Autor Wątek: Schwalbe Land Cruiser - ktos jeździł ?  (Przeczytany 13277 razy)

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Schwalbe Land Cruiser - ktos jeździł ?
« 19 Kwi 2010, 15:56 »
opony Schwalbe Land Cruiser - ktos jeździł ? Jakieś opinie,  spostrzezenia? Niby niemieckie  ale jednak Malesia.
Wiem że Schwalbe Maratoon są najlepsze na świecie :)  ale mnie na nie poprostu nie stać.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 19 Kwi 2010, 23:25 »
Hej,
używałem Landcruiser-ów 1,6'' x 28'' przez 2 sezony w moim poprzednim trekkingu. Przejechały ok. 8 tys. km po różnych nawierzchniach, ale głównie po szosie. Tylna nie pracowała pod dużymi obciążeniami z pełnym bagażem. Zazwyczaj sakwy na lekko. Ale pomimo to wydaje mi się, że szybko się ścierała środkowa część bieżnika. Za to klocki bieżnika po bokach mocno wystają i bok opony wygląda jak pod kątem prostym. Na zakrętach wydawały mi się przez to mało stabilne. Rower jak gdyby miał tendencję do niespodziewanego "uciekania". Co do łapania gum to nie było ich specjalnie dużo. Nie mam niestety zdjęć samej opony. W nowym biku mam Marathony XR i są wyraźnie lepsze, a na pewno trwalsze.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 20 Kwi 2010, 07:19 »
A jak przy nich wyglądają Schwalbe Silento? Może to lepsza alternatywa dla Land Cruiserow? Cena ta sama.

Offline Mężczyzna xArEs

« 20 Kwi 2010, 10:05 »
No to widze ze Land Cruisery maja podobną przypadłośc jak Continental TopTouring 2000 które sa w tym rowerze - środek bieżnika zdarty jest do "drutów" a boki są w miarę dobre Chociaz 8 tys km to nie jest jakiś tragiczny wynik.
Silento to typowe semi slicki - a ja jakoś nie darzę tego typu opon zaufaniem bo bardzo czesto lubie wjechać do lasu , przejechac przez błota, zjechać z omszonego zjazdu itp.
Może to kwestia psychologii ale wole to robić na oponach z tradycyjnym bieżnikiem :)
Ale cena faktycznie zbliżona.
W kazdym razie dzieki za info.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 16 Maj 2010, 16:43 »
Na przód Land Cruiser, na tył jakaś poprzecznie klockowana (typu Nobby Nic, tylko tańsza - poszukaj) i w drogę! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna xArEs

« 17 Maj 2010, 15:32 »
Cytat: "aard"
Na przód Land Cruiser, na tył jakaś poprzecznie klockowana (typu Nobby Nic, tylko tańsza - poszukaj) i w drogę! :)

Kupiłem i na przód i na tył Land Cruisery. Poierwsze 500km na razie obiecujace.
Opory toczenia typowe dla opon tej klasy. Nie "płyną" co prawda po asfalcie jak slicki ale też nie traktorują jak kostkowane opony do MTB  :)
Kapcia jeszcze nie złapałem choć jeździłem wczoraj po zbitych przez "kiboli" butelkach na starówce.  W lekkim  terenie i na asfalcie czy betononie  zapewniaja w miarę dobre trzymanie zarówno boczne jak i podłużne  ale za to dość słabo trzymają na wypolerowanych granitach, płytach z lastriko itp a jak do tego są jeszcze wilgotne to wogóle masakra no ale mysle że większośc opon zawiedzie na takim podłożu. Dodatkowy atut to odblaskowe paski na bokach opony i warstwa przeciwprzebiciowa.  Dałem za nie 90 zł i powiem że warto było.
Ale dzięki wszsytkim za rady !!
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Witam
Chce kupić ww (sa całkiej niedrogie i maja wkladke :D) opony w rozmiarze http://www.rowerystylowe.pl/schwalbe-land-cruiser-42622-p-5284.html i pożenic je z błotnikami Orionh ttp://www.sporti.pl/product-pol-5470-Blotniki-Orion-28-x-41mm-srebrne-komplet-z-chlapaczem.html czy lepiej wybrac takie sa raczej szersze http://allegro.pl/blotniki-orion-or-type-28-srebrne-i2203798395.html
Te o szerokości 48 mm mają taki mocno odgięty plastikowy chlapacz, te 41 mm mają taki bardziej prosty.
Szerokosć ramy w miejscu opony to ok 53-55mm.
A może macie jakieś inne propozycje opony miejsko-wyprawowej?

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
A może coś takiego?
http://www.rowerystylowe.pl/schwalbe-tyrago-42622-p-5256.html
U mnie jak na razie się sprawdzają.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Tyrago jest bardzo lekka- lubię to!
A jak dużo już przejechałeś na tych oponach, ile ''kapci'' złapałeś? Jak dużo masz tam bieżnika, szukam ekonomicznej opony :)
Na Land Crusierach wydaje się być sporo  8)

A tak w ogóle możnaby utworzyć temat gdzie każdy dodawałby opinie na temat sprzętu jakiego każdy używa:)

Offline Mężczyzna Popiel

Obecny przebieg to około 2000 km.
Stan bieżnika bardzo dobry. Nie widzę różnicy w stosunku do tego co było na początku.
Ilość kapci zerowa.
Dobrze się toczą po bezdrożach po asfalcie zresztą też.

Offline Mężczyzna xArEs

dla potomnych cytat z mojej odpowiedzi na PW:

"Nie narzekam .....przejechałem juz na nich sporo i nigdy nic ich nie przebiło. Maja jak dla mnie dwie wady:

1: za bardzo (jak dla mnie) terenowy bieznik - no ale to tylko i wyłacznie kwestia terenu w jaki sie zapuszczasz -  ja ostatnio jeżdze głównie po szosie.

2: kiepska jakosć pasków odblaskowych na bokach opony - nie wiem czy to tylko jakiś lakier czy to przyklejone paseczki ale z czasem poękaja i zaczynaja odpadac tu i ówdzie ..... tragedi jednak nie ma.

opony sa dosć trudne do zużycia chyba sa z doskonałej mieszanki.
Stosunek jakość/cena plasuje je dosc wysoko w moim prywatnym rankigu opon do trekinga - ja uzywam opon 28"
Jak nie chesz wydac za dużo kasy i poruszasz się czasem w terenie to naprawde bedziesz zadowolony. "

pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna dovectra

• Na forum od: 07.04.2012
mam 28x1,75
ciężkie, klocki na szosę za duże,
a te wystające z boku jak koledzy zauważyli,
nie nadają się do zakrętów można się zabić.
zaleta - pancerne ciężko je rozwalić.
na szosowe wypady mam miejskie kenda kourier, 1,6", szybkie ,pancerne mniejszy opór

dra

• Gość
Miałem, w komplecie z Unibike Viper. Ślizgały się na mokrym okropnie. Po wywrotce (rower "uciekł" na zakręcie, fakt że było wilgotno) zmieniłem na Marathon XR.
Cena ceną, ale życie i zdrowie ważniejsze wg mnie..

Offline Mężczyzna Popiel

A może coś takiego?
http://www.rowerystylowe.pl/schwalbe-tyrago-42622-p-5256.html
U mnie jak na razie się sprawdzają.

Obecny przebieg to około 2000 km.
Stan bieżnika bardzo dobry. Nie widzę różnicy w stosunku do tego co było na początku.
Ilość kapci zerowa.
Dobrze się toczą po bezdrożach po asfalcie zresztą też.

Mała weryfikacja z mojej strony. Wczoraj zauważyłem, że bieżnik w tylnej oponie nie jest już tak ładny. Czas zamienić ją miejscem z przednią.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Schwalbe Land Cruiser ma brat w rowerku do pracy,  km ok 2800.
Bieżnika tego po środku  zostało ok 1-2mm ,dziś  zastąpią je  marathony racer

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum