Autor Wątek: Powrót z Estonii  (Przeczytany 2724 razy)

Offline Mężczyzna kasak25

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 23.09.2013
Powrót z Estonii
« 28 Cze 2019, 15:39 »
Cześć,

Czy ma ktoś może doświadczenie z transportem roweru z Estonii (ewentualnie okolice) do Polski ? Jedyną sensowną opcją jaką widzę jest transport w autokarze, ale w tym przypadku wchodzą w grę aż 3 przesiadki a zawsze jest ryzyko, że kierowca nie zgodzi się na zabranie rowerów do luku. Samolot nie wchodzi w gre - bardzo drogo. Ma ktoś może pomysł ?

Odp: Powrót z Estonii
« 28 Cze 2019, 17:29 »
Dziękuje bardzo za odpowiedź, wygląda to na ciekawą opcję, muszę to rozważyć.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 29 Cze 2019, 12:50 »
Jakakolwiek opcja drogowa do Tallina to jest męczarnia, kilka lat temu jechaliśmy autem z rowerami na bagażniku. Szybciej i wygodniej dojedziesz do Hiszpanii.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 29 Cze 2019, 21:14 »
Można Z Talina przez Valgę i Rygę dojechać do Wilna. Z Wilna rowerem do Trakiszek przy granicy Polsko-Litewskiej i z Trakiszek już dalej koleją tam gdzie chcesz w Polsce.

« 29 Cze 2019, 22:20 »
Można Z Talina przez Valgę i Rygę dojechać do Wilna. Z Wilna rowerem do Trakiszek przy granicy Polsko-Litewskiej i z Trakiszek już dalej koleją tam gdzie chcesz w Polsce.

Ta opcja to autokar tak ?
Opcja też dobra, ale najbardziej obawiam się o transport rowerów - będą dwa, jednak kierowca może odmówić zabrania rowerów a wtedy zostalibyśmy na lodzie. Ja raz jechałem autokarem z Grecji z rowerami ale miałem z góry zarezerwowany przewóz rowerów, taka sytuacja jest ok, ale tutaj obawiam się trochę bycia na łasce kierowcy. Idealne by były połączenia kolejowe, ale państwa bałtyckie to jakaś porażka w tym temacie niestety.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 30 Cze 2019, 00:03 »
Odbijam się od Estonii od kilku lat - mam do transportu 2 rowery i przyczepkę. Próbowałem kiedyś ustalić kurs w Van'ie w serwisie clicktrans. Wyszło około 3600 (biorą za pusty kurs w jedną stronę). Zrezygnowalem... Nie wiem w jakim miejscu Estonii planujesz się znaleźć ale jeśli dojedziesz do Valgi, mozesz skorzystać z łotewskiego połamańca kolejowego: najsamprzód do Rygi, potem Dyneburg, a tam rok temu były bezpośrednie kursy do Wilna (jeśli nie to czeka Cię krótka przeprawa po grawijce Dyneburg Turmont). Z Wilna do Kowna byle czym a tam dwa kursy do Suwałk.
Nie mialem problemu z przewozem rowerów, przyczepy i bambetli, zarówno na Litwie jak i Łotwie. Tu http://kolejnapodroz.pl/2018/11/27/kolej-lotwie-przewodnik-dla-pasazerow/ może znajdziesz coś dla siebie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum