Autor Wątek: łańcuch sram lub xt  (Przeczytany 21921 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
łańcuch sram lub xt
« 5 Maj 2008, 12:52 »
Ja używam finish line zielonego od zawsze (no dobra ze dwa lata temu lałem silnikowy) i jest świetny. Do turystyki jest genialny.

Odnośnie przyjmowania się łańcucha to ja zawsze wymieniam "komplet napędowy" łańcuch, kaseta, kółeczka przerzutki i korbę. Ostatnio zrobiłem wyjątek i zmieniłem sam łańcuch i kasetę i na środkowej zębatce z przodu czasem potrafi przeskoczyć, może jeszcze się dotrze(korba po 300km)...Używam łańcucha accenta ponieważ był jedynym dostępnym łańcuchem ze spinką w sklepie. Nie widzę różnicy w działaniu w porównaniu z innymi łańcuchami shimano (xt i deore). Swoją drogą spinka to świetna rzecz... :mrgreen:

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
łańcuch sram lub xt
« 5 Maj 2008, 18:18 »
Smar stały to moje najgorsze rowerowe wspomnienie  :mrgreen: . Napęd doczyszczałem kilka godzin - syzyfowa praca. Smar przyjmował cały brud, osiadł wszędzie, między każdym ogniwem łańcucha.

Teraz używam Finish Line czerwonego i jest ok.  :wink:
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
łańcuch sram lub xt
« 15 Maj 2008, 16:04 »
Witam wszystkich. Jakiś czas temu napisałem w tym temacie o zamiarach kupna łańcucha, dziś już mam nowy HG-91 ale teraz mam nowy problem... podczas jazdy łańcuch agresywnie przeskakuje na niektórych przełożeniach. Bezwzględnie ma to miejsce z tyłu, więc korba chyba ok. Z początku myślałem że to kwestia regulacji przerzutki ale i ona nic nie pomogła. Podpowiedzcie czy da się sprawdzić czy wolnobieg nadaje się na śmietnik? Być może to przerzutka. Zmierzyłem suwmiarką rozciągnięcie starego łańcucha i porównałem do nowego- około 1,6mm różnicy, za to przerzutka ma luzy na boki jakieś 5mm. Proszę o pomoc.  :D  :D  :D
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
łańcuch sram lub xt
« 15 Maj 2008, 16:48 »
Po jakichś  100-150km łańcuch powinien się dopasować, jak się nie dopasuje, to będziemy się matwić. Na wszystkich trybach z tyłu skacze, czy tylko na kilku najczęściej używanych?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
łańcuch sram lub xt
« 15 Maj 2008, 17:29 »
Najprawdopodbniej zjechana kaseta, niestety do wymiany.
A jak łańcuch może się dopasować do starego wielotrybu? Stara kaseta ma zjechane ząbki po których łańcuch się ślizga i musi być wymieniona, nic się tu chyba nie dopasuje...Chociaż może się mylę :?:

Można jeszcze szlifować pilnikiem, u mnie ten hardcore  8) na środkowej tarczy z przodu przeszedł.

łańcuch sram lub xt
« 15 Maj 2008, 17:52 »
Jest szansa, że się dopasuje, bo z tego co pisał to za dużo na niej km nie wyjeździł. Mi kiedyś w starej kolarzówce dopasowało się po 300km skakania.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
łańcuch sram lub xt
« 15 Maj 2008, 18:59 »
No to skucha. Ja zamiast czekać od razu wymieniałem kasetę, trzeba było trochę cierpliwości... :?

łańcuch sram lub xt
« 16 Maj 2008, 00:56 »
Trzeba sobie przekalkulować. Pisał kiedyś o tym Michał Wolff na tymże forum. W ciągu ostatnich lat bardzo potaniały łańcuchy i kasety. Jego teoria o jeździe na jednym łańcuchu do zajechania kasety/korby jest bardzo rozsądna.

Offline MaciekPaciek91

łańcuch sram lub xt
« 16 Maj 2008, 23:08 »
Na razie założyłem stary łańcuch i jeżdżę, ponieważ jakoś nie jestem przekonany że nowy się "dopasuje". Nawet jeśli, to przeskakiwanie jet tak dokuczliwe że aby tak przejechać 300 km zanim się dopasuje trzeba mieć mocne nerwy. Druga sprawa że HG-91 to łańcuch raczej z wyższej półki i szkoda mi go na dzień dobry zajechać starym zużytym wolnobiegiem. Myślałem żeby wziąć ze sobą na wyjazd nowy wolno. i łańcuch ale nie wiem czy ma to sens ciągnąć dwa razy więcej złomu w sakwach i chyba wymienię kilka dni przed wyjazdem. Mimo wszystko dzięki za porady :D  :D  :D
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
łańcuch sram lub xt
« 17 Maj 2008, 20:56 »
Wymień kilka dni przed wyjazdem. Nawet nowe komponenty mogą potrzebować dotarcia.

Offline MaciekPaciek91

łańcuch sram lub xt
« 16 Cze 2008, 18:30 »
Witam.. znów będę wam zawracał d... głowę tym tematem- do wyjazdu tydzień, kupiłem dzisiaj wolnobieg i zmontowałem razem z nowym łańcuchem- wszystko super dopóki nie "depnąłem" na przełożeniu 2-3 (przeskakuje). Zauważyłem że na 2-4 też, ale już na 1-3 i 2-3 nie. Czy to jest normalne i dopasuje się z czasem :?:

łańcuch sram lub xt
« 16 Cze 2008, 19:02 »
Przeskakuje z przodu? Może zębatki na korbie się zjechały.

Offline MaciekPaciek91

łańcuch sram lub xt
« 16 Cze 2008, 19:52 »
Mam rozkręcaną korbę- sęk w tym że przeskakuje z tyłu :/  :shock:

łańcuch sram lub xt
« 16 Cze 2008, 19:56 »
Przerzutka tylna jest dobrze wyregulowana?Wyhyl lewo prawo i dystans kółeczka do zębatek?

Offline MaciekPaciek91

łańcuch sram lub xt
« 16 Cze 2008, 20:15 »
trochę pokręciłem przerzutką choć wyglądała na wyregulowaną- lecę się przejechać i nanieść poprawki i zaraz zdam relację :x

[ Dodano: Pon Cze 16, 2008 8:55 pm ]
Właśnie wróciłem. Wszelakie regulacje przerzutki były zbyteczne- podjechałem więc do znajomego mechanika na warsztat i bez wahania osądził że środkowa tarcza korby jest mocno zużyta. Znalazł używaną, lecz nie zużytą korbę podobnej klasy jak moja- dał i powiedział żebym przetestował a jak będzie działać to się dogadamy. Założyłem i teraz wszystko pracuje bez zarzutu. W drogę bracie miły! :D  Wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem.
pozdrawiam Maciek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum