Autor Wątek: etrex 35 - przesyłanie pliku gpx z telefonu przez bluetooth  (Przeczytany 2105 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Czy jest możliwość przesłania pliku gpx ze śladem na etrex 35 przez bluetooth? Wydaje się to bardzo naturalną opcją, ale za nic nie mogę znaleźć sposobu na to. Komuś się coś podobnego udało? A jeśli nie, to czy jest jakaś inna możliwość (poza kabelkiem)? Podejrzewam, że zewnętrzną kartą pamięci można to zrobić, jeszcze nie próbowałem.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Czy jest możliwość przesłania pliku gpx ze śladem na etrex 35 przez bluetooth? Wydaje się to bardzo naturalną opcją, ale za nic nie mogę znaleźć sposobu na to. Komuś się coś podobnego udało?
Też bezskutecznie z tym problemem walczę. Przez kabel: tak. Przez bluetooth: nie mogę dać rady  >:(

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Raczej nie ma takiej możliwości.

Raczej nie ma takiej możliwości.
?
Po uruchomieniu urządzenia i przyciśnięciu jedynego przycisku (zasilania) wchodzimy do głównego menu i jest "prześlij bezprzewodowo". Otwierają się wtedy dwie opcje: Wyślij lub Odbierz. Mimo sparowania urządzenia z komórką przez Garmin Connect nie mogę ani wysłać ani pobrać śladów. Po dotknięciu Wyślij lub Odbierz pojawia się komunikat o wyszukiwaniu urządzenia i Garmin z telefonem się nie widzą gdy w tym samym czasie z urządzenia na telefon poprzez Garmin Connect samoczynnie przekazywane są ślady (aktywności). Ba nawet otrzymuję powiadomienia np sms lub o połączeniach telefonicznych. W menu telefonu o połączeniu bluetooth Garmin jest wykazany jako jedno z wielu urządzeń połączonych.
Miałem nadzieję, że na komórce będzie można przygotować ślad i wysłać bezprzewodowo do Garmina bo obserwując co proponuje garminowska nawigacja na znanych mi drogach, to utwierdzam się w przekonaniu, że korzystanie z nawigacji w urządzeniu to ostateczność.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Tam chyba jest bluetooth podobny jak w opaskach na rękę itp (tzw bluetooth low energy). Funkcjonalności przesyłania plików może zwyczajnie nie być.
To menu z wysyłaniem jest przez ANT+

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tam chyba jest bluetooth podobny jak w opaskach na rękę itp (tzw bluetooth low energy). Funkcjonalności przesyłania plików może zwyczajnie nie być.
To menu z wysyłaniem jest przez ANT+

Chyba ten model rzeczywiście nie obsługuje przesyłania plików, pomimo że posiada BT, a owo przesyłanie plików ogranicza się do przesyłania z jednego do drugiego Garmina. Trochę to słabe bo to fajna funkcja, w rowerowej serii Edge jest taka możliwość w obie strony.

• blog podróżniczy
ewentualnie można spróbować z adapterem ANT+ wpiętym do telefonu + aplikacja. (adapter 10 dolców na ali)

osobiście kopiuję sobie GPXy przy pomocy przejściówki USB OTG i kabelka. Może nie wygląda to zbyt profesjonalnie, ale działa ;)

Czyli do telefonu podpinam np takie coś:
https://allegro.pl/oferta/adapter-otg-host-do-micro-usb-przejsciowka-kabel-7789623518?bi_s=internal&bi_c=59467&bi_m=elektronika-art-offer-tiles&bi_term=poradnik
a do tego kabel, który był przy garminie i można po kablu przekopiować ślad ze smartfona na garmina?

• blog podróżniczy
dokładnie tak. Chociaż ja wolę te przejściówki w formie bezkabelkowej (nie zepsuje się kabel).

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Dzięki za odpowiedzi.
Jasne, że przejściówka zadziała, skoro z komputera też można. Tylko, że to kolejny gadżet, który trzeba wozić - same kabelki to 3 sztuki (do GPS - mini, do ładowarki akumulatorów - micro, do telefonu - USB-C. Aha, jeszcze syn ma jakiegoś smartwatcha garminowego ze swoim kabelkiem niepodobnym do niczego, ale o to już się sam martwi.

Nie rozumiem, co prawda, dlaczego w edgach się da, a tutaj nie, no ale niech będzie. Skończy się na przejściówce (którą pewnie i tak zgubię).
BTW, też wolę zaplanować trasę np. w brouterze, i potem jechać po śladzie, stąd moje pytanie.

• blog podróżniczy
Mam przejściówkę z micro na mini usb, także kabelek wożę jeden.
Bez przejściówek może zadziałać, jak masz telefon z ant+

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
Najprościej przełożyć karty SD pomiędzy urządzeniami i skopiować wymagane pliki.

• blog podróżniczy
gpxy zapisują się w etrexie w pamięci wbudowanej, więc rotacja kart niewiele da.
No i moim zdaniem kabelki szybciej się podłącza, niż we współczesnym telefonie wyjmuje kartę pamięci.

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
gpxy zapisują się w etrexie w pamięci wbudowanej, więc rotacja kart niewiele da.
No i moim zdaniem kabelki szybciej się podłącza, niż we współczesnym telefonie wyjmuje kartę pamięci.
Sprawdziłem połączenie Etrex 35 z telefonem po kabelkach. Szybko, miło i przyjemnie. Można przenosić pliki GPX w obie strony. Dzięki :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum