Autor Wątek: Słuchawki na rowerze a bezpieczeństwo  (Przeczytany 13867 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Od niedawna jeżdżę z lusterkiem i bardzo sobie chwalę.

Offline Mężczyzna romekkar

• Miasto: PL sbl
  • Na forum od: 13.05.2017
Jeżdżąc po szosach używam słuchawek w zestawieniu z licznikiem i radarem wstecznym garmina - polecam to urządzenie. Oprócz informacji o zbliżających się z tyłu samochodach (ich szybkość, odległość i ilość) radar steruje światłem wstecznym - wzmagając intensywność świecenia przy najeżdżającym samochodzie

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Hej lusterkowcy, po co wam one, skoro macie je źle ustawione? ;D Od jakiegoś czasu prowadzę badania terenowe i sprawdzam, co widzę w lusterku rowerzysty przede mną. Zwykle jest to niebo, albo jej/jego brzuch. Czyli on(a) widzi ziemię, albo swoją własną twarz. A nie to, co za plecami.

Marek

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
A skąd wiesz? :)) Ja mam dobrze ustawione. Poza tym jadąc obok lub za innym rowerzystą nie jesteś w stanie dokładnie stwierdzić jak rowerzysta widzi w swoim lusterku. Jeżdżę na baranku i w dolnym chwycie już zmienia się "obrazek" w lusterku.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ja mam dobrze ustawione.
Nie trafiłeś do mojej grupy testowej.  ;)

Marek

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Bardzo często używam słuchawek na rowerze gdy jadę sam, ALE: tylko w jednym uchu mam słuchawkę i słucham audiobooków, a nie muzyki. Słyszę zatem wszystko co potrzeba.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Słuchawek nie używam w zasadzie wcale. Zdarzało mi się na długich trasach w celach telefonicznych. Nie lubię być odcięty od dźwięków otoczenia. Choć ostatnio zacząłem myśleć nad jakąś jedną sluchawką bezprzewodową, do słuchania po cichu audiobooków. Może uda się wykorzystać czas na rowerze do szlifowania języka obcego?

Używam niewielkiego lusterka i bardzo sobie chwalę. Zauważyłem poprawę bezpieczeństwa gdy wyprzedzają mnie pojazdy. Wynika to z faktu, że ja widzę nadjeżdzający z tyłu pojazd, ale kierowca nie wie o tym fakcie i przeważnie wykonuje manewr z większym zapasem, bo zakłada większe prawdopodobieństwo wykonania przeze mnie niespodziewany ruchów (zakłada że się go nie spodziewam po lewej).

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Wiele lat nie używałem słuchawek ale w tym roku spróbowałem zrobić kilka treningów z muzyką (głównie po to, żeby podkręcić kadencję do 90 - najłatwiej mi to zrobić z muzyczką). No i wyszło, że jest zupełnie ok - przy czym:
  • słuchawki są douszne ale nie dokanałowe i nie odcinają od świata
  • słyszalność generalnie jest gorsza niż bez ale przy wietrze w uszy też często samochody słychać dopiero z bliska
  • ciekawa sprawa - zauważyłem, że w słuchawkach dużo dokładniej się rozglądam (do tyłu omijając coś, na skrzyżowaniach bez pierwszeństwa) - bo wiem, że mogę nie usłyszeć czegoś - i stwierdzam, że jadąc bez słuchawek zbyt mocno polegam na słuchu w takich miejscach - co w przypadku cichych samochodów, rowerów itd. może być ryzykowne
  • tak czy inaczej - słuchawki zakładam już wyjeżdżając z miasta gdzie ruch jest dużo mniejszy - w mieście wolę jednak jednocześnie widzieć i słyszeć

A co do lusterek - ciekaw jestem czy ktoś używał takich montowanych na kasku? Ma to sens?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
A co do lusterek - ciekaw jestem czy ktoś używał takich montowanych na kasku? Ma to sens?

Ma.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018

Ma.

A ja patrząc na ten wynalazek mam wrażenie, że przy wywrotce pręt wyjdzie mi potylicą. Jednak zostaję przy tradycyjnym lusterku.
Paweł.

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
A ja patrząc na ten wynalazek mam wrażenie, że przy wywrotce pręt wyjdzie mi potylicą. Jednak zostaję przy tradycyjnym lusterku.
Wcale się nie dziwię twoim obawom, ale na czystą logikę to jest niemożliwe bo pręcik ulegnie skrzywieniu. Jednak jego skrzywienie może z kolei spowodować wsadzenie czegoś ostrego (może i kawałka lusterka?) w oko, nos czy inne miejsca na twarzy - ja się tego obawiałam kiedy zakładałam takie luterko z ~9 lat temu.
Moim zdaniem najlepsze lusterko to takie które delikatnie przybliża ale nie traci się przy tym odczucia dystansu. I druga sprawa: umiejscowienie. Im bliżej drogi na którą patrzymy tym lepiej bo nie odrywamy za bardzo wzroku od drogi po której jedziemy. Czyli jakoś tak jak w samochodach.

Rozwinę trochę.
Lusterko na kask mam do roweru, w którym nie widzę kierownicy. Z racji obowiązkowego kasku na niektórych ultra nie demontuję. Można przejrzeć do  tyłu w dużo większym zakresie  niż z takim na kierownicy. Moje jest w 100% z giętkiego tworzywa i raczej nic się nie wbije.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
Hansglopke - a lusterko z czego w nim masz? Szkło? Metal?

Chyba jakiś plastik bo to z zabawki dla dzieci.  Podwędziłem kiedyś synowi jak się  już przestał bawić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum