Autor Wątek: Czarny Baran Custom 2.2 Di2 "Młyn na gruz"  (Przeczytany 3832 razy)

Offline Mężczyzna marpiech

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.01.2018
Projekt, który mi chodził po głowie od dwóch lat. Do-it-all-bike, który miał zastąpić mojego KHS Alite 4000 z 1998 roku. W założeniu miał służyc do takiego januszowego jeźdżenia czyli trochę asfaltu, trochę szutru, trochę singli - czyli teren Jury, po której jeżdżę. Współczesne MTB nadają się do jeżdżenia po górach, ale po płaskim opory powietrza i brak ciężkich przełożeń strasznie przeszkadzają. Gravele są jednak zbyt sztywne dla mnie do jeżdżenia po terenie. Musiałem zrobić coś po środku. Założenia: możliwość wsadzenia opon 29x2.2, relatywnie agresywna pozycja, geometria zbliżona do MTB z lat 90tych (ala John Tomac), minimalna zębatka z przodu 42, długość korby 165.

Po 600km stwierdzam, że wyszło zajebiście.

Film ze składania
https://www.youtube.com/watch?v=8os0IT_oO-o

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Klikłem w film, ten wciągł miło - na bezdechu, jak małemu dziecku prezentów wigilijny wieczór; gały miałem takie, buzia otwarta. Super sprawa! i Szacun! - Magik jesteś. Save travels, radości.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Cudo! To jest dokładnie taki rower o jakim marzę! (jako kolejny) Ile waży? Masz jakąś grafikę z geometrią ramy?

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Klikłem w film, ten wciągł miło - na bezdechu, jak małemu dziecku prezentów wigilijny wieczór; gały miałem takie, buzia otwarta. Super sprawa! i Szacun! - Magik jesteś. Save travels, radości.

Słowa mnie czytać miło takie ;-)

Cudo! To jest dokładnie taki rower o jakim marzę! (jako kolejny) Ile waży? Masz jakąś grafikę z geometrią ramy?

Waga:
Razem z koszyczkami i licznikiem całość waży 10.2kg
Dałoby się zredukować na pedałach, które ważą 560g, na siodełku, które waży 440g i na mostku, który waży 270g. Czyli zeszłoby nawet do 9.6kg, ale kosztem komfortu. Te 600g możliwych oszczędności nie jest tego warte.

Geometria:
Mam 178cm i nogi raczej średnie jak na wzrost.
Tutaj rysunek (Rozmiar 17") https://pl.aliexpress.com/item/32338515577.html
Najważniejszy dla mnie (długość tego wszystkiego) parametr TT1 ma 593
Mostek 90mm
Sztyca bez offsetu
Reach kierownicy 70mm
593+90+0+70 = 753

Tutaj geometria zbliżona do tej, na której jeździłem przez 17 lat (przynajmniej według moich pomiarów)
https://khsbicycles.com/Images/Geometry/07-geo-HT.jpg (Alite 3000 team)
TT1 wynosi dla 19" wynosi 615
Mostek 110mm
Sztyca z offsetem (20mm)
615 + 110 + 20 = 745

Wyszło, że będę miał ciut za daleko na hoodsach, optymalnie na dropach i cornerach, za to na topsach będę miał wygodniej niż wcześniej.

I teoria o dziwo zgodziłą się z praktyką. Dołożyłem 4 podkładki 5mm pod mostek i jest super wygodnie. Na dropach też jest super bezpiecznie na singlach.

Myślałem, że w przyszłości dołożę widelec laufa amortyzowany, ale mostek redshifta i koła 29 wybierają wszystko, co potrzeba, więc zostaję przy szytwnym widelcu. Myślę, żeby jeszcze spróbować dropper posta, ale zobaczę.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

To już trzy monstercrossy pod Krakowem + okolice, o których wiem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Projekt podoba mi się, bo rower jest minimalistyczny i bardzo lekki. Mój waży 3 kg więcej. Głownie to amortyzator, aluminiowa rama (za to z oczkami pod bagażnik), pewnie hamulce i jeszcze bardziej klocowate skórzane siodło.

Twój jest idealny, gdy akurat nie planuje się przejeżdżać przez zaorane, wyschnięte pola :P

Jakie są odczucia z amortyzowanego mostka? Amortyzator ma tę wadę, że mocno się zapada i trzeba na zapas podnieść kierownicę o 5 cm.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Prezencję ma to fajną, mogłeś kupić kasetę mieszaną - złoto czarną, skoro korba taka kolorowa ;P

Co to właściwie za napęd jest? Zmieniarka jakby MTB'owa, ale nie widać microshiftów, a zwykłe klamkomanetki...

Jakie są odczucia z amortyzowanego mostka? Amortyzator ma tę wadę, że mocno się zapada i trzeba na zapas podnieść kierownicę o 5 cm.

Ten mostek redshifta porównałbym do spuszczenia 1,5 bara z przedniej opony. Korzeni nie wybierze, ale po drobnych nierównościach daje uczucie płynięcia. Mało drgań dochodzi. Więc na beskidy to za mało, ale na Jurę akurat.

Co to właściwie za napęd jest? Zmieniarka jakby MTB'owa, ale nie widać microshiftów, a zwykłe klamkomanetki...
Manetki Ultegry połączone z XTR na dole na Di2. Podejrzałem ten patent na blogu Gravel Cyclist jakiś rok temu i stwierdziłem, że na moje potrzeby idealny.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Manetki Ultegry połączone z XTR na dole na Di2. Podejrzałem ten patent na blogu Gravel Cyclist jakiś rok temu i stwierdziłem, że na moje potrzeby idealny.

Dobrze wiedzieć, że się taka kombinacja w ogóle dogaduje;
Ja utknałem na info, że jedynie Sora z Deore będzie współpracować ;P

Offline Mężczyzna Damsik

• Miasto:
  • Na forum od: 30.07.2018
Mimo,że szerokie opony to nie moja bajka to bardzo podoba mi się Twój rower.Do tego naprawdę fajny filmik z tworzenia tego dzieła.Oby służył jak najdłużej.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Baranek daje radę w terenie?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Fajny jest , właśnie ze względu na te szerokie opony i niską wagę. Ja co prawda uważam - że dobrej klasy , lekki hardtail będzie w zasadzie zawierał wszystkie cechy tego roweru - i  bardziej uniwersalny , ale faktycznie jeśli ktoś nie nastawia się w ogóle na korzenie i kamienie w Karkonoszach - to może być dobra opcja.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum