Autor Wątek: Śpiwór na lato - mały, lekki i cienki - czy da radę?  (Przeczytany 19855 razy)

Offline Mężczyzna mitch

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.07.2017
Konkretnie chodzi o śpiwór Spokey Ultralight 600 II https://www.spokey.pl/pl/product/ultralight-600-ii-2/

Ten śpiwór bardzo mnie interesuje ze względu na wagę, rozmiary po spakowaniu i kształt (lubię przestrzeń w nogach).

Pytanie: czy zakres temperatur podawany przez producenta tj. 7, 11, 21 i 29 stopni i wypełnienie rzędu 80g/m2 da radę w Polsce np. na GV (oczywiście ma na myśli np. lipiec)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Nie znam tego śpiwora, więc się wypowiem.
Mam za sobą wiele kilkudniowych, letnich wycieczek rowerowych bez żadnego śpiwora - moim zdaniem, każdy da radę.
Jest zbyt wiele zmiennych, by jednoznacznie odpowiedzieć, czy będziesz się czuł w tym psiworze komfortowo i nikt tego nie zrobi, ale dopiszę jeszcze ze dwa zdania.
1. Trudno mi uwierzyć w deklarowany wymiar po spakowaniu - 12x20cm przy gramaturze syntetycznego wypełnienia 80g/m. To prawie tyle, co puchowy X-lite 200 Cumulusa, a na pewno mniej niż X-lite 300. Oba są teraz szyte ze szmaty Toray Airtastic, 19 g/m².
2. Jeśli założyć, że wymiar po spakowaniu jest z grubsza podobny do innych tanich śpiworów (czyli znacznie większy niż podawany przez producenta/dystrybutorów), to uważam, że cena 114 zeta jest za wysoka. Można pewnie znaleźć coś podobnego za 1/3 tej kwoty.

Kluczowym wydaje mi się potwierdzenie tej wielkości. Jeśli jest taka, jaką podają, to i ja bym pewnie sobie takie cuś sprawił.
Wyszło więcej niż dwa zdania, przepraszam.

Aha, może być jeszcze tak, że wypełnienie jest bardzo ciężkie, zbite, więc te 80g/m może nie zajmować wiele miejsca. Wtedy też nie będzie mowy o jakiejś skutecznej izolacji.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Mam podobny, nawet lżejszy nieco syntetyk, z Decathlonu, sprzed kilku lat. W namiocie, do 10 st. C daje radę. Przy niższych temp. (6-8) już było słabo. Wolę jednak używać nieco grubszego śpiwora.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna RS

Pociągnę temat objętości.
Jednym z rozwiązań jest "noga słonia". To śpiwór sięgający nieco poza biodra. Górę izolacji stanowi kurtka, którą i tak zwykle mamy ze sobą.
Kiedyś rozwiązanie dość popularne wśród wspinaczy wysokogórskich, teraz trochę mniej z powodu istnienia lekkich tkanin, ale ja mam, używam, chwalę. Na lato super sprawa.

Offline Mężczyzna mitch

Nie mierzyłem metrówką, ale "macałem" ten śpiwór w GoSport (cena 179 pln :o) i jest naprawdę mały, a na Allegro kosztuje 69,90 (tyle że w jaskrawych kolorach).

Alternatywą byłby syntetyk z Decathlonu Trek 500 15 st. https://www.decathlon.pl/piwor-trek-500-15-id_8504925.html. Ma nieco cieplejszy zakres temperatur i też jest mały i lekki, ale mumia i boję się, że wąsko w nogach. No i cena 150 pln. Decathlon nie podaje gramatury wypełnienia, a na dotyk jest bardzo cienki (macałem  :lol:). I jeszcze mnie wkurzają bo mam 185 cm wzrostu, a to jest dokładnie pograniczu rozmiarów  :) (długości śpiwora nie podają).

Nie znam się, więc nie umiem ocenić czy wypełnienie jest zbite/ciężkie.

Offline Mężczyzna RS

Na wiosenno-jesienne biwaki biorę Kjolena od Fiorda Nnasena. Bywały noce z temp. -6 st C, które przetrwałem, chociaż mało komfortowo. Szmata cienka, ocieplina dość dobrze się kompresuje. Szału nie ma, ale nie ma też tragedii.
Istnieje model na nieco cieplejsze noce - Finmark. Rozważyłbym jego wybór, chociaż ma krój typu mumia, a nie koperta. FN ma dwa rozmiary śpiworów - ten XL jest na wzrost do 195cm.
https://www.fjordnansen.pl/product-und-23007-Spiwor-FINMARK-XL-4-C-970g.html

Swojego Kjolena kupowałem w szumgumie, cena była bardzo atrakcyjna.

Nie wiemy w jakich warunkach planujesz te biwaki, więc trudno coś poradzić. Ja śpię wyłącznie na łonie natury, czasami w hamaku i takie warunki są dla mnie naturalne i oczywiste.

Offline Mężczyzna mitch

Nie wiemy w jakich warunkach planujesz te biwaki, więc trudno coś poradzić.

Tylko Polska z wyjątkiem terenów górskich, pod namiot (ale także jako "perswazja" do noclegu w agro) i jak na razie wyłącznie na ciepłe letnie miesiące. Pożyczyłem od brata (doświadczonego wędrowca) śpiwór Hannah Sherpa, ale waży 1,3 kg i jest dość duży (zajmuje pół sakwy Crosso), a z pewnością zbyt zaawansowany na lato.

Alternatywą byłby syntetyk z Decathlonu Trek 500 15 st. https://www.decathlon.pl/piwor-trek-500-15-id_8504925.html. Ma nieco cieplejszy zakres temperatur i też jest mały i lekki, ale mumia i boję się, że wąsko w nogach. No i cena 150 pln. Decathlon nie podaje gramatury wypełnienia, a na dotyk jest bardzo cienki (macałem  ). I jeszcze mnie wkurzają bo mam 185 cm wzrostu, a to jest dokładnie pograniczu rozmiarów   (długości śpiwora nie podają).

To ja w zasadzie o tym modelu pisałem, tylko że z 2016 r. Wtedy wszywali tylko jeden zamek. Reszta się raczej zgadza. Mam rozmiar "L" i także 185 cm/85 kg. Mieszczę się spokojnie. Dla porównania dodam, że mam też inny, cieplejszy śpiwór z Decathlonu w rozmiarze XL i ten jest chyba nieco za duży. Nie bardzo mi to przeszkadza ale gdzieś czytałem, że śpiwór nie powinien być zbyt duży bo wtedy jego właściwości izolacyjne są gorzej wykorzystane. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie znam tego śpiwora, ale w puchowej 300 Małachowskiego (300 g puchu, 600 g wagi) latem czasem marznę, a ma niby komfort około zera i testowany był na Evereście (jako szturmowy, ale chyba do osłaniania termosów z herbatą)

Po prostu mocno marzniesz, ale parametry dla typowego mężczyzny są zupełnie inne, śpiwór jak X-Lite 200g puchu na lato spokojnie starczy, a na polskie lato to już z dużym zapasem komfortu. Ma temperaturę komfortu 4'C - i jest to wartość dla typowego mężczyzny prawdziwa, inaczej to wygląda u kobiet, które przeciętnie marzną mocniej. Ja z tym śpiworem byłem dwa razy na Nordkappie i było całkiem OK, a temperatury nie rozpieszczały.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
na polskie warunki również niczego cieńszego niż 300g puchu bym nie wziął. Na początku września całkiem normalne są przygruntowe przymrozki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

Konkretnie chodzi o śpiwór Spokey Ultralight 600 II https://www.spokey.pl/pl/product/ultralight-600-ii-2/
...
Zauważyłem kolejną nieścisłość: W opisie jest waga 660g, a w wypunktowanej specyfikacji 780g.
To zwiększa moją wątpliwość w rzetelność informacji. Nie wierzę w nic, co zostało tam napisane. Ani w gramaturę ociepliny, ani w wymiary po spakowaniu, ani możliwości izolacyjne.

Worek kompresyjny może ważyć 120 g + śpiwór 660 g i może by się zgadzało

Offline Mężczyzna Gawel

• Na forum od: 12.05.2019
    • Banknoty swiata
Może tak być, na zdjęciu worka jest 780g

Offline Mężczyzna RS

Może i tak, ale cholernie mnie drażni takie niechlujstwo. Nie mieści mi się w głowie, że można mieć robotę aż tak głęboko (nawet jak się jest słabo opłacanym), żeby nie zredagować sensownego opisu.
Najlepiej byłoby pójść do sklepu z miarką i wagą. Sprawdzić i wtedy zadecydować.

Offline Mężczyzna mitch

Przed chwilą od rowerzysty z innego forum dla sakwiarzy, który użytkował ten śpiwór w maju na południu Włoch (noce podobno 12-15 st. C) dowiedziałem się, że dawał radę z wyjątkiem nocy bez namiotu (było dodatkowe ubranie). Cały czas zdaję sobie sprawę, że to bardzo cienki śpiwór i głównie chodzi o wagę i gabaryty. Na takie noce jak teraz w Polsce powinien dać radę. Majątku nie kosztuje, więc może robić za awaryjny do kwater czy schronisk w cieplejsze miesiące.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum