Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 09:19
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
łańcuch sram lub xt
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: łańcuch sram lub xt (Przeczytany 21923 razy)
rowerzysta72
Gość
łańcuch sram lub xt
«
9 Kwi 2007, 10:45 »
jeździ ktoś na łańcuchach sram,ciekaw jestem jak się spisują ,wato wydać taką kase czy lepiej kupić xt,który jest prawie 3* tańszy,do tej pory jeździłem na alivio HG 53 i przejechałem na nim ponad 12000 km,no ale się zużył tak że już do niczego się nienadaje,a może conneX?
anooshka
Miasto: tu i tam:)
Na forum od: 04.06.2006
łańcuch sram lub xt
«
11 Kwi 2007, 10:37 »
hej
my jezdzimy na sramah i mamy przejechane prawie osiem tysiecy km... mamy dwa i zmieniamy je co osiemset km!!!
nam z nimi jest dobrze!!! nie mamy rzadnych problemow!! wiec myslimy ze warto zainwestowac!!!
pozdrowienia z Nepalu
ania i robb
Jurko
Gość
łańcuch sram lub xt
«
11 Kwi 2007, 12:43 »
Również używam łańcuchów SRAM-owskich i jestem bardzo zadowolony. Obecnie mam założony PC 58 i po 4 tysiącach km nie mam zastrzeżeń - ani razu mi sie nie rozpiął, nic nie pękło, pracuje cicho. Za niewielką kasę jest to naprawdę przyzwoity łańcuch.
tobiasz
Miasto: Poznań
Na forum od: 13.06.2006
łańcuch sram lub xt
«
18 Kwi 2007, 22:37 »
ja uzywam lancuchow wippermanna i nie moge o nich zlego slowa powiedziec
Jarek P.
Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
Na forum od: 05.09.2007
łańcuch sram lub xt
«
13 Wrz 2007, 14:55 »
Skoro o łańcuchach to czego używać do smarowania i konserwcji łańcucha, tzn. czego używa się teraz ;-).
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
łańcuch sram lub xt
«
13 Wrz 2007, 15:34 »
Ja uzywam od dawien dawna kasety deore i łancuchów deore (metoda 3 łańcuchów). Raz założyłem lańcuch KMC, ale "gryzł się" z kasetą. Łańuch z wyższej grupy zapewni szybszą i bardzije precyzyjną zmianę biegów (prawie niewyczuwalne w normlanym użytkowaniu). Mi jednak do turystyki łańcuch deore w zupełności wystarczy.
Co do smarowania to na super suche warunki fajny jest White Lightning
http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53011932-53010001__PZTA_.html
. Smarujesz raz na około 80km. Jego zaletą jest to, że prawie nie łapie brudu, a wadą cena, no i to, że jest to smar tylko na lato (na wybitnie suche warunki). Jak masz kasę to super rzecz na wyprawę, bo łańcuch prawie nie łapie syfu.
Zielony Finish line jest bardziej wydajny i lepiej działa w trudniejszych warunkach.
Alternatywą jest zwykły smar z marketu, jego wadą jest to że nbardizje łapie brud, no i nie jest firmowy
Pamiętaj żeby po nałożeniu odczekać kilka godzin i zberać nadmiar smaru z łańcucha szmatką.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
bighunter
Miasto: Suwałki
Na forum od: 14.06.2006
łańcuch sram lub xt
«
13 Wrz 2007, 21:38 »
tylko i wylacznie zielony finish line, bron boze nie kupowac czerwonego.
1 kropla na ogniwo po godzinie przetrzec szmatka i heja
ja uzywam shimano lancuchow z 1 powodu dzialaja ciszej niz sramowskie, a ja lubie cisze pracy
szkodnik
Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
Na forum od: 12.05.2007
łańcuch sram lub xt
«
15 Wrz 2007, 00:22 »
Ja też zaopatrzyłem sie w Finish Line Wet (zielony). Jest dedykowany do długich dystansów w trudnych warunkach i ma bardzo praktyczne opakowanie (małe, szczelne z wygodnym dozownikiem). Cena jakoś bardzo przerażająca tez nie jest (ok. 15pln)
Kiedyś, gdy nie było mnie stać na przyzwoitej jakości olej a byle tandete bałem sie wozić żeby sie gdzieś nie wylał i nie zapaprał wszystkiego, na wyprawach zdarzało sie używać oleju...silnikowego :mrgreen: Na terenie Polski niestety bez problemu i specjalnego szukania można znaleźć w przydrożnym rowie pojemnik po samochodowym oleju z którego spokojnie wysączy sie jeszcze troche na kilka łańcuchów
Być może ma zbyt dużą lepkość i bardziej łapie kurz i syf ale zawsze to lepsze niż jazda z suchym po deszczu łańcuchem..
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."
MaciekPaciek91
Miasto: Bolesławiec
Na forum od: 02.03.2008
łańcuch sram lub xt
«
2 Maj 2008, 20:29 »
Witam. do tej pory korzystałem z łańcucha KMC CN-HG40, czyli postawiłem na cenę a nie jakość i łańcuch pękł, ale chciałbym naprawić ten błąd w związku z czym proszę o poradę jaki łańcuch powinienem kupić... Jeżdżę na 7 rzędowym wolnobiegu i mam na oku CN-HG91
http://allegro.pl/item352365574_lancuch_shimano_hg_91_box_hg91_od_xtrabike_pl.html
(sprzedawca jest z mojego miasta więc przesyłka odpada)
Podpowiedzcie czy warto go kupić czy inny lepiej spełni swoją rolę w długich przejażdżkach
pozdrawiam Maciek Golczewski
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson
arkadoo
łańcuch sram lub xt
«
3 Maj 2008, 10:33 »
Maćku,
Kup zwykły łańcuch Deore, nie ma co kasy na XT wywalać (w przypadku turystycznej jazdy).
MaciekPaciek91
łańcuch sram lub xt
«
3 Maj 2008, 12:14 »
mam też możliwość kupienia od tego samego sprzedawcy HG-70 za 34zł i się waham... A powiedzcie jeszcze czy przy wymianie łańcucha w napędzie o przebiegu nieco ponad 2000km nie będzie sie gryzło? Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi
Pozdrawiam Maciek
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson
arkadoo
łańcuch sram lub xt
«
3 Maj 2008, 15:48 »
Jeżeli jest lekko powyżej 2kkm to nowy łańcuch powinien się przyjąć. Może się przez kilkadziesiąt kilometrów "docierać".
MaciekPaciek91
łańcuch sram lub xt
«
3 Maj 2008, 17:01 »
co do zużycia wolnobiegu to trudno mi ocenić, ale jeżdżę raczej nie-ekstremalnie więc chyba nie będzie problemów. Dzięki za porady- dam znać co i jak, kiedy już zmienię łańcuch
Pozdrawiam Maciek
danek
Na forum od: 10.04.2008
łańcuch sram lub xt
«
5 Maj 2008, 08:55 »
Odnośnie smarowania. Ja używam do smarowania łańcucha oleju do pił łańcuchowych.
http://www.agroserwis.info/product_info.php?cPath=154_173&products_id=370
Sprawdza się w różnych warunkach atmosferycznych, jest tani w porównaniu z firmowymi olejami specjalnymi i całkiem spora butelka (1litr).
piszczel
Miasto: Wrocław
Na forum od: 09.06.2007
łańcuch sram lub xt
«
5 Maj 2008, 11:42 »
Jeśli o smarowanie łańcucha chodzi ja ostatnio używam smaru grafitowego. Jak dla mnie rewelacja jedno smarowanie na ok 300 km. Wcześniej używałem finish line zielonego ale wedłóg mnie nie ma nawet porównania. Zielony strasznie łapie piach i inny syf i strasznie przy tym strzela od tego piachu. Smar także coś tam łapie ale nie tyle co zielony i żeby strzelało coś czy w łańcychu to jeszcze nie zdarzyło się. A na plus działa jeszcze jego cena:D
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»