdy.

Offline PABLO

« 1 Gru 2022, 13:58 »
W tego typu plecakach beznadziejne są paski, nic nie trzymają ustawionej długości. Tylko naładujesz trochę więcej rzeczy - to ustawiona długość paska zjeżdża na maksymalny zasięg i w efekcie plecak masz niemal na tyłku.

Ja nie miałem tego problemu. A czasem woziłem na biwak 10 litrowy baniak Ortlieba pełen wody, albo duże zakupy. Może to kwestia rocznika/partii materiału?

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 1 Gru 2022, 14:51 »
@Wilk Uważasz to za dobre ? Można nosić, ale nie jadąc na rowerze i to na jednym ramieniu (lubią te sznurki z węzełkami przelatywać, a z czasem nawet obrywać końcówki), bo na obu plecy bolą i wrzynają się w ciało. Chyba, że coś naprawdę lekkiego transportujemy :) Pleca(cze)k to jednak to, z dobrymi paskami nie ślizgowymi ;) I w sumie ten sznurkowy po zaciśnięciu czupryny zero regulacji długości owych sznurków leci po sam tyłek :D

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 5 Gru 2022, 10:02 »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Gru 2022, 10:40 »
Genialne. Ogromnie zazdroszczę. Widzę, ze warun pogodowy mieliście doskonały. Kusiło mnie, ale... może następnym razem :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Gru 2022, 11:38 »
bardzo fajnie, ale chyba wolę to zrobić jak będzie ciut cieplej

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
« 5 Gru 2022, 14:56 »
Fajna przygoda. Piękne zdjęcia nasycone przygodą i kolorami jak na T3 porę roku.

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 5 Gru 2022, 15:07 »
Skromna galeria mojego autorstwa https://photos.app.goo.gl/WEzgNMXfTm7MZSdp8

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 5 Gru 2022, 15:27 »